Стела Маккартни за бъдещето на модата по време на конференцията COP26

  • Сподели:
Стела Маккартни за бъдещето на модата по време на конференцията COP26

Стела Маккартни предлага конкретни решения за по-екологична мода на COP26

Сред тях са използването на иновативни материали за производство на дрехи и модни аксесоари, като кожа от ново поколение, изработена от гъби. Ексклузивно за Vogue France, ангажираната дизайнерка ни разказва повече за тези материи на бъдещето, както и за посланията, които е предала в Глазгоу.

„За мен е невероятна чест да бъдем една от модни марки на COP26", заяви Стела Маккартни преди няколко дни в профила си в Instagram.
Чрез представяне на авангардни технологии, които вече се използват в нейните природосъобразни колекции и чрез изложба, поставена в стените на Художествената галерия и музей Kelvingrove в Глазгоу (вече посетена от принц Чарлз и Леонардо ди Каприо).
Озаглавено „Бъдещето на модата: иновационен разговор със Стела Маккартни ", изложението се върти около нов растителен материал, който може да имитира външния вид и усещането на кожата – минус жестокостта и замърсяването. Материалът се нарича Mylo™️ мицел, той е основният компонент на колекцията пролет/лято 2022. Той също така представлява и първите 100% вегански футболни обувки, разработени в сътрудничество с Пол Погба и Adidas, които бяха показани пред публика. Това не е единствената обещаваща алтернатива, предложена от Стела в нейната изложба, тя ще разкрие и други материали, създадени от рециклирани текстилни отпадъци и от регенеративно земеделие.
Маккартни даде подробностите в ексклузивно интервю. Дизайнерката е поставила за своя мисия повече от 20 години, да намери решения за веган модата, която не вреди на планетата или животните. Тези решения вече съществуват, всичко, което трябва да се направи, е да бъдат вдъхновени и други дизайнери да ги използват.Бихте ли описали инсталацията в музея Келвингроув, както и ключовото послание, което искахте да предадете?

- Моят екип и аз използвахме глобалната платформа на COP26, за да демонстрираме неограничените възможности на материалните иновации – използвайки настоящите си постижения, за да вдъхновим бъдещи действия, от частни инвестиции до правителствени стимули за природо-положителни решения. Също така поканихме нашите гости да заемат позиция срещу кризите на климата и биоразнообразието, като обещахме да спрем използването на животинска кожа и козина – кауза, която подкрепям от първия ден.

Нарекох изложбата Бъдещето на модата и тя наистина оживява от нашите материални иновации – буквално! В центъра на инсталацията е поставен дисплей с живи гъби. Вдъхновена съм от идеята, че гъбите са бъдещето на модата за лято 2022 г. Наоколо са части, илюстриращи нашия ангажимент към иновациите, включително първите по рода си чанти и облекла, изработени от мицелиева кожа на Bolt Threads Mylo™️, както и вегански, растителни и регенерирани материали, изработени от отпадъци.

Бихте ли обяснили с няколко думи основните предимства от използването на тези специфични материали и защо всеки дизайнер трябва да обмисли използването им?

- Подчертавам нашите иновации в материалите, за да покажа на света, че има по-добър начин – и повече индустрии, модни или други, трябва да се присъединят към нас.
Например животинската кожа и козината идват от животновъдството. Освен че е ужасяващо жестоко, животновъдството стои зад 20% от световните емисии на парникови газове и води до обезлесяването на жизненоважни екосистеми като Амазонка. Производството на кожи също е проблем с правата на човека, отравяйки работниците в кожарските предприятия – често в развиващите се страни. Недопустимо е това да продължава.

Какви са основните ви очаквания за това събитие COP26? 

- COP26 е важно събитие за планетата. В момента живеем в десетилетие на активността, което означава, че действията, които предприемаме през следващите години, ще имат трайно въздействие върху бъдещите поколения. Присъствам на COP26, защото повече от 20 години се боря за правата на животните и устойчивост в модната индустрия.
В момента модата е една от най-замърсяващите индустрии в света. Като такава и ние имаме големи климатични цели, които трябва да постигнем в съответствие с Парижкото споразумение – и никога необходимостта от действие не е била по-важна в навечерието на решаващата 2030 година. Това е нашият шанс и аз не вярвам в отпадъците.