Светът се сбогува с Манфред Тиери Мюглер, френският моден дизайнер почина на 73 години

  • Сподели:
Светът се сбогува с Манфред Тиери Мюглер, френският моден дизайнер почина на 73 години

Манфред Тиери Мюглер, френският моден дизайнер, чиито дрехи бяха носени от някои от най-известните фигури в шоу бизнеса, почина в неделя на 73 години.
Смъртта на Мюглер бе потвърдена чрез публикация в официалния му Instagram.

"С дълбоко прискърбие искаме да обявим смъртта на г-н Манфред Тиери Мюглер. Нека душата му да почива в мир!", се казва в публикацията. 

Мюглер е роден в Страсбург, Франция на 21 декември 1948 г. След обучение по интериорен дизайн в Страсбургското училище за декоративни изкуства, той навлиза в света на модата през 1971 г., като създава дрехи за Карим.

През 1973 г., на 26-годишна възраст, Мюглер създава "Café de Paris", първата си лична колекция. След като е пусната в световен мащаб, той отваря своя бутик в Париж и започва да привлича международно признание с акцента си върху дизайни с широки рамене, напомнящи стиловете от средата на 20-ти век.

Мюглер официално се оттегли от модния бизнес след началото на века, въпреки че продължи да работи като дизайнер и занаятчия. Наред с линия от аромати и козметика, Мюглер си сътрудничи с Beyoncé, Cirque du Soleil и Serhat. Той също така е проектирал редица облеклаза Ким Кардашиян Уест, Лейди Гага, Карди Би, Дейвид Боуи, Джордж Майкъл, Майли Сайръс, Шарън Стоун, Никол Кидман, Бела Хадид, Даяна Рос и много други фигури.

Мюглер е режисирал късометражни филми, реклами и е проектирал костюми за различни филмови и театрални продукции. През 1988 г. той публикува първата си фотографска книга "Тиери Мюглер: фотограф".

Отвъд модата, Мюглер беше дългогодишен културист. Открит гей и много уважавана фигура сред LGBTQ+ общността.