Вдъхновяващата история на Уейърис Дайри

  • Сподели:
Вдъхновяващата история на Уейърис Дайри

"Силата не идва от физическия капацитет. Тя идва от неукротимата воля" е казал Махатма Ганди. Светът ни е изпълнен със силни личности, които вдъхновяват с волята си. Те не спират да преследват мечтите си, жертвайки всичко, което имат. Във "Вдъхновяващата история на..." ви представяме именно такива хора, за които си струва да се пише...

И в реалния живот съществува приказката за Пепеляшка – историята на бедно момиче, което се превръща в принцеса, преминавайки през много препятствия по пътя си. Тази история е такава, само че малко по-различна.

Вместо да се бори срещу злите си сестри и мащеха, главната героиня се изправя сама пред суровата действителност на Африка, прекрачвайки родовите традиции, справяйки се с проблемите в Лондон, докато накрая не се превръща в принцеса – или по-точно казано един от най-известните модели на 80-те години.

Тя е Уейърис Дайри (Waris Dirie), родена в Сомалия, в семейство на номади, някъде през 1965 г. Името ѝ на сомалийски означава "пустинно цвете", с чието прозвище става известна в медийните среди по-късно. Израснала в бедност, пасейки стадото на баща си далече в Африка, Уейърис не предполага каква приказка е подготвила за нея съдбата. Докато един ден, когато е на 13 години не разбира, че баща ѝ е уредил годеник – 60 годишен мъж.

С подкрепата на майка си една нощ тя бяга от семейството си в пустинята. Дни наред се скита без вода и храна, знаейки единствено, че не иска да се върне назад, за да бъде омъжена за старец. Преминавайки през много километри пустош сама, тя достига до селото, където открива сестра си – омъжена преди време за местен мъж.

Прекарва известно време при нея, след което при други роднини, които никога досега не е виждала през живота си, докато не разбира, че един неин чичо, посланик във Великобритания, заминава за Лондон и има нужда от слугиня. Така момичето от пустинята, получава шанса да види цивилизования свят и да се изправи лице в лице с живота в Европа.

Няколко години прекарва в дома на чичо си, вършейки домакинската работа. Но настъпва момент, в който трябва да избира пред това дали да се върне в Африка или да избяга от семейството, с което е живяла досега като слугиня. За пореден път сомалийското момиче показва своята смелост и решителност. Избира бягството.

Оказва се сама насред улиците на Лондон, без пари, без познати, без да знае английски. Открива помощ в лицата на някои добри хора, които ѝ дават подслон, храна и ѝ намират работа в "Макдоналдс".

Не след дълго настъпва превратният момент в нейния живот. Тя е открита от известен за времето си моден фотограф, който не остава равнодушен към красотата на пустинната девойка. Предлага ѝ "просто да ѝ направи няколко снимки" и това поставя началото на нейната кариера като модел.

Много бързо попада в ръцете на хора, които я изтласкват към големите модни подиуми, става рекламно лице на известни марки като "Шанел", "Лореал" и "Ревлон", лицето ѝ е на кориците на редица списания, снима се в един от първите филми за Джеймс Бонд и добива слава, за която никога дори не е и мечтала.

Тогава Уейърис използва своята известност, за да постави началото на една борба срещу жестока традиция, която и до ден днешен не е изкоренена от всички райони на Африка – женското обрязване. Тя самата е преживяла този ужас, когато е била на 3 годинки. Става посланик на ООН, изнася много семинари по случая, за да помогне на бъдещите деца на Африка, бъдещите момиченца, да не бъдат осакатени по този жесток начин.

Историята на "Пустинното цвете" е много по-богата и изпълнена с приключения. Разказана е дори и от самата Уейърис Дайри в нейната биографична книга, по която по-късно е заснет филм, добил голям успех. Самата тя казва, че нейният живот, приключението на една пустинна номадка, е посветен на това да помогне на жените в Африка. И до голяма степен успява.

Вдъхновяващата история на Уейърис Дайри

Снимка: coffeeandcashmere.com

Вдъхновяващата история на Уейърис Дайри

Снимка: bookfans.net

Вдъхновяващата история на Уейърис Дайри

Снимка: bilgiustam.com

Вдъхновяващата история на Уейърис Дайри

Снимка: wikifeet.com

Вдъхновяващата история на Уейърис Дайри

Снимка: ofeminin.pl

Вдъхновяващата история на Уейърис Дайри

Снимка: whatiwannaknow.com

Вдъхновяващата история на Уейърис Дайри

Снимка: madifonbyfashion.blogspot.com

Вдъхновяващата история на Уейърис Дайри

Снимка: warisdirie.wordpress.com