Вечната мода на Коко

  • Сподели:
Вечната мода на Коко

Коко Шанел - иноваторка, скандалджийка, революционеркa… Чудото на XX век.  Модна икона за всички жени по света. Тя е тази, която разбива клишетата и вижданията за жената като личност. Коко казва сбогом на кринолините и многопластови рокли. Идва ред на късата пола, изчистената линия и нанизите от бели перли. Стилизираните къдрици, ярките червени устни и експресивния манталитет на Коко Шанел тотално разчупват стереотипа. Оформя стила на жените на ХХ век, като създава дрехи, чиято  единствена цел е да са удобни.

Шанел революционизира женската мода, включвайки в нея мъжки елементи. Тя  е определяна като пионер в модата. Нейната философия, стремежът й към изчистени линии и елементите й отреждат важно място в развитието на модата през ХХ век. Благодарение на въздействието, което Коко Шанел оказва върху модата като цяло, списание „Таймс” я включва в класацията за 100-те най-влиятелни личности на ХХ век. И забележете – тя е единственият представител в престижната класация от света на модата.

Шанел дава нов живот на материите. Например, модната диктаторка налага жарсето, което преди това е използвано само от бедните слоеве. Стилът й буди асоциации с образа на младите момичета от 20-те години на XX век, които са самоуверени и често се държат предизвикателно към установените обществени норми. Клиентките на Коко демонстрират своята независимост с нов външен вид и държание – къси поли и прически, използване на ярък грим, пиене на коктейли и пушене на цигари на обществени места. Бунтарството на тези момичета не се изчерпва само с външния им вид. Те смело участват в различни спортове, карат собствени автомобили и излизат по нощни клубове, където слушат джаз и танцуват чарлстон…

През 1939 г., със започването на Втората световна война, Шанел затваря бутиците си. Тя вярва, че това не е време за мода и се премества да живее в парижкия хотел Риц, където остава повече от 30 години, до края на живота си. Коко предпочита да нарича хотел Риц свой дом, макар че притежава и апартамент над магазина си на ул „Рю Камбон” № 31, както и вила на Френската Ривиера.

Шанел се завръща на модната сцена през 1954 г., когато представя първата си колекция след цели 20 години - последната й колекция преди това е от 1934 г. Заради връзката си с германски шпионин, Шанел е посрещната доста студено от парижката си публика, но за сметка на това американците я боготворят.

Малката черна рокля, неостаряваща през десетилетията остава големият подарък към жените. Роклята остава неизменна част от гардероба на абсолютно всяка дама. През 1921 г. се появява и прочутият парфюм "Chanel № 5". Коко сътрудничи с много холивудски студия и става любимка на холивудски величия като Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър.

На 10 януари 1971 г., света се разделя с примата на световната мода. Коко Шанел оставя на света много емблематични мисли и съвети за модата и женската красота:

"Казват, че жените се „контят“ заради другите жени - инспирирани от духа на съперничеството. Това е вярно. Но ако на света вече няма мъже, жените ще престанат да го правят."

"Скъпоценностите са цяла наука! Красотата - грозно оръжие! Скромността е върхът на елегантността!"

"Ако сте били поразени от красотата на някоя жена, но не можете да си спомните с какво е била облечена - значи тя е била облечена идеално."

"Съществуват хора, които имат пари и съществуват богати хора."

"Живото не може да бъде грозно."

"Да бъдеш през цялото време новатор е невъзможно. Аз искам да създавам класика!"

"Красивата рокля може да изглежда прелестно на закачалката, но това нищо не означава. За роклята трябва да се съди, когато тя е облечена от жена - движението на ръцете, краката, извивката на талията..."

"Не ми пука какво мислите за мен, тъй като аз изобщо не мисля за вас."

Вечната мода на Коко
Коко облечена в костюма „Chanel“, който създава през 1923 г. Днес той е модерен повече от всякога.
Вечната мода на Коко
Коко: "Не ми пука какво мислите за мен, тъй като аз изобщо не мисля за вас."
Вечната мода на Коко
Chanel No.5 и до днес е най-продаваният парфюм в света.
Вечната мода на Коко
Логото с двете "С" на модната къща се превръща в едно от най-разпознаваемите в света.
Вечната мода на Коко
От 1983 г. дизайнер на Chanel e Карл Лагерфелд.
Вечната мода на Коко
Част от колекцията висша мода на Chanel за сезон езен зима 2012/2013. Снимки: fashionising.com
Вечната мода на Коко
Вечната мода на Коко
Вечната мода на Коко
Вечната мода на Коко
Вечната мода на Коко
Вечната мода на Коко
Вечната мода на Коко