Великите модни диктатори - Александър Маккуин

  • Сподели:
Великите модни диктатори - Александър Маккуин

Началото

Лий Александър Маккуин е роден на 17 март 1969 г. в семейство на работническа класа, живеещо в обществени жилища в лондонския квартал Люишам. Баща му, Роналд, бил шофьор на такси, а майка му Джойс, преподавател по социални науки. С малките си доходи издържали Маккуин и петте му братя и сестри. 
Маккуин, наричан от приятелите си „Лий" през по-голямата част от живота си, разпознал хомосексуалността в ранна възраст и поради това бил силно дразнен от съучениците си.

На 16 години напуска училище. Намира работа на Savile Row, улица в лондонския квартал Mayfair, известен с това, че предлага мъжки костюми по поръчка. Работил е първо с шивашкия магазин "Anderson and Shephard", а след това се премества в близките "Gieves" и "Hawkes".

Намиране на нишата

Решавайки да продължи кариерата си в производството на дрехи, Маккуин преминава от Savile Row и започва работа с дизайнерите на театрални костюми "Angels and "Bermans. Драматичният стил на облеклото, което прави там, ще се превърне в запазена марка на по-късната му независима дизайнерска работа. 
След това Маккуин напуска Лондон за кратко, отивайки в Милано, където работи като асистент по дизайна на италианския моден дизайнер Ромео Джигли. 

След завръщането си в Лондон, Маккуин се записва в Централния колеж по изкуства и дизайн на Сейнт Мартин и придобива магистърска степен по моден дизайн през 1992 г. Колекцията, която той произвежда като кулминационен проект на своята степен, е вдъхновена от Джак Изкормвача и е известна в своята цялост от популярния лондонски стилист и ексцентричната Изабела Блоу. Тя става дългогодишен приятел на твореца, както и защитник на работата му.

Дизайнер в Givenchy

Скоро след като завършва, Маккуин стартира собствен бизнес, проектиращ дамско облекло. Постигна огромен успех с представянето на панталона си "bumster", наречен така заради изключително ниската талия. Четири години след модната академия Маккуин е назначен за главен дизайнер в Givenchy, собственост на Louis Vuitton - френска модна къща за висша мода. 

Макар и това да била престижна работа, Маккуин я приемал с неохота и неговото пребиваване там (1996-2001 г.) било белязяно от бурно време в живота на дизайнера. Дори когато той придвижвал границите на това, което хората очаквали от модата, се чувствал така, сякаш е възспиран.
По-късно дизайнерът ще обясни, че работата ограничава творчеството му.", но ще допълни и че се отнасял нехайно към Givenchy.
"За мен това бяха просто пари. Но не можех да направя нищо: единственият начин да си върша работата, беше ако ми позволят да променя цялата концепция, която представлява модната къща.
Да ù придам нова визия и нова идентичност, а те никога не пожелаха да правя това." 
Макар и с резервите относно работата си, Маккуин печели титлата дизайнер на годината през 1996 г., 1997 г. и 2001 г., именно докато е бил в Givenchy.

Възход на кариерата

През 2000 г. Gucci купува 51% от частната компания на Александър Маккуин и предоставя капитала на Маккуин за разширяване на бизнеса му. Малко след това напуска Givenchy. През 2003 г. е обявен за Международен дизайнер на годината от Съвета на модните дизайнери на Америка и Командир на Ордена на Британската империя от английската кралица.
Печели и още една чест за британски дизайнер на годината. Междувременно отваря бутици в Ню Йорк, Милано, Лондон, Лас Вегас и Лос Анджелис. {GALLERY}

С помощта на инвестицията от Gucci Маккуин става по-успял от всякога. Вече известен с усета и страстта към ревютата си, той продуцира още по-интересни спектакли, след като напуска Givenchy. Например, холограмата на модела Кейт Мос, която се носи ефирно при показването на колекцията му за есен/зима през 2006 г.

Маккуин не се е срамувал от липсата на добър външен вид или от произхода си. 
Често се обличал с обикновени ризи или нисък клас дънки.
Според тези, които са го познавали отблизо, Маккуин се е гордеел с разбиването на традиционната представа за успешен дизайнер.
Смятат го за един от най-влиятелните и иновативни дизайнери в историята на модата, най-вече с екстравагантните и авангардни дефилета.

Трагична смърт

През 2007 г. призракът на смъртта преследвал Маккуин със самоубийството на Изабела Блоу. Дизайнерът посвещава своята линия пролет/лято 2008 г. на Изабела, посочвайки, че нейната смърт е „най-ценният урок, който е научил в модата". Само две години по-късно, на 2 февруари 2010 г., майката на Маккуин умира. Един ден преди погребението ù, на 11 февруари 2010 г., Маккуин е открит мъртъв в апартамента си в Мейфеър, Лондон. Посочената причина за смъртта е самоубийство.

Наследство

Възходът на Маккуин от гимназиалното отпадане до световно известен дизайнер, е забележителна история. Неговите смели стилове и завладяващи ревюта вдъхновиха и изумиха моднага индустрия, а наследството му продължава да живее.

Великите модни диктатори - Александър Маккуин
Фото кредит: GettyImages
Великите модни диктатори - Александър Маккуин

Парижката седмица на модата - дефиле за колекция пролет/лято 2005 г.