Категория

Здраве 178

Аюрведични ритуали за енергична есен

Аюрведични ритуали за енергична есен

Това е времето от годината, когато всички имаме нужда от малко помощ, която да повдигне настроението и енергийните ни нива. С понижаването на температурите и влошаването на настроението е важно да се търсят начини за по-лесно посрещане на мрачните сутрини.  Древната индийска медицинска система Аюрведа съществува от хиляди години, но през последните 30 дни търсенето на "какво е Аюрведа" в Google е нараснало с 300%, което показва, че съвременният апетит към този холистичен подход към здравето е огромен. Той все още съществува, защото работи.

Амал Клуни разкрива как да започнете деня по най-здравословния възможен начин

Амал Клуни разкрива как да започнете деня по най-здравословния възможен начин

Както знаем, морските водорасли отдавна са обещаваща суперхрана. Богати на минерали и фибри, вкусни и нискокалорични, те са в основата на азиатската кухня от хиляди години, особено на японската, но също така и на менюто на много населения, като в някои крайбрежни райони на Канада например. В Европа те се появиха плахо, с вълната на популярност на азиатската кухня, под формата на суши опаковки. Но както предлага Амал Клуни, време е да ги преоткрием и да ги включим трайно в диетата си, може би дори на закуска.

Билковият чай от пасифлора, който успокоява съня, когато сме стресирани

Билковият чай от пасифлора, който успокоява съня, когато сме стресирани

Билковият чай от пасифлора с релаксиращо действие и всички други приложения на това растение. Пасифлората несъмнено е красива, а от плода ѝ - маракуя - се извлича козметично масло. Всички свойства на растението се използват в класическия "билков чай за лека нощ". Има поне три причини да обичаме пасифлората: тя е цвете с красиви естетически детайли, от растението пасифлора (Passiflora edulis) се получава вкусен екзотичен плод (маракуя) и може да се използва като естествено средство срещу нарушенията на съня, които особено при смяната на сезона се усещат. Според проучване, проведено от Future Concept Lab за Paglieri, 4 от 10 италианци страдат от нарушения на съня (проучването включва извадка от 1000 респонденти на възраст 18-65 години).

Най-силните природни имуностимуланти, които ни предпазват от вируси

Най-силните природни имуностимуланти, които ни предпазват от вируси

Природата е вълшебна енергийна зона разполагаща с всички нужни лекове за изцеление на болестите. Има многообразие от растения, зеленчуци, подправки и плодове, които стимулират доброто здраве и ни помагат да създадем една невидима защитна стена, която да ни предпазва от сезонните вируси и различни видове грипоподобни заболявания. Сега ще разгледаме кои са растенията и зеленчуците, които действат като имуностимуланти и защитават организма ни от вирусите. 

Най-полезните билки при бронхит и заболявания на дихателната система

Най-полезните билки при бронхит и заболявания на дихателната система

Не случайно почти 95 % от прочистващите възпаленията на дихателните пътища и облекчаващи кашлицата лекарства са със съдържание на билки. Повечето от тях са под формата на сиропи, чайове, мехлеми, спрейове и капки. Има голямо разнообразие от билки, които спомагат за справянето ни с хроничните заболявания на дихателната система, която всъщност включва, както горните дихателни пътища – нос, носна кухина и фаринкс, така и долните дихателни пътища – ларинкс, трахея и бронхи. Билколечението е начин да се справим по-ефективно и бързо с всякакъв вид дихателни и белодробни проблеми. Нека разгледаме кои са едни от най-полезните билки, които ще ви помогнат да облекчите своите симптоматични неразположения и да се справите с инфекциите на горните дихателни пътища.

Дива ябълка – природното средство за детоксикация и създаване на имунитет

Дива ябълка – природното средство за детоксикация и създаване на имунитет

Когато тялото ни не успява да се справи с вредните токсини на помощ идват плодовете, които са най-съвършеното природно средство за прочистване на организма и създаване на естествен имунитет. Най-добрият начин, чрез който можем да коригираме теглото си и да си създадем сигурна защита е, да поемаме възможно повече витамини, а дивата ябълка е един от най-добрите източници за това. 

Какао:  състав и полезни елементи

Какао: състав и полезни елементи

Зърната на какаото са с приятен наситен аромат, горчив вкус и кафяви на цвят. Съществуват сортове какао, които имат много фин аромат и нежен, особено елегантен вкус. Други сортове пък биват леко кисели и тръпчиви. За да бъде какаото със 100 % натурално съдържание в него не трябва да присъстват други примеси, като непълноценни и различни по цвят зърна. Качеството на какаото може да се разбере, когато какаовото зърно бива нарязано по дължина.

Загуба на тегло: Харвардското правило за сигурни резултати

Загуба на тегло: Харвардското правило за сигурни резултати

Научете повече за правилото на 5%, което води до трайно намаляване на теглото. Освен диетата има много фактори, които допринасят за отслабването. Това се потвърждава от д-р Уолтър Уилет от Харвардското училище по здравеопазване, който разглежда в статия как външни обстоятелства като стрес или семейни проблеми могат да саботират целта ни. Ето защо е важно да вземем предвид многото фактори, които ни водят до неправилно хранене, както и до намаляване на мускулната маса. "Мускулите горят калории 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Колкото по-малко мускулна маса имате, толкова по-малко калории изгаряте, което прави по-лесно качването на килограми", обяснява той.

Монодиета: Алтернативен начин за отслабване и премахване на токсините

Монодиета: Алтернативен начин за отслабване и премахване на токсините

Независимо дали целта е отслабване, детоксикация или лечение на кожни проблеми, монодиетата е уникалната диета, предложена от френската натуропатка Мери Капел, практика, която тя самата следва, поставяйки доброто здраве в центъра. Какво е монодиета Монодиета е хранителен режим, който включва консумирането на една-единствена храна (плодове, зеленчуци или зърнени храни) за определен период от време. Тя може да се практикува по време на едно хранене или да обхваща няколко дни. По-специално монодиетата, предложена от Капел, се основава на броколи или колагенов бульон и трябва да се практикува веднъж седмично, като целта е да се намалят калориите.

Д-р Франка Мелфи е първата в света, която лекува рак на белия дроб с торакална роботизирана хирургия

Д-р Франка Мелфи е първата в света, която лекува рак на белия дроб с торакална роботизирана хирургия

Франка Мелфи е професор по гръдна хирургия в Медицинския факултет на Университета в Пиза и председател на Роботизирания мултидисциплинарен център по хирургия и роботизирана хирургия в Университетската болница в Пиза. Пионер в областта на роботизираната хирургия, тя извършва първата роботизирана процедура за лечение на рак на белия дроб през 2001 г. Оттогава посвещава професионалния си живот на приложението на роботизираната хирургия в областта на гръдната хирургия. Дейността ѝ е насочена към клинични изследвания и обучение, по-специално към стандартизиране на роботизираните торакални процедури и към прилагане на нови технологии за лечение на рак на белия дроб, медиастинални патологии и хирургично обучение с цел разпространение на знанията, придобити по време на 20-годишния ѝ опит, сред следващото поколение торакални роботизирани хирурзи.

5 000 крачки на ден: Трябва да се стремим към повече от това

5 000 крачки на ден: Трябва да се стремим към повече от това

Разходката се промени: днес всичко се свежда до това да правите крачки под зоркия поглед на вашия крачкомер. Лично аз го намирам за дразнещ. Ако сте запален почитател на крачките, вероятно се стремите да направите стандартните 10 000 крачки всеки ден, но според проучване, публикувано миналата седмица в European Journal of Preventive Cardiology - в което са анализирани 227 000 души от цял свят - само 5 000 крачки са достатъчни, за да се възползвате от ползите за здравето.