Casa Lawa: един различен начин на почивка между артистичен дух, храна, фантазия и простота

  • Сподели:
Casa Lawa: един различен начин на почивка между артистичен дух, храна, фантазия и простота

По склоновете на планината Етна Лукас Левандовски посреща гости с еклектичен дизайн, спокойна атмосфера и творческо уединение.

Casa Lawa е нов проект за гостоприемство по склоновете на Етна. "Комбинация от къща за гости и кухня, в която резидентен готвач сервира творчески менюта, вдъхновени от италианските семейни вечери", както я описва Лукас Левандовски, основател и собственик на къщата. Еклектично пространство, съвременно и същевременно архаично, "отворено" за връзки, събития, снимки, сътрудничества.

През ноември 2021 г. Лукас случайно попада на тази сицилианска къща, построена с лавов камък през 1812 г. и заобиколена от 300 черешови дървета и 4 хектара други плодни дръвчета. Веднага решава, че това ще бъде неговото място, ремонтира я, прави я своя и я отваря за обществеността през юли 2022 г. "От малък творя и този проект е комбинация от важни за мен неща: дизайн, храна, хора и природа", продължава Лукас, който преди това е работил като дизайнер, галерист и готвач между Берлин и Амстердам.

Селският стил отново в трите бронирани стаи
Трите стаи се наричат Oaxaca House, Sea View и Volcano View. Кънтри стилът е преразгледан във формите и цветовете. Петнисти райета, минимални мебели и културни дизайнерски елементи. Винтидж лампи, култови нощни шкафчета, дивани от 70-те години на миналия век и произведения на художници, като например картината на холандския художник Ян Кремер. Пространствата са обзаведени с простота и детайли, които не бихте очаквали. А навсякъде лавовият камък - тъмен, текстуриран, древен - ни напомня къде се намираме.

Очевидно не липсва и басейн, който се намира отвъд вътрешния двор на къщата и е с изглед към зеленината. Casa Lawa е място, където можете да се възстановите и да се вдъхновите, "защитени" от вулкана. Сутрин се наслаждавате на закуската и решавате какво да правите през деня. По-късно всички заедно отивате до местния пазар, понякога до Етна, като се спирате на приятелски настроени производители на вино. Идеята за общност е много силна, веднага се превръщате в приятели, в екип. Всеки може да донесе нещо свое и да бъде част от проекта по свой начин. Това, което собствениците създават, е визионерска идея за гостоприемство.

Храна, йога и череши
Храната е звездата на този необичаен адрес. Но не си представяйте класическата паста alla norma и аранчини. Кухнята в Casa Lawa е работилница, в която местните съставки се интерпретират от готвачи от близо и далеч. Резултатът е смесица от вкусове, култури и традиции. "Каним резидентни готвачи от цял свят. Те остават при нас и готвят за гостите, като използват сицилиански съставки, създавайки нещо много уникално и нетрадиционно по склоновете на планината Етна", казва Лукас. Casa Lawa е отворена и за провеждане на йога ритрийти, семинари за печене, ферментационни семинари, видео и фотосесии. Започват да произвеждат и мед, сайдер и конфитюри.

Предишният собственик е превърнал лозето в овощна градина. В него има триста черешови дървета, откъдето идва и идеята за организиране на "Фестивал на черешата" - работилница, посветена на експериментирането с рецепти от череши. Второто издание току-що приключи. Четири дни, водени от домашни готвачи, които експериментират с рецепти, вдъхновени от различни региони в света, от скумрия до сладолед, преминавайки през салати, плоски хлябове, напитки. Черешови, разбира се, от домашната овощна градина.

"Превърнахме овощната градина в кулинарно преживяване", обяснява Лукас. Кулинарните курсове са само един от аспектите на семинарите, които Casa Lawa организира. Организират се срещи с местни фермери, запознаване с виното и продуктите, аперитиви и вечери на плажа. Следващият семинар е насрочен за октомври, от 15 до 19 ч., и е посветен на тестените изделия, заедно с шеф Алесандра Лаурия.