Чешки Крумлов кани учтиво в обятията си

  • Сподели:
Чешки Крумлов кани учтиво в обятията си

Днес ви водя с мен на едно друго място. И по-точно в едно китно местенце в Южнобохемския край на Чехия

Място за любов, за не-бързане, за бягане от лудия град и неговия ритъм. Криви, тесни улички, чемшири със сутрешна роса, шарени дървени капаци на прозорците. Място, където пивоварната отваря врати с изгрева на слънцето.

Рано сутрин под прозорците и полюшващото се от ранния ветрец перде, жена лисва кофа с вода и забърсва чевръсто плочите на улицата. Слънцето нагрява мокрите петна, които след минути са почти избледнели.

С широка усмивка, всеки поздравява всеки. Вълтава се вълнува от началото на новия ден, а по нея се носят патици. Камбана на църквата в дъното на улицата бие. Чашки от кафе потракват,а слънце напича покривите и те заблестяват в отенъци на златото.

Чешки Крумлов кани учтиво в обятията си. Потапя те чрез впечатляваща архитектура в средновековните си времена. Лабиринт от улички крие своите малки магазини за керамика, ръчно изработени гердани от стъкло, бижута от кожа и керамика.

Една от тях ме отведе в чудесен магазин за ангели, ръчно изваяни от финна керамика. Китни ресторанти с разпръснати масички отвън. Малки кафенета, където кафето се пие бързо и на крак, а от тях се носи по цялата улица дирята на прясно смляно кафе.

Старинни бирарии и пивоварни, където бирата е с неповторим вкус и се поднася в големи медени кани. Старинен център, от който се извисява голям замък, който открива гледка към изписания като приказка град.

Чешки Крумлов кани учтиво. Да се потопиш в магията му насред виещите се барокови улици с малките книжарници и магазини за дъхави цветя по тях. Чешки Крумлов гордо е закачил в историята си титлата, че е част от световното наследство на Юнеско.

Чешки Крумлов те кани да усетиш всичките му богати вкусове. Да забравиш от къде си дошъл и за колко време си там. Искрен момент за двама.

Чешки Крумлов те кани в завладяващата си сърцевина, която е безкрайна. Чешки Крумлов има звънка песен. Има магия. Има богата история.

Има старинна красота с лабиринтен модернизъм. И приказка за стари времена.


 

Автор: Лора Петрова