"Хъфингтън поуст": 18 причини да посетите България на мига

  • Сподели:
"Хъфингтън поуст": 18 причини да посетите България на мига

След "10 невероятни неща, които не знаете за България", "Хъфингтън поуст" изброява и 18 причини, поради които да посетите България веднага. Ето какво пише:

Помолете някой начинаещ пътешественик да ви разкаже за Балканския полуостров и най-вероятно ще се натъкнете на празен и учуден поглед и отекващи "ча-а-акай… къде е това?".

Само защото тази земя на тучни планини, проблясващо море и безумно пухкави хлебни плитки не е популярна сред американците, не означава, че трябва да бъде задраскана от списъка ви. България е перфектното място да започнете балканското си приключение!

Объркани сте? Нека ви разкажем…

1. Пътуването със самолет е по-лесно и по евтино, отколкото си мислите

Макар средностатистическия американец да не може да посочи София на картата, цените на полетите до столицата са впечатляващо достъпни. Ако решите да разгледате и други места в страната, и плажовете, и планините са на полет, кола или автобус разстояние.

2. Крайбрежието е уникално

Като стана въпрос за крайбрежие, почивката на Слънчев ще е нещото, което ще искате да преживеете отново, и отново. Да танцуваш цяла нощ в бара на плажа, да си лежиш на шезлонга, докато слънцето се покаже, а ти все още си с питие в ръка…

3. Най-добрите "кюфтенца" в живота ви

Някои ги оприличават на месо за бургери, а някои казват, че приличат повече на кюфтенца. Както и да се казват, ние ги считаме за най-вкусните на всички времена.

4. Две думички: пържен хляб

Знаете как нашият "funnel cake" (популярен тестен десерт в Северна Америка), става топъл и пухкав в средата. Е, мекицата е пържен хляб, който има същия вкус, само че цялата е пухкава. М-м-м!

5. Природата е едновременно богата и изумителна

Опитайте да се катерите в планина с безкрайни водопади или да се потопите в дебрите на пещера на име "Очите на Бога". Нашарена от красиви балкански планини, България е перфектното място да опитате нещо не толкова популярно и да изживеете едно приключение в природата.

6. И повечето от най-красивите гледки са безплатни

Дали ще се катерите екстремно или ще се разходите по алея на изкуствата, обсипана с кафенета, или пък ще разгледате интериора на елегантна средновековна църква, ще видите много културни забележителности почти или изцяло безплатно.

7. Всяко време е време за коктейл

Дали ще е на обяд, на вечеря, в кафене или просто на улицата, българите са винаги готови за едно питие. Но въпреки това са предпазливи с алкохола - тук няма да видите разюздани пияни тийнейджъри по улиците.

8. Най-приятелски настроените хора, които някога сте срещали

Туристите са съгласни за едно: българите се държат невероятно приятелски и искат да видите най-доброто от културата им, с която те много се гордеят. Очаквайте баби, магазинери, студенти и сервитьори да ви поздравяват с усмивка и тутакси да ви насочват към най-близката точка за хранене.

9. Без съмнение ще преодолеете страха си от височини

Опитайте се да погледнете от ръба на Копитото, да пребродите седемте пловдивски тепета или да се повозите на седалков лифт, който ще ви отведе на дълъг високопланински преход около Седемте рилски езера. Тези гледки могат да излекуват всеки, който се притеснява от високото, или поне да дадат добра причина за преодоляване на страховете.

10. Дори църквите вървят с невероятни гледки

България е посипана с живописни манастири. Посетете един от тях с някоя изключителна панорамна гледка и се пригответе да бъдете изумени.

11. Не само в клуба се танцува

Разбира се, бихте могли да посетите чалга заведение с неонови светлини и оскъдно облечени танцьори и да седите до 6 часа сутринта или можете да потанцувате около масата с приятели в традиционен български ресторант, където народните танци вдигат всички на крака.

12. И всичко е сирене!

След седмица в България, "бяло сирене" ще е новото ви презиме. Съчетайте го с домати, месо или с пухкав тутманик, за да получите мечтаното автентично българско ястие.

13. Храната е евтина!

Луксозна и богата вечеря с питиета за около 10 щатски долара. Разбира се, цените на различните места варират. С други думи - и вълкът сит, и агнето цяло.

14. Хората умеят да релаксират

Както е в по-голямата част от Европа (или навсякъде освен в Щатите), българите са овладели изкуството на релаксацията и наслаждаването на компанията на другия. Вместо в роботоподобни човеци с лаптопи, можете да видите големи групи хора, смеещи се на по кафе. Това, хора, е смисълът на живота!

15. Празниците са сериозно нещо за българите

Българите не се притесняват да си отпуснат някой и друг допълнителен почивен ден покрай празниците. Елате в деня на Освобождението или на Св. Георги и очаквайте да се присъедините към някоя забава по улиците.

16. Тук няма да ви се наложи да пътувате напред-назад

Лиричната култура на България предлага любов и удоволствие в непосредствена близост. Когато дойдете, местните ще ви насочат към забележителности близки до вашата локация и няма да се наложи да се отклонявате от пътя си, за да видите нещо интересно.

17. Старото се смесва с новото и винаги е сполучливо

Например, римските руини в София са рамо до рамо с модерните сгради, което вероятно доста често разочарова наркозависимите. Разходката в града никога не може да бъде отегчителна, щом толкова стилове се срещат на едно място.

18. Почти никой няма да знае къде сте били

Ако не за друго, то посетете България само, за да видите опулените физиономии, смаяните коментари и въпроси от типа на "Бил си къде???". Ще можете да образовате вашите приятели американци за това важно място. Място, което и те трябва да посетят!

Източник: Huffingtonpost.com / Превод: Антоанета Дойчинова за HighViewArt.com