Историята на Парк Гюел - шедьовърът на модернизма от Антони Гауди

  • Сподели:
Историята на Парк Гюел - шедьовърът на модернизма от Антони Гауди

Една от най-популярните атракции в Барселона е Парк Гюел. Той съдържа невероятни каменни структури, зашеметяващи плочки и очарователни сгради. 
Поклонението до този очарователен парк е задължително за всеки фен на Антони Гауди. Разположен на върха на хълма Кармел в северната част на града, паркът е вдъхновен от английските пейзажни градини, но неговите фантастични елементи гарантират, че е създаден от най-ексцентричния архитект на Каталуния. Въпреки че има множество входове, най-впечатляващият е през голямото стълбище, охранявано от огромен гущер с мозайка. 

Той води до разпръснат площад с покрита с мозайка циментова пейка, която се простира на около 328 фута по периметъра. Park Güell първоначално е проектиран като жилищен комплекс от затворен тип за заможни каталунски семейства, но се проваля.

Въпреки че е доста далеч от центъра на Барселона, еклектичният парк на Гауди си заслужава пътуването. Мозайките са навсякъде, тавани, украсени с небесни дизайни, вълнообразни покриви, емблематичният дракон и впечатляващите пейки в парка с изглед към другия шедьовър на Гауди, Ла Саграда Фамилия. Park Güell е последният голям проект от Антони Гауди за индустриалеца Еузебио Гюел. Той е построен отстрани на планина, с изглед към по-равните части на Барселона, пристанището и океана. Далеч отдолу, почти мъничко в онова огромно море от сгради, стои неговият все още недовършен шедьовър, La Familia Sagrada. 
В съответствие с философията на Гауди, че природата трябва да бъде вдъхновението (в природата има малко прави линии) и че архитектурата трябва да бъде в услуга на човечеството, тези пейки са най-удобната част от бетона, на която някога ще седнете. Освен това парк Гуел е дом на известни къщи и скулптури на Гауди. 

Къщата на семейство Гюел е превърната от общината в училище, докато къщата на Гауди е отворена за обществеността като Къща музей през 1963 г.
Обявен е от ЮНЕСКО за обект на световно културно наследство през 1984 г.