Красивата България - Хаджидимово

  • Сподели:
Красивата България - Хаджидимово

Град Хаджидимово е в Югозападна България, на 12 километра от град Гоце Делчев, в пролома на река Места, която тече между планините Родопи, Пирин и Славянка, част е от Гоцеделчевската котловина и е на осем километра до българо-гръцката граница и гранично-пропусквателен пункт „Илинден“. Става град през 1996 година.

Наследник е на старо тракийско поселище, с отбранително и продоволствено значение, намиращо се на важен второстепенен път, свързващ се с главната римската артерия „Виа Егнация“. По него са се транспортирали военни и хранителни стоки и е бил пряка връзка на Рим с Източните провинции. Изминалите векове носят историческия си товар и дават отражение на времето, което е спряло на благоприятната страна на живота тук.

В миналото, в района са се подвизавали бойни хайдушки чети от български борци за национална свобода, които са държали по око пътицата, свързващи Гърция с вътрешността на Балканите и са нападали турските кервани, минаващи по тях. Влизали са в битки и са печелели, заради предимствата на релефа и гористите площи. Заграбените златни и сребърни пари, стоки и оръжия криели в подходящи тайници. Част от тези съкровища не са намерени досега и още будят духовете на иманярите.
Природата около Хаджидимово е красива, застинала в естествено блаженство, климатът е топъл през лятото и типично континентален, студен през зимата.

На 100  километра оттук е град Кавала, Гърция, а на 10 километра се намират минералните извори в село Огняново. Те са със силно алкална реакция PH 8.1 – 9.4, температура на водата, в зависимост от извора е между 35 и 41 градуса и са подходящи за лечение на заболявание на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и други здравословни отклонения. Местните са предприемчиви и гостоприемни, предлагат хотелски удобства за балнолечение и отмора, и вкусна храна и пребиваването в Огняново е полезно, не само за здравето, но и носи наслада на всички сетива. Въпреки наличието на тези ценни водни богатства,  селото няма обособен обществен плаж с открит минерален басейн за свободни посещения или безплатен пунк за черпене на минерална вода за лични нужди, което намалява привлекателноста му като туристически обект и поставя социални въпроси.

Наблизо до Хаджидимово са селищата Лещен, Ковачевица, Долен и Делчево. Те са запазили автентичния си вид от XVIII – XX век, с характерните каменни къщи, с чардаци и високи вити стълби, дебели дървени порти с железни панти и големи ключалки, накацали една до друга в съседски сговор, от двете страни на тесни калдаръмени улички. Село Ковачевица и село Долен са обявени за архитектурно-исторически резервати, а по-голямата част от къщите на село Делчево са архитектурни паметници на културата. 

В Хаджидимово се намира черквата „Успение Богородично“, построена в средата на XIX век и манастира „Св. Великомъченик Георги Победоносец”, в който се правят летни християнски лагери за деца. От 1997 година до 2004 година новоизбраният през месец юни т.г. патриарх Данаил е бил послушник и йеродякон в манастира, под духовното ръководство на митрополит Натанаил Неврокопски. 

Непосредствено до града е и средновековна крепост „Свети Димитър“ и параклис, носещ същото име.
На 100 метра от манастира „Св. Великомъченик Георги Победоносец” се е разположил на обширна площ интересен зоокът, с разнообразни животни. Тук могат да се видят кенгура, камили, мини кози, магарета, елени и кошути, зайци, гълъби, пауни и други животни и птици. Те са на една ръка разстояние от посетителите и се прави свободно близък контакт с тях.

Запалени риболовци се събират по хаджидимовското поречие на река Места сутрин и пожелавайки си „наслука“, се връщат с добър улов на края на деня.
Град Хаджидимово е добра отправна точка за краткотраен регионален и международен туризъм, подходящ както за семейства с деца, така и за любители на природата, историята, религията и културните връзки от всички възрасти.