Малко бягство в Карибите

  • Сподели:
Малко бягство в Карибите

Аз имам много любови, оказах се лесно влюбчива. Една от тях е пътуването. Из близки и далечни места, красиви и не толкова красиви, но винаги вълнуващи и незабравими. 
Днес ще ви разходя из един от моите любими, екзотични и безкрайно красиви курорти, Плая дел Кармен в Мексико.
Малко рибарско селце в миналото, днес този бързо развиващ се курорт е притегателно място за хиляди туристи. На юг от Кан Кун, по протежение на Ривиера Мая сред прелестните Карибски плажове с изумрудено зелена, топла и кристално чиста вода и невероятно красива природа. 

В близост до него са националните паркове и Чичен Ица - световно известни със своята зашеметяваща красота. Които обаче не посетихме, защото залепнахме като с магнит на топлия и слънчев плаж. 
Плая дел Кармен сега е град с модерни хотели, уютен, цветен, оживен и много интересен, без да е луксозен (като изключим лукса на хотелите, всички на първа линия). Строителството на къщите е ограничено до три етажа, за да се запази атмосферата на предишното старо рибарско селце.
През цялата година тук е слънчево и топло, всичко цъфти в екзотична красота. Малките магазинчета, приказните галерии, ресторантчета, големите в американски стил супермаркети и пълни със стоки от северната им съседка, разноцветните фасади на потъналите в зеленина мексикански къщи и особено магазините за сувенири поглъщаха голяма част от времето ми.

На музея на тяхната икона Фрида Кало отделих половин ден. В него няма експозиция с нейни оригинални картини. Той е като колаж на нейния живот с изработени миниатюри от изкуството ѝ и на самата нея. Музеят разполага и с магазин за сувенири инспирирани от нейни картини, рокли, диадеми. Всичко е изработено на ръка от бляскава керамика и красив текстил. 

Централната улица на курорта е пешеходна и е кръстена Пето авеню (Кинта Авенида на испански). Винаги е оживена, пъстра, интересна за туристите и през деня и през нощта. От всякъде се чува реч на различни езици, а английският доминира дори над испанския. 

Ах, а мексиканската храна! И уличната и тази в множеството ресторанти е една от най-харесваните от мен. В началото много се обърквах и ги наричах с грешни имена, трудно правех разлика между бурито, фахитас, енчиладас, чимичанга, кесадия. А вкусовете им уж толкова си приличат, но то е само заради свежия кориандър и лютото, което е по избор. Там открих колко лютото може да бъде люто - леко и пикантно, много люто, адски люто и отровно люто. Изборът от люти чушки е зашеметяващ, както и вкусът им.  На много и различни места по света съм яла севиче, което обожавам. Но тук разбрах какъв експеримент е било за мен и от тогава не съм го вкусвала никъде другаде. Разбрах, че ако искам да ям истинско севиче, трябва да се върна в Мексико.

Студена супа от авокадо, гуакамоле, зеленчукова разядка пико де гайо, Чили кон карне,карнитас, хуевос ранчерос, тамалес - все простички ястия, но пълни с незабравим вкус до влюбване в тях. Не опитах пържените скакалци, които са голям деликатес за местните. Вкусът им бил ядков и много хрупкав. По думите на дъщеря ми. Доверих ѝ се напълно. 
Направихме еднодневен престой на остров Козумел. Очарователен без многото туристи, почти незастроен, с прекрасни  бели  плажове, прозрачни води и ситен като брашно пясък, с голямо разнообразие от водни обитатели и забележителни костенурки, с девствена природа, подземни реки и многобройни пещери с дълги лабиринти, притегателно място за гмуркачи от целият свят. Сигурно е неописуемо преживяване. Гълфстрийм минава оттук и водата винаги е топла. Това дава голямото разнообразие на флората и фауната на острова. А урбанизираната му част е приказна. Макар и по-населена най-вече с туристи. Водни и увеселителни паркове, вкусна храна, ботаническа градина, малки лагуни, мангрови гори и магазини - всичко те кани. За това изключително място един ден не е достатъчен. 

И да не пропусна да кажа за любезните мексиканци, нисички на ръст, но с огромни усмивки, готови да упътят, да разкажат, да те заведат ако трябва, където искаш. А жените с красиви и пъстри рокли, с тъмни лъскави и дълги коси, щедри на усмивки и говорене, сръчни в изработката на толкова красиви сувенири. Те очакват всеки ден туристите, които осигуряват поминъка на всички живущи в този край на света. 

А туристите се връщат неизменно, защото Мексико е любов за цял живот. Както и за мен.

 

Автор: Детелина Темелкова