Находките на High View Art: Бора Бора

  • Сподели:
Находките на High View Art: Бора Бора

Ако някога е имало място, което човек може да нарече рай, то това е заобиколеният от коралови рифове Бора Бора.
Този малък остров, превърнал се в една от най-известните туристически дестинации и място, което всеки мечтае да посети, се намира в южната част на Тихия океан и само на час полет от Таити. Бора Бора е част от островите на Френска Полинезия.

От западната страна на Бора Бора се намира голяма, кристално чиста лагуна, която в зависимост от силата и местоположението на слънцето, блести в масив от девствено синьо, тюркоазено и аквамарин.

Там по-малките острови Тоопуа и Тоопуаити обхващат просторно пристанище, популярно сред яхтсмените. Вайтапе е най-големият град на остров Бора Бора във Френска Полинезия.

Името на острова — таитянското изписване, което е Porapora — означава "Първороден". Според легендата, това е първият остров, създаден след Раятеа. Бора Бора е забелязан от холандския адмирал Якоб Рогевеен през 1722 г., посетен от капитан Джеймс Кук през 1769 и 1777 г. и анексиран от Франция в края на 19 век. 

По време на Втората световна война на острова е имало съюзническа военноморска база, а островчето Мюте, от северозападната страна на рифа на Бора Бора, е било съюзна военновъздушна база. Летището все още се използва. Туризмът е основната икономическа дейност на Бора Бора. Основните продукти включват копра, ванилия и седеф. Площта на острова е 14,7 квадратни мили (38 квадратни километра). 

В центъра му има останки от угаснал вулкан, разделен на два върха – връх Пахия и връх Отеману.
Най-високата му точка е връх Отеману на 727 метра. Постоянното население от 2008 г. се състои от 8880 жители.
Островът е напълно свободен от вредители, без да се виждат отровни змии или насекоми.

Бора Бора е един от най-изолираните острови на Земята, с малки островчета около себе си като Моту Ахуна, Моту Тапу, Моту Муте, Моту Тафари, Тоопуаити и още няколко.

Повечето от двойките (между 70 и 80 % от посетителите му са младоженци) мечтаят да прекарат медения си месец в бунгалата, плаващи над сините води. Други нямат търпение да плуват с подводните животни и да изпият коктейл насред хипнотизиращите плажове.
Надводните бунгала са построени на кокили. Тук можете да получите закуска с кану сутрин. Нощувка в едно от тези бунгала струва около 800 евро - с доплащане за закуска. 

Къпането е абсолютно задължително на тази ваканционна дестинация. Плуването в южната част на Тихия океан е сякаш плувате в аквариум. Коралите и морските анемони красят рифовете. 

В Бора Бора всяко нещо има значение, включително и цветята.
Най-важни са цветята, поставени зад ушите на жените. Цвете зад лявото ухо на жената показва, че тя е взета и има някой, когото обича в живота си.
Докато цвете зад дясното ухо е зелена светлина за мъжете, че тя е необвързана.

Плажовете са пълни с млади и красиви хора - приятен начин да флиртувате малко и да се забавлявате както с местните жители, така и с туристите.

В Бора Бора татуирането има свещена символика.

Местните вярват, че произлиза от двамата синове на Таароа – Богът на сътворението. Татусите върху кожата ви се наблюдават като знак за красота. В миналото обаче са се считали за показване на позиция в обществото.

Като турист трябва да сте наясно, че в Бора Бора няма обществен транспорт, но едва ли ще ви е нужен такъв, тъй като на острова всичко е достъпно. Може да си наемете лодка, която ще ви отведе навсякъде, където искате да отидете. Нещо повече, колата под наем, ходенето пеша, колоезденето или вземането на двуместно бъги, винаги са опция.

Ако има нещо, с което Бора Бора е богато, това е животинският свят под чистите води.
Със стотици видове, плуващи в рифовете и лагуната, ще имате спиращо дъха изживяване.

Кокосовите орехи са включени сред фактите за Бора Бора поради простата причина, че те са основният продукт на острова. От ценни съставки в традиционните таитянски ястия до обиколките, където можете да научите как всъщност да отворите такъв, кокосовите орехи са навсякъде.
Съществуват дори легенди, свързани с кокосовите палми на острова, които още веднъж потвърждават важността им за местните жители.