Находките на High View Art: Истанбул

  • Сподели:
Находките на High View Art: Истанбул

Подготвихме ви някои интересни факти за този завладяващ град.
Веднъж като мост, понякога като бариера, Истанбул в продължение на повече от 2500 години е стоял между противоречиви вълни на религия, култура и имперска власт. През повечето от тези години той е един от най-желаните градове в света.


1. Истанбул е билa столица на някои от най-големите империи: Римска, Византийска, Латинска и Османска. Сега това е най-големият град в Турция с над 13 милиона души – повече от населението на Белгия – и вторият по големина в света по население в рамките на града. Това обаче не е столица на Турция. Анкара е столица, откакто Турция е провъзгласена за република от Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 г.

2. Когато римският император Константин Велики прави града столица на Източната Римска империя през 330 г. сл. Хр., той решава да го построи на седем хълма точно като Рим. Градът също носи името му – Константинопол („Град на Константин"), след като се нарича Византия от 660 г. пр.н.е. Официално е преименуван на Истанбул през 1930 г., но мнозина все още го наричат Константинопол. 

3. По времето на Османската империя в града е имало 1400 обществени тоалетни, докато в останалата част на Европа няма нито една.

4. Истанбул има третото най-старо метро в света. Построено е през 1875 г. след тези в Лондон и в Ню Йорк съответно през 1863 и 1868 г. 
5. Британската писателка Агата Кристи написа известния си роман, "Убийство в Ориент Експрес" в хотел Пера Палас в Истанбул. Влакът Orient Express се е движел между Париж и Константинопол (Истанбул) от 1883 до 1977 г.

6. Синята джамия е единствената джамия в града с шест минарета. Легендата разказва, че когато е била построена, тя е имала едно минаре повече от Голямата джамия в Мека (четири е обичайният максимум по това време) и това се е считало за неуважително в мюсюлманския свят. За да се реши проблемът, към Голямата джамия трябвало да се добави още едно минаре.

Синята джамия

7. Света София е най-голямата църква в света в продължение на около 900 години, докато катедралата в Севиля не е завършена през 1520 г. Тя е и един от 20-те финалисти за Новите седем чудеса на света.

8. Вероятно знаете, че лалетата произхождат от Холандия. Въпреки това, първите луковици на лалетата са изпратени от Османската империя във Виена през 1554 г. и са разпространени по-нататък в Аугсбург, Антверпен и Амстердам. След това те стават популярни в Холандия, тъй като доказали, че могат да понасят по-суровите метеорологични условия.

9. Четирите бронзови коня, украсяващи катедралата Сан Марко във Венеция, са взети от Истанбул (Константинопол по това време) от кръстоносците през 13 век.

10. Капалъ чарши е най-старият и най-голям исторически базар в света с 3000 магазина, покриващи 61 улици. Ще ви трябват три дни, за да ги видите всички.

Капалъ чарши

11. Чаят се превръща в национална напитка едва наскоро. Преди това беше турското кафе, но когато поскъпва и чаените листа можели да се отглеждат в Черноморието, чаят заема неговото място. Кафето не може да се произвежда в Турция поради неблагоприятния климат за неговото производство.

12. Истанбул беше европейската културна столица през 2010 г. Две години по-късно той стана петата най-популярна туристическа дестинация в света. Беше кандидат за летните олимпийски игри през 2020 г.

13. Глобалният град, Истанбул, е една от най-бързо развиващите се столични икономики в света и представлява повече от една четвърт от БВП на Турция.

14. Общоизвестно е, но все пак си струва да се спомене, че Истанбул е единственият град в света, който се простира на два континента. Историческият център се намира от европейската страна на града. Протокът Босфор разделя града (и имплицитно двата континента) и е връзката между Черно и Мраморно море.

Находките на High View Art: Истанбул
Находките на High View Art: Истанбул
Находките на High View Art: Истанбул
Находките на High View Art: Истанбул
Находките на High View Art: Истанбул
Находките на High View Art: Истанбул
Находките на High View Art: Истанбул
Находките на High View Art: Истанбул
Находките на High View Art: Истанбул