Находките на High View Art: Кападокия

  • Сподели:
Находките на High View Art: Кападокия

Кападокия е красива област в Централна Турция, известна със своите приказни пейзажи, пещерни жилища, забележителни скални образувания и, разбира се, стотиците балони с горещ въздух, които се реят в небето по време на изгрев слънце всяка сутрин. 

Името Кападокия се използва често в туристическата индустрия за обозначаване на района, който се простира приблизително от Кайсери на запад до Аксарай, където се намират най-големият брой паметници.

Най-посещаваните атракции включват обширните подземни градове Деринкую, Каймаклъ, както и Национален парк Гьореме, където има голям брой изсечени в скали църкви и жилища. 
През 1985 г. Национален парк Гьореме и други скални обекти в района са обявени от ЮНЕСКО за Обект на световно културно наследство.

Тази земя е пропита с история, приключения, фантастични вкусове и гледки. 
Предлагаме ви да се събудите призори и да се полюбувате или да се качите на един от балоните с горещ въздух, за да видите вълшебния пейзаж на Кападокия и нейната известна фея комини на светлината на изгряващото слънце. 
Докато слънцето изгрява, вие ще бъдете хипнотизирани от играта на слънчевите лъчи около магическата среда.
След това визуално шоу можете да се насладите на вкусна турска закуска. Тогава ще бъдете готови да се потопите истински в Кападокия.

Замъкът Учисар е най-високата точка за панорамна гледка към Кападокия и е една от най-добрите точки за начало. Този гигантски природен замък ви предлага поглед към Гьореме, Аванос, Чавушин, Ортахисар и долината на гълъбите, които са сред най-популярните места за посещение. 

Следващата дестинация е Музеят на открито Гьореме. Музеят е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1985 г. и е известен с резбовани църкви, датиращи от ранните периоди на християнството. Можете да видите много останки от манастири, стенописи от Библията и да се удивите от факта, че някои от тях са на повече от 1600 години.  Каранлък и Токалъ са най-известните и добре защитени църкви на музея на открито Гьореме.

Можете да обядвате в Avanos с много местни опции. Вкусният кебап от глина, боб, супи, тиквени десерти, халва и местни вина са само част от изкушенията.
След обяда можете да посетите грънчарско ателие и да изберете сувенир за себе си или вашите близки. Можете дори да опитате да направите своя собствена керамика.

Идва ред на Долината на монасите или Paşabağları. Тук има много великолепни приказни комини, като някои от тях включват параклис. Можете да следвате пътя на вярата в Зелве, състоящ се от три долини, който е важно селище от периода на ранното християнство от 9 -ти и 13 -ти век. Тук са другите известни църкви Узюмлю и Балъклъ.

Още приказни комини ви очакват в Devrent Valley. Те приличат на животински фигури и ще ви направят визуален празник със слънчевите лъчи.

Следващият етап от вашия маршрут започва от Ургюп. Най-известните приказни комини са тук и са наречени "Трите красавици" . Наречен Осиана или Асиана през византийския период и Башисар при селджуките и замъка Бургур при османците, Ургюп е важен център на Кападокия. 

В Ургюп можете да видите замъка Ортахисар, който сам по себе си е гигантски приказен комин, отвъд замъка. Селището има дълга история датираща от 1500 г. пр. н. е. Село Мустафапаша е добра точка за разглеждане на този вид архитектура и църквата Константин Елени, манастира Свети Никола и музея Бебек. 

Откривайки останалата част от Кападокия, може да посетите Червената долина и да опитате трекинг или конна езда. Кападокия има много плодородна почва, която отглежда вкусни тикви, грозде, ябълки, круши, кайсии и др.

Част от това грозде се използва за производство на вкусни местни вина. Ако желаете, можете да посетите местни бутикови фабрики за вино и да станете свидетели на производството на вината от Кападокия.

Вариантите са много, но подземните градове на Кападокия са нещото, което не бива да пропускате. Там има почти 300 подземни града, но тъй като времето ви търпи ограничения: Каймаклъ и Деринкую са добри възможности.

Първите заселници и строители на подземните градове са неизвестни, макар да се носят слухове за причините за построяването им: епидемии, сурови климатични условия, военни трансфери, скривалище за ранни християни и други. Но те са великолепни убежища, които включват хамбари, складове, ферментационни помещения, църкви, тунели, кухни, дори гробове.