Находките на High View Art: Капри

  • Сподели:
Находките на High View Art: Капри

Класическа дестинация, популярна сред емблематичните филмови звезди от 50-те години, няма съмнение, че трябва да посетите Капри.

В Капри ще откриете смесица от островна простота, зашеметяваща природа и нотка на dolce vita, която изглежда никога не е избледнявала от добрите стари времена. Изгубете се в лутане в духа на малките улички, посетете древни църкви и градини, наслаждавайки се на една романтична и стилна почивка в Капри.

Остров Капри е разположен близо до южния вход на залив на Неапол, Южна Италия. Намира се срещу полуостров Соренто, към който е бил присъединен в праисторически времена. Островът е единичен блок от варовик с дължина 6,25 км, с максимална ширина от 1,8 мили и площ от 10 квадратни километра, издигащи се до 589 метра в Монте Соларо на запад. 

Обитаван в праисторически времена, островът по-късно става гръцка колония и след това курорт (Capreae) на императори в ранните години на Римската империя. Император Август е пребивавал там, а Тиберий е построил няколко вили, една от които, Вила Йовис на североизточния край на острова с изглед към Неапол, е разкопана. 

През 10-ти век населението, страхувайки се от пиратски набези, се премества от крайбрежните селища до сегашните градове Капри (изток) и Анакапри (запад), високо над брега. Докато през 19-ти век между Капри и Анакапри не е бил построен карейски път. До последното можело да се стигне само по море по стълба от 800 стъпала, наречена Скала Фениция (Финикийска стълба)

В Средновековието Капри е принадлежал на абатството на Монтекасино и на република Амалфи, преди да премине към Кралство Неапол. Каменни артефакти са открити в една от пещерите, с които изобилстват скалистите брегове на Капри. Най-забележителната от тях е Синята пещера (Grotta Azzurra), преоткрита през 1826 г. и достъпна само с лодка.

Слънчевата светлина, навлизаща през водата, която изпълва по-голямата част от входа, ù придава необикновен син цвят, откъдето идва и името на острова. Има руини на два средновековни замъка, Castello di Barbarossa и Castiglione, а най-старата църква (10-11 век) е тази на Св. Костанцо, покровителят на острова

Вила Сан Микеле, построена от шведския писател Аксел Мунте, е на мястото на тиберийска вила.
От втората половина на 19 век Капри постепенно се превръща в един от най-популярните курорти в Южна Италия, известен с великолепната си природа и мекия климат, в който растителността процъфтява въпреки общата липса на вода. Флората е сред най-разнообразните в Италия и голям брой прелетни птици почиват там с дни. 

Има хубави плажове и множество хотели и вили, а Капри е свързан с Неапол и Соренто с чести линии с параход и хидрокрил. Освен туризма, селско стопанство (лозя, маслини, цитрусови плодове), се практикува и риболов. Подводен акведукт, доставящ прясна вода от континента, за да поддържа всички тези дейности, е завършен през 1978 г.

Най-често срещаният маршрут до Капри е по море, затова ви призоваваме да се възползвате максимално от него. Вземете ранния ферибот от Неапол, за да станете свидетели на величественото слънце, изгряващо над планините на острова. Небето се обагря във всички нюанси на топлите цветове, докато заспалото градче постепенно се пробужда. След това прекарайте деня в мързелуване на лодката и разглеждане на скрити плажове.

Капри може да се похвали с живописни плажове, разположени из целия остров. Това, което не бива да пропускате, е Марина Пикола, където легендата разказва, че Одисей е бил съблазнен от сирените

Оттам можете да разгледате драматичните варовикови скали и да видите уникални места като Faraglioni или луминисцентното и ослепително сияние на The Blue Grotto