Находките на High View Art: Макао

  • Сподели:
Находките на High View Art: Макао

Макао, най-голямата дестинация за хазарт в света, е на един час пътуване с ферибот от центъра на Хонконг. Бивша португалска колония, Макао сега е полуавтономен специален административен район на Китай. На 20 декември 1999 г. Макао става специален административен район под китайски суверенитет.
Десетки големи луксозни казина и техните хотели изпълват девет квадратни мили на Макао: Венецианското, пълно с гондоли и канали; двореца Wynn Palace с флорална тематика; вдъхновеното от Холивуд студио Сити; и шикозното и елегантно парижко Макао със собствена реплика на Айфеловата кула. Има повече от дузина ресторанта със звезда Мишлен и няма недостиг на лъскави забавления, включващи театър, музика, магия и акробатика.Макао се намира в югозападния ъгъл на устието на река Перла, начело на който е пристанището Гуанджоу и стои срещу специалния административен район Хонгконг, който е на около 60 км. от източната страна на устието.
Макао се състои от малък тесен полуостров, стърчащ от континенталната провинция Гуангдонг и включва област, включваща островите на Тайпа и Колоан, към които се присъединява обширна земя, възстановена от морето и е известна като Котай. Разпростиращ се нагоре по хълм е градът на Макао, който заема почти целия полуостров. Името Макао произлиза от китайското Ама-гао, или „Заливът на Ама", за Ама, богинята покровителка на моряците. Населението на Макао е предимно будистко, докато други се придържат към даоизма и конфуцианството или комбинации от трите. Сред малкия брой християни голямото мнозинство са римокатолици. Около една шеста от населението не изповядва религиозна принадлежност.

Макао е едно от най-гъсто населените места в света и цялото население се класифицира като градско. Макао има сравнително по-възрастно население, като по-малко от една четвърт са по-млади от 25 години. Секторът на услугите доминира в икономиката, като заема около три четвърти от общата работна сила. Природните ресурси са малко, изключение правят рибите в устието на Перлената река, които се използват за местни нужди. Селското стопанство е минимално, отглеждат се малки количества зеленчуци и има отглеждане на птици (пилета и яйца).
Макао е свободно пристанище и търговията е жизненоважна. Континенталната част е от голямо значение като доставчик на храни и евтини потребителски стоки, а споразумението от 2004 г. с Китай, което премахва митата върху много от стоките на Макао, помогна за увеличаване на износа за континента. Голяма част от вноса на Макао се състои от суровини или полуготови стоки за производствени цели. Другият внос включва машини и апарати, а вносният петрол осигурява по-голямата част от електроенергията за вътрешното ù производство. Въпреки това, около две трети от енергийните изисквания на Макао трябва да бъдат внесени от Гуандун. Облеклото и текстилните тъкани са основният износ. Китай е основният търговски партньор на Макао. Търговията със Съединените щати и Хонгконг също е важна. През 1991 г. Макао става член на Общото споразумение за търговия и тарифи.Независимо от това, туризмът и хазартът са най-важните компоненти на цялостната икономика на Макао. Високоскоростните подводни криле, както и някои традиционни, но по-бавни речни фериботи, превозват туристи от Хонконг и Шенжен точно до многобройните хазартни казина, барове, хотели и други атракции в Макао. Вътрешният транспорт е добър, а между полуострова и островите има местни фериботи. След прехвърлянето на административен статут от Португалия към Китай през декември 1999 г. Макао остава свободно и отворено пристанище, а международното летище започнало да функционира в Макао през 1995 г.
Основното и средното образование в Макао е предимно в частни училища, въпреки че по-голямата част от тези училища получават държавни субсидии. Пет години основно образование са официално задължителни, като то е безплатно за деца от 6 до 15 години. Повечето получават обучение на китайски (кантонски), докато останалите се преподават на английски или португалски. Университетът в Макао, бивш Университет на Източна Азия, отваря врати в началото на 90-те години. В началото на 2000-те години бяха направени планове за преместване на университета от местоположението му на остров Тайпа в парцел земя на китайския остров Hengqin. 

В Макао има медицински центрове и болници, практикува се и традиционна китайска медицина. Възрастните хора получават лекарства безплатно. Средната продължителност на живота е около 80 години, а раждаемостта и детската смъртност са ниски. Правителството изгради жилища с ниски доходи, а частният сектор въведе социални жилища с контролирани цени.

Китайската култура преобладава, покрита с облицовка от португалска архитектура - особено църкви, катедрали и обичаи. Китайските храмове и светилища съжителстват с реставрирани вили от колониалния период. Бариерната порта, която свързва полуостров Макао със сушата, е популярно място за туристите, както и такива от началото на 17-ти век структури като Монте Форт и близката разрушена фасада на катедралата Свети Павел, унищожена през 1835 г. 


Историческите сгради на полуострова заедно са определени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 2005 г.
Музея на изкуствата включва китайска керамика, картини и артефакти, а в непосредствена близост до музея, се намира културен център, с няколко изложбени зали.