Находките на HIGH VIEW ART: Малта

  • Сподели:
Находките на HIGH VIEW ART: Малта

Малта е островна държава, разположена в централно Средиземно море. Малка, но стратегически важна група острови.
Архипелагът през своята дълга и бурна история изигра жизненоважна роля в борбите за последователност от сили за господство в Средиземноморието и във взаимодействието между нововъзникващата Европа и по-старите култури на Африка и Близкия изток. 
В резултат на това малтийското общество се формира от векове чуждестранно управление от различни сили, включително финикийците, римляните, гърците, арабите, норманите, сицилианците, швабите, арагонците, хоспиталиерите, французите и британците.

Островите на Малта са доминирани от варовикови образувания и голяма част от крайбрежието им се състои от стръмни или вертикални варовикови скали, вдлъбнати от заливи.
Те лежат на потопената Малта-Хиблейска платформа, широк подводен шелфов мост, който свързва платформата Рагуза в южна Сицилия с платформата Триполитана в южна Либия.
Планините са отделени от околните райони със склонове от синя глина, докато се открива подкаленна зона, където коралинното плато е паднало и образува подчинена повърхност между морето и първоначалния бряг. Общата брегова линия на Малта е около 219 км.
Западният район се характеризира с дълбоко врязани долини и подклифови области, докато на изток има няколко долинни системи, които се спускат към централните равнини.

Климатът на Малта е типично средиземноморски, с горещо, сухо лято, топла и спорадично влажна есен и кратки, хладни зими с подходящи валежи. Юни, юли и август обикновено са доста сухи.

Населението на Малта е почти изцяло от етнически малтийци, потомци на древни картагенци и финикийци, както и на италианци и други средиземноморски народи. Опитите за формиране на обединяващ и хомогенизиращ малтийски етнос могат да бъдат проследени до края на 13 век.
Освен малтийското население, на островите има малки общности от британски граждани, синдхи, палестинци и гърци. От 90-те години на миналия век притокът на по-преходни, но не по-малко значими групи пристигна от Северна Африка и Балканите.

Римокатолицизмът е официалната религия на Малта, но съществува пълна свобода на религиозните убеждения. Повече от девет десети от малтийците са римокатолици, а само около три пети от тях практикуват вярата си. 
Островите са независима провинция на църквата, с архиепископия в Малта и епархия в Гозо. Малък брой малтийци са привърженици на други християнски деноминации или на исляма. Има римокатолически катедрали в Мдина и Валета, англиканска катедрала във Валета и джамия на Коррадино Хайтс.

В културата на Малта е отразена смесица от арабски и италиански традиции. Малтийците са много грамотни и оценяват дълбоко изкуствата. 
Италианският художник Караваджо и малтийският поет Дун Карм се считат за основен принос в изкуството и литературата в Малта. Културните влияния на Малта до голяма степен произтичат от историята на чуждото господство на страната и влиянието на Римокатолическата църква. 

Като римокатолическа страна, Малта празнува Разпети петък с цветни шествия в няколко села. Мнарджа - Празник посветен на Свети Петър и Павел, който се провежда през уикенда преди 29 юни в градините Бускет в Рабат. Това е основният фолклорен фестивал в страната и се подчертава от фолклорни състезания (għana) и пикници с пържено заешко месо. 
Годишният Карнавал се празнува в различни села в Малта, но основните събития се провеждат в столицата Валета, с енергични танцови прояви, включващи парата, танц с меч отбелязващ малтийската победа над турците през 1565 г., и Il-Maltija, малтийския национален танц.
Денят на независимостта се отбелязва на 21 септември, а Денят на републиката се чества на 13 декември.

Ето ви и списък с някои от най-забележителните места, които можете да посетите във Валета.{GALLERY}

Съборната катедрала „Свети Йоан"

Донякъде простата фасада на катедралата крие спиращ дъха интериор. Мраморният под, украсен с герб, съдържа гробниците на рицарите от Ордена. Сводът е изцяло покрит със стенописи, изобразяващи живота на св. Йоан Кръстител.
Можете също така да откриете осемте параклиса, всеки от които посветен на един от езиците на Ордена и богато украсен. И сякаш това не е достатъчно, за да ви заслепи, стълбовете и стените са покрити с великолепни златни декорации. Накрая, ще имате възможност да се полюбувате на някои от картините на Караваджо.
За да влезете в храма, ще е необходимо да спазвате дрескод - да покриете голите си части с шал.  За дамите има още едно условие: забранено е носенето на високи токчета, защото могат да повредят скъпоценния под. 

Дворецът на великия майстор

The Grand Master дворец е втората основна туристическа атракция на Валета. Както подсказва името му, първоначално той е бил създаден за великите майстори на резиденцията на Малтийския орден. Днес в двореца се помещава кабинетът на президента на Малта. В същото време дворецът се посещава свободно.

Горна и долна градина Barrakka

Всеки ден по обяд можете да чуете оръдейни изстрели във Валета. 
Това, което можете да направите, е да се отправите към Upper Barrakka Gardens, градина, разположена в центъра на Валета, за да посетите една от основните забележителности на столицата.

Каса Рока Пикола

Casa Rocca Piccola е единственият дворец в Ла Валета, който все още обитаван. От XVI век тук живеят 9 поколения маркиз дьо Пиро.
Собственикът е отворил част от къщата си за обществеността, за да сподели и разпространи историята и културата на малтийско аристократично семейство. Ще можете да посетите около 12 стаи на двореца и да откриете частните колекции на маркиза, както и предмети от ежедневието на миналите векове.

Театру Маноел

Построен през 1731 г., за да забавлява рицарите и населението, малтийският национален театър или „Teatru Manoel" е един от най-старите в Европа. Заслужава си да погледнете този малък, но красив театър, заради елегантната му барокова зала с впечатляващия си златен полилей.

Националният археологически музей

Националният археологически музей се намира в Auberge де Прованс. Построен през 1571 г., едновременно с града, в него са се помещавали рицарите, говорещи на провансалски език.
Музеят е доста малък, но добре направен. Той дава богата представа за историята на Малта. Представя колекции от всякакви предмети от праисторически и мегалитни храмове, открити на острова, под формата на керамика и статуетки.

Национален музей за изящни изкуства

В Националния музей за изящни изкуства се помещава важна колекция от скулптури, картини, мебели и предмети, свързани с рицарите от малтийския орден. На практика всички идват от двореца на Великите майстори.

Форт Сейнт Елмо и Националният военен музей

Форт Сейнт Елмо е построен през 1552 г. от рицарите за защита на пристанищата на Валета. В исторически план е особено известен с едно от най-трагичните събития, случили се в Малта: „Голямата обсада".

Находките на HIGH VIEW ART: Малта
Находките на HIGH VIEW ART: Малта
Находките на HIGH VIEW ART: Малта
Находките на HIGH VIEW ART: Малта
Находките на HIGH VIEW ART: Малта
Находките на HIGH VIEW ART: Малта
Находките на HIGH VIEW ART: Малта
Находките на HIGH VIEW ART: Малта
Находките на HIGH VIEW ART: Малта
Находките на HIGH VIEW ART: Малта