Находките на High View Art: Мелисани, пещерата на нимфите

  • Сподели:
Находките на High View Art: Мелисани, пещерата на нимфите

Пещерата Мелисани в Кефалония носи странна привлекателност. Това е едно от най-значимите места за туристи в Гърция.

Изненадващо, вътре в пещерата има езеро с горичка и дървета около него. Самата пещера е Б-образна с две камери или зали, разделени със суша или остров в центъра. Около обяд, когато слънчевите лъчи проникнат през отвора на пещерата, струята светлина осветява тюркоазено-сините води и създава магическа илюзия.

Това е най-доброто време за посещение на тази пещера. Човек получава ефирно усещане за лодки, висящи в светлината. Носи се легенда, разказваща, че пещерата е кръстена на нимфата Мелисанти, която се самоубива, защото любовта ù към бог Пан не е била взаимна.

През 1951 г. и по-късно през 1962 г., са извършени разкопки от известния спелеолог Янис и съпругата му Ана, на които са открити много артефакти, както и фигури на нимфи, даващи вяра на тази легенда. Пещерата е висока 36 м, широка 40 м и дълга 3,5 м. На върха на пещерата е изграден балкон, за да могат туристите да получат невероятна гледка към вътрешността от върха. Сред находките има фигурка на бог Пан, както и глинена чиния, показваща танцуващи нимфи.

В митологията нимфите са второстепенни богини, свързани с природата. Те са изобразени като красиви млади жени, спътници на боговете.

Връзката на езерото Мелисани с Катавотрес в Аргостоли

Мелисани е част от геоложки феномен. Северно от Аргостоли е място, наречено Катавотрес, което означава лястовичи дупки. На това място морската вода се влива в тези дупки и изчезва в земята. Потокът на водата е бил използван за работа на две водни мелници в района. Първият е инсталиран през 1835 г. по време на английския протекторат.

Дълго време хората се опитвали да разберат къде се стича морската вода, докато през 1963 г. австрийски геолози открили, като излели боя във водата, че морската вода, която изчезва в земята, пресича острова под земята и се появява отново след 14 дни на другата страна на острова, преминаваща през езерото Мелисани на един метър над морското равнище и оттам обратно в морето.

Част от покрива на пещерата се е срутил преди няколко хиляди години поради земетресение. Дневната светлина пада през отвор, показвайки цвета на езерото в неговото наситено синьо.

Щом слънцето се издигне високо над езерото, слънчевите лъчи изсветляват кристално чистата вода до нереално ярък тюркоаз. Така че най-доброто време за посещение на Мелисани е около обяд. Водата е толкова чиста, че можете да видите земята дори до най-голямата ù дълбочина от 30 метра. 

През 1963 г. е създаден къс тунел, за да даде достъп на посетителите до езерото. Гребни лодки ви очакват, когато стигнете до езерото в края на тунела. С лодка ще бъдете отведени над езерото до затворената част на пещерата, минавайки покрай островчето, където са се провеждали разкопките. По стените има сталактити и потоци с причудлива форма, някои от тях приличат на делфини, както ще посочи лодкарят, тъй като делфините играят роля в митологията. 

Езерото е дълго около 164 метра и широко 35 метра. Ако опитате водата, ще забележите, че тя е солена, 60% морска и 40% сладка вода. Морската вода, идваща от Катавотрес, се обогатява от множеството подземни сладководни отлагания в карстовете и навлиза в езерото Мелисани.

Пещерата Мелисани оставя незабравимо и трайно впечатление у всеки, който я посети.