Находките на High View Art: Памуккале

  • Сподели:
Находките на High View Art: Памуккале

Памуккале в Егейско море се нарича още ''Памучен замък" заради белия, памучен вид на минералните бани, които изобилстват в провинцията, която е богата на калций. Известен като ''спа град" от римската епоха, туристите пътуват до Памукале, за да се отпуснат в топли, успокояващи и терапевтични води в безбройните минерални извори.

Памуккале има забележителни места, които да направят пътуването ви незабравимо, като руините на Хиераполис (древен спа град), Свещения басейн (разпръснатите мраморни колони добавят към очарованието на този топъл, гъст на калций басейн), Травертини (тераси с калциеви депозити), Римски театър и Археологическия музей.

Преди много години гърци и римляни открили лечебните свойства на топлите минерални извори, които се намират в Памуккале. Както се очакваше, тези извори привлякоха тълпи туристи на мястото, но не само за да търсят терапевтични удобства, а и за да видят великолепието на втвърдения калциев бикарбонат, каскадиращ над скалите.

Известен като Cotton Cliffs, това е зашеметяваща калциева структура, която спечели титлата на ЮНЕСКО за световно наследство през 70-те години на миналия век.Термалният басейн на Клеопатра в Памуккале

Термалният басейн на Клеопатра в Памуккале е вълшебно място, съчетаващо релакс, красота и история. Той е построен през римската епоха, след като са открили топлите води на Памуккале, осигуряващи облекчение при заболявания като астма, артрит и храносмилателни проблеми.

Конструкциите на термалния басейн се срутват по време на голямото земетресение през 60 г. сл. Хр., но вместо да разрушат басейна завинаги, падналите колони и каменни резби придадоха причудлив, исторически щрих на минералните бани. Температурата обикновено се задържа в рамките на 36-57⁰C, голям диапазон, който отговаря на различните предпочитания на туристите.Древният град и руините на Хиераполис

Древният град придобива популярност, когато римляните открили, че неговите калциеви извори имат лечебни свойства. Римляните представили града като подарък на царя на Пергам Евмен II, който той нарекъл Хиераполис, в чест на Хиера, съпругата на основателя на династията Пергамен, Телесфор.

Това, което прави Хиераполис различен от повечето места на Земята е, че не е построен на сушата, нито върху вода, а върху варовикови находища над минералните извори в района. Той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО заради руините, които са осеяни из целия град, включително некропола, в който се помещават саркофазите на важни древни фигури като Марк Аврелий.

Легендата за Памуккале

Както всяко мистериозно място в света, Памуккале има силна легенда, която прави мястото още по-привлекателно. Хората вярват, че навремето е имало младо турско момиче, за което никой не е искал да се ожени, защото е била грозна. Тъжно, момичето се опитва да се самоубие, хвърляйки се от травертина. Тя се хвърлила в естествен басейн и оцеляла при падането. Водата в басейна я превърнала в красиво момиче, което привлякло вниманието на турския господар Денизли, докато минавал покрай мястото. Той се влюбил в момичето и решил да се ожени за нея. Ето защо хората днес вярват, че освен ползите за здравето, скалите в Памуккале могат да ви направят и по-красиви.

Разбиране на мистерията на Памуккале

За да обясним мистерията на Памукале, трябва да обясним геологията на мястото. Терасите на мястото са направени от травертин, седиментна скала, която се отлага от водата.

В Памуккале има 17 горещи извора с температура от 35 до 100 градуса. Водата, веднъж излязла от извора, след това се транспортира на 320 м до върха на вашите тераси, където отлага калциев карбонат. След като водата достигне повърхността, въглеродният диоксид се обезгазява и резултатът е отлагане на калциев карбонат. Отлагането продължава, докато въглеродният диоксид във водата и във въздуха се балансира. Калциевият карбонат се отлага като меко желе, но в травертина карбонатът се втвърдява.

Ползи за здравето

Памуккале се счита за естествен спа център благодарение на многото предимства, които предоставя на своите посетители. Според мнозина водата е лек срещу астма и ревматизъм.
Освен това водата носи ползи за кожата, очите, помага за възстановяване от високо кръвно налягане, камъни в бъбреците, инсулт, физическо изтощение, проблеми с кръвообращението, храносмилателни заболявания, хронични разстройства и хранителни разстройства.

Най-доброто време за посещение на Памуккале е пролетта, тъй като времето и климатът са на нормално ниво. През лятото температурата може да се повиши до 40+ градуса, а влажността е друг проблем.Туристическа дестинация

До 80-те години на миналия век Памуккале беше местна дестинация в Турция и не много хора извън страната знаеха за ползите от водата. Но тогава местните власти решават да пуснат на пазара и да развият Памуккале като спа център. Мотелите бяха разрушени и земята се разчисти, пътят нагоре по склона бе превърнат в басейни, а на посетителите - позволено в тях да се разхождат, играят, пръскат и дори се накисват.

Но най-важното е, че басейните са предназначени за плувци, които обичат да изпитват ползите за здравето и красотата на топлата вода. Малките басейни са единствените разрешени за плуване и къпане с цел опазване на термалните води.