Находките на High View Art: Прага

  • Сподели:
Находките на High View Art: Прага

Прага е столицата на Чешката република, разположена в сърцето на Европа. Един от най-добрите градове на континента и основният чешки икономически и културен център. 
Градът има богато архитектурно наследство, което отразява както несигурните течения на историята в Бохемия, така и градския живот, продължаващ повече от 1000 години.
Физическите атракции и забележителности на Прага са много. Сред най-добрите е Карловият мост (Karlův most), който стои на брега на река Вълтава. Извиващият се ход на Вълтава, със своята поредица от мостове и променящи се гледки, контрастира с винаги присъстващия фон на големия замък Храдчани (Пражки замък), който доминира над левия бряг на града зад масивни стени, разположени високо на хълма. 


Тесните улички и малките таверни и ресторанти на по-старите квартали контрастират с Вацлавския площад, модерните паркове и жилищни комплекси, докато големите барокови дворци от 18-ти век имат своя собствена елегантност и великолепие. Погледнати от околните хълмове, множеството църковни кули представляват уникална перспектива, което дава на Прага нейното описание като „градът на стоте кули". Тази архитектурна хармония беше подобрена от планирането след 1945 г., което запази древното ядро ​​на града като основен паметник и внимателно наблюдаваше всички съвременни сгради. През 1992 г. историческият център на града е добавен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.Прага е известна със своя културен живот. Композиторът Волфганг Амадеус Моцарт е живял там и неговата Пражка симфония, както и Дон Джовани за първи път се изпълняват в града. Освен това лириката на големите чешки композитори - Бедржих Сметана, Антонин Дворжак и Леош Яначек се отбелязва всяка година на пролетен музикален фестивал. В Бирената U kalicha („При чашата"), която все още е популярна както сред местните жители, така и сред туристите, предоставя обстановката за хумористичните антиавторитарни дейности на Швейк, увековечени от романиста Ярослав Хашек в романа Добрият войник Швейк. Писанията на Франц Кафка, който се спира по различен начин на дилемите и затрудненията на съвременния живот, също изглежда неразривно свързан с живота в този град. 

Прага е град с хомогенно население. Има малка словашка общност, но преобладаващото мнозинство от жителите са чехи. Градът има редица демографски особености, произтичащи главно от последиците от Втората световна война. Естественият темп на нарастване на населението е много малък. Тенденцията към малки семейства е отражение както на трудностите в жилищното настаняване, така и на увеличеното участие на двамата родители в работната сила. Миграцията в града продължава.

В Прага има няколко висши учебни заведения, но най-известният е Карловият университет, основан през 1348 г. и най-старият в Централна Европа. Важни са и Художествената академия и Музикалната академия (с консерватория, основана през 1811 г.). Дейността на Чешката академия на науките (основана през 1952 г. като Чехословашката академия на науките) се допълва от множество специализирани институции. Академията спонсорира редица международни конгреси. Висшето образование в града се възползва от традиция, която може да брои сред своите учени и учители великите астрономи от 17-ти век Тихо Брахе и Йоханес Кеплер и известния съвременен физик Алберт Айнщайн, който преподава в Прага през 1911–1912 г.

Може би най-големите съкровища на града обаче са 2000-те официално признати архитектурни и художествени паметници, вариращи в период от романски през готика до барок, рококо, класически и неокласически. Интериорът на сградите, в които често се помещават големи художествени колекции, е реставриран от 1945 г. Най-забележителният романски паметник е вероятно църквата Св. Георги от 10-ти век зад северната стена на Храдчани. На запад е неговият по-масивен наследник, основноготически Катедралата Свети Вит, чиито двойни шпили доминират над силуета на града. Други готически паметници включват църквата Тин на площад Staroměstské („Старият град"). Елегантната Барутна кула, маркираща бившите градски стени в сегашната оживена търговска зона Příkopy; реставрираната Витлеемска капела, където Ян Хус проповядва през 15 век и манастира Св. Агнес, построен през 1234 г. - забележителен с колекцията си от картини от 14-ти век. Старата-нова синагога с претъпканите надгробни плочи на еврейско гробище, най-старото в Европа – символизират силната еврейска традиция в живота на Прага.


Красотата на града се подсилва от многобройните му паркове и градини, включително голям културен, развлекателен и спортен център в парка, кръстен на Юлий Фучик (ръководител на съпротивата от Втората световна война ) и голям зоопарк в предградията на Троя. Съоръженията за отдих включват и огромния спортен комплекс Страхов, съдържащ три стадиона, най-големият от които, Стадион Спартакиада, побира 250 000 зрители и се използва за масовата гимнастика, известна като Спартакиада, както и много други спортни и културни центрове, с акцент върху съоръженията за младежи. 
Филмовите студия в Барандов, в покрайнините на града, са създали редица висококачествени филми, а в Збраслав има музей на модерната скулптура.Голяма част от градския транспорт се управлява от автобусни, трамвайни и метро системи, които са евтини и субсидирани. Въпреки усилията да се отговори на нуждите на нарастващото население с подходяща система за обществен транспорт, броят на леките и търговските превозни средства се е увеличил, което доведе до планове за голяма градска магистрала, която да включва десет радиални артерии, свързващи Прага с националната пътна мрежа.Прага е един от най-големите железопътни възли в страната, с три главни гари и три вериги за товарен транспорт. 
Международното летище в близкото Рузине е разширено и модернизирано през 60-те години на миналия век, за да служи като център в центъра на Европа. Изградено е ново пристанище при вливането на реките Вълтава и Бероунка. Пътническите лодки, които плават по Вълтава през лятото, са популярна туристическа атракция.