Находките на High View Art: Тулум, Мексико

  • Сподели:
Находките на High View Art: Тулум, Мексико

Един от последните градове, обитавани от народа на маите, Тулум някога е бил важен търговски център, генериращ огромно богатство, изнасящ нефрит и обсидиан.
Сега това е един очарователен град-музей, с добре запазени храмове и зашеметяващи гледки към крайбрежието.

Градът на маите Тулум се намира на 130 км южно от Канкун. Но контрастът между двата курорта може да бъде измерен в повече от разстояние и време. Канкун е поредица от големи курортни хотели, които не са съществували преди 1974 г. и които са специализирани в очакваното. Тулум, от друга страна, е построен в края на тринадесети век, през това, което е известно като посткласическия период на маите.

С малко въображение и знание руините се превръщат в гигантски пъзел, който чака да бъде сглобен.
Посещението на Тулум е идеално пътуване за тези, които се уморяват да се излежават около басейна. Това, което отличава обекта от другите руини в Мексико, е както фактът, че е добре запазен, така възможността за собствен, привлекателен плаж.

Всеки град на маите имаше конкретна цел и Тулум не беше изключение. Това беше морско пристанище, търгуващо предимно с тюркоаз и нефрит.
Освен че е единственият град на маите, построен на брега, Тулум е един от малкото, защитени от стена.
Изработена от варовик, 784-метровата стена обгражда площадката от три страни, дебела седем метра и варира между три и пет метра височина. Без съмнение това укрепление е помогнало за запазването на морското пристанище.

Подобно на въпросите, които заобикалят упадъка на света на маите, има няколко теории защо една стена заобикаля Тулум. Според една теория се предполага, че само свещеници и благородници са били настанени в стените, докато селяните са били държани отвън.

След като влязат в руините през една от петте врати в стената, посетителите са посрещнати от поле от нежни хълмове. Черни и сиви каменни издатини, които някога са били сгради, обхващат изпечения от слънцето пейзаж.

Тук посетителите осъзнават, че това, което е останало от Тулум, може да разпали въображението. Като се има предвид, че морското пристанище някога е било връзка с външния свят, може ли да има някакви улики за това какво се е случило с цивилизацията тук? Това е въпрос, с който историците и археолозите все още се борят, така че не се обезкуражавайте, ако отговорът не е очевиден.Най-известният сред останалите структури е Кастило, или замъкът, който е кацнал на ръба на 12-метрова варовикова скала, с изглед към брега на Карибите. Изкачването по стръмните му стъпала е най-добре да се прави настрани, факт, който ще се утвърди по пътя надолу.

Преди да се спуснете обаче, не забравяйте да зърнете Карибите зад Кастило. Гледката е освежаваща като хладния бриз, идващ от морето.

Пред Кастило се намира Храмът на фреските, една от по-добре запазените сгради. Вътре в храма може да видите стенопис, изрисуван в три части. Първото ниво представлява света на мъртвите на маите, средното е този на живите, а последното, най-високо парче, е на създателите и боговете на дъжда.

Интересно е да се отбележи, че в средата на живата част е Бог, възседнал четирикрако животно, за което се смята, че е кон. Ако всъщност е кон, това би означавало, че маите са окупирали Тулум през 1518 г., когато са видели животните за първи път с пристигането на испанците.

Над вратата на храма е изсечена фигура с нещо, което изглежда като птичи крила и опашка. Смята се, че този Бог представлява божество на маите, което защитава хората и е особено добре запазен в различни сгради около мястото.

Точно на север от Кастило има пътека, която води надолу към пясъчен плаж и многоцветните Кариби. За визуална драма, разходката по плажа предоставя широки възможности за снимки. Разходката е приключение в, около и под кътчета и пукнатини, издълбани в скалите. Всеки допълнителен завой носи нов, уединен участък от Карибите, идеален както за плуване, така и за размисъл върху руините.

Туризмът в Тулум експлодира през последните години поради плажовете му от световна класа, крайбрежните руини на маите, тюркоазен блясък, страхотните партита, луксозните бохо-шик хотели и спокойна хипи атмосфера. Туризмът е голям бизнес в мексиканския щат Кинтана Роо. Въпреки че това е чудесно за много хора, които разчитат на посетители за доходи, напливът донесе и повишено количество корупция и картелна дейност.
Картелите не са насочени към туристи и властите имат огромен стимул да пазят посетителите възможно най-безопасни, така че те да продължат да се връщат в района. Когато става въпрос за избягване на престъпността, вашата безопасност в Тулум до голяма степен ще зависи от това какво правите и къде отивате. Дребните престъпления и грабежите, свързани с туризма, вероятно са най-голямата ви заплаха в Тулум.