Находките на High View Art: Валенсия

  • Сподели:
Находките на High View Art: Валенсия

Място, изпълнено с контрасти, очаква своите посетители в очарователен стар град от футуристични сгради. Това е Валенсия, един от най-приветливите градове в Испания. Отвъд културния ефервесцент разходката винаги е добра идея или къпането в нейните средиземноморски плажове. Разбира се, трябва да опитате звездното ястие, паеля, както и други деликатеси като миди или млякото от тигрови ядки.

Всяко време от годината е подходящо за посещение на Валенсия, въпреки че ако има един ден, който е дори по-специален от останалите, това е 19 март, когато празнуват известния фестивал Фалас чрез изгаряне на гигантски „картонени скулптури". 
Фестивалът отбелязва паметта на Свети Йосиф, покровител на дърводелците, и привлича хиляди зрители в града всеки март. На Фалас се извисяват изображения, изработени от папиемаше и восък (а понякога и корк и дървен материал. Всяка отделна фигура е известна като нинот. Създаването на паметниците може да отнеме до една година и обикновено имат сатиричен или хумористичен характер. В навечерието на празника на Свети Йосиф всички фалове се изгарят по улиците, с изключение на онези ниноти, които са избрани за най-добри. Те се съхраняват в градския музей на Лас Фалас. В града има и традиционна борба с бикове, а коридите се превръщат в основна атракция по време на фестивала.
Фалас е обявен за културно наследство от ЮНЕСКО.

Забележителните сгради включват великолепната късна готика (15 век) Lonja de la Seda; Palacio de la Diputación, където се помещаваше парламентът на кралство Валенсия, с двор от 15-ти век и красиво облицовани стаи; Ayuntamiento (кметството), модерна сграда с важни архиви и градски исторически музеи; и неокласическият Паласио де Юстисия от 18-ти век. Валенсия е бил ограден град, но стените са премахнати през 19-ти век и само две от портите му са оцелели. Останки от мавритански сгради включват Алмудин (обществената житница), в която се помещава Музеят на палеонтологията, и Баньос (Баните) дел Алмиранте (13 век).

Валенсия има много ботанически градини и музеи на изкуството и керамиката. Градът на изкуствата и науките е голям комплекс, който включва планетариум, научен музей и дендрариум. Известен с уникалната си архитектура, комплексът включва L'Hemisfèric (Окото на мъдростта), сграда с форма на око, проектирана от испанския архитект Сантяго Калатрава и L'Oceanogràfic (Подводен град), най-големият морски център в Европа. Образователните институции в града включват и Университета на Валенсия.

Валенсия е наричана градът на 100-те камбанарии, от които най-забележителните са готическата кула Мигелете (1381–1424), съседна на катедралата, и шестоъгълната кула на Санта Каталина (1688–1705), прекрасен пример за валенсиански Бароков стил. Най-важната църква е катедралата La Seo, разположена в центъра на древния град. Започнат през 13-ти век (завършен през 1482 г.), тя представлява няколко стила – трите ù врати са съответно романски, барок и готически – и притежава много произведения на изкуството, включително две големи религиозни картини на Гоя.
В четвъртък по обяд вратата, която се отваря към Plaza de la Constitución, е мястото на Tribunal de las Aguas (Водния съд), който съществува поне от 10-ти век. Състои се от фермери, които изслушват спорове за водите за напояване и раздават правосъдие на място, като водят всички производства устно на валенсийския диалект на каталунски.

Разположен на източното крайбрежие на Испания и с население от над милион души, Валенсия е третият по големина град в страната. Има много неща, които придават на Валенсия силната културна идентичност. Градът е двуезичен с два официални езика, испански и валенсийски. Гастрономията на града е оценена по целия свят, като най-известното му ястие е "Паеля". Тази вкусна рецепта се приготвя в много региони в цяла Испания, но произхожда от Валенсия. 

Кабанял е един от очарователните квартали, които можете да посетите във Валенсия, и се намира точно до плажа. Посетителите могат да се разходят в района на пристанището и да намерят хора, които сърфират, играят волейбол или правят слънчеви бани. Въпреки това, El Cabanyal е по-скоро жилищен район, отколкото туристическа атракция – това е старият рибарски квартал.

Много улици във Валенсия са известни с това, че са украсени с цветни керамични плочки, но особено в el Cabanyal. Calle de la Reina е страхотен пример. Освен това в този район има чудесен хранителен пазар, където можете да закупите сезонни и пресни продукти.

Централният пазар е колекция от модернистична архитектура и агора с повече от 100 сергии, предлагащи пресни продукти, особено портокали, домати, боб, но също и сирене, подправки, ядки, маслини, напитки или риба. Можете дори да спрете в традиционния бар, разположен вътре, управляван от главния готвач Рикард Камарена за много тапас, разнообразни ястия и други.

La Lonja de la Seda е емблематична сграда и един от най-известните граждански готически паметници в Европа. Обявен е за национален исторически и художествен паметник през 1931 г. и е обявен за обект на световното наследство от ЮНЕСКО през 1996 г.
Lonja се намира в центъра на града – пред Централния пазар. В края на 13-ти век, в резултат на просперитета на Валенсия по това време, старата Lonja става недостатъчна и те решават да построят нова борса.

Първият камък е положен през 1492 г., въпреки че строителството започва година по-късно. Пер Компте, валенсийски инженер и архитект, е основната фигура, участвала в изграждането му. Има три ясно дефинирани секции и градина или „оранжев вътрешен двор". Columnario или Sala de Contratación е разделен на три надлъжни и пет напречни кораба с осем колони, които поддържат куполния таван. Височината му от 17,40 метра придава на колоните специално усещане за размер и пропорция. Taula de Canvis, създадена през 1407 г., беше разположена в тази стая от общинския съвет и спечели голям престиж за своята платежоспособност и банкови операции. Таула или таблицата, използвана за транзакциите, както и първата менителница, написана в Испания, се съхраняват в общинския архив на Валенсия. Torreón е втората част на сградата, докато на приземния етаж има малък параклис, посветен на Непорочното зачатие. Двата горни етажа са били използвани като затвор за онези, които се отказват от дълговете си.

Ел Кармен е част от стария град на Валенсия. Това е квартал с историческо значение и възрастта му се вижда от историческите сгради, старите църкви и тесните му криволичещи улички. Някои от препоръчаните посещения в el Carmen са Torres de Quart и Torres de Serranos, както и Музеят на етнологията. Този квартал има много очарователни тесни улички с уютни кафенета и барове.

Mercado de Colón y Ruzafa е пазар и една от най-емблематичните модернистични сгради, които можете да намерите във Валенсия. Построен през 1914 г., той е открито пространство и също така важен проект за реставрация. Има тренкади, които придават цвят на входа, който изглежда красиво. Пазарът е обичайно място за срещи и на двата етажа можете да намерите сергии, кафенета и интересни барове. Рузафа (или Русафа) днес е алтернативното „барио" на Валенсия, защото е добро място за култура, храна и изкуство. Плаза де Торос - арена с неокласически дизайн, построена между 1850 и 1860 г. Висока е почти 18 метра и 52 метра. Има четири нива, украсени с набор от различни тухлени арки и дървени балюстради. Вътре има 24 реда в трибуните. Основните събития се провеждат по време на Лас Фалас и Юлския панаир, музикални концерти и шоу програми сред тях.

Estación del Norte - Жп гарата се намира в центъра на града, до Арената за бикове и близо до Плаза дел Аюнтамиенто, където е кметството. Фасадата е изпълнена с портокали и портокалови цветове, вдъхновени от селското стопанство в този район. Конструкцията е модернистична, смесваща елементи като „trencadís", парчета стъкло и керамика – красиви декорации.

Специално за Биопарк Валенсия, може да прочетете в тази статия.