Най-големият религиозен паметник в света - Ангкор Ват

  • Сподели:
Най-големият религиозен паметник в света - Ангкор Ват

Ангкор Ват е храмов комплекс в град Ангкор в Камбоджа, смятан за най-големия религиозен паметник в света. Построен е през 12 век от крал Суряварман II (управлявал 1113–ок. 1150). Огромният религиозен комплекс на Ангкор Ват се състои от повече от хиляда сгради и е едно от големите културни чудеса на света. Ангкор Ват е най-голямата религиозна структура в света, обхващаща около 400 акра (160 хектара) и бележи връхната точка на кхмерската архитектура.

Град Ангкор служи като кралски център, от който династия на кхмерските крале управлява едно от най-големите, най-проспериращите и най-сложните кралства в историята на Югоизточна Азия. От края на 9-ти век до началото на 13-ти век са предприети множество строителни проекти, най-забележителният от които е Ангкор Ват. Построен е от Суряварман II като огромен погребален храм, в който е трябвало да бъдат депозирани останките му. Смята се, че строителството е продължило около три десетилетия.

Всички оригинални религиозни мотиви произлизат от индуизма, а храмът е посветен на боговете Шива, Брахма и Вишну. Петте централни кули на Ангкор Ват символизират върховете на планината Меру, която според индуистката митология е обиталище на боговете. Казват, че планината е заобиколена от океан, а огромният ров на комплекса предполага океаните на края на света. 617-футов (188-метров) мост позволява достъп до обекта. До храма се стига, като се минава през три галерии, всяка отделена от павирана пътека. Стените на храма са покрити с барелефни скулптури от високо качество, представящи индуистки богове и древни кхмерски сцени, както и сцени от Махабхарата и Рамаяна.

След като народът Чам в съвременен Виетнам разграбва Ангкор през 1177 г., крал Джаяварман VII (управлявал 1181–ок. 1220) решил, че индуистките богове са го провалили. Когато построил нова столица наблизо, Ангкор Том, я посветил на будизма. По-късно Ангкор Ват става будистко светилище и много от неговите резби и статуи на индуистки божества са заменени от будистко изкуство.
В началото на 15 век Ангкор е изоставен. Все още будистките монаси Теравада поддържат Ангкор Ват, който остава важно място за поклонение и продължава да привлича европейски посетители. Ангкор Ват е преоткрит след установяването на френския колониален режим през 1863 г.

През 20-ти век са предприети различни програми за възстановяване, но те са преустановени на фона на политическите вълнения, обхванали Камбоджа през 70-те години. Когато работата беше възобновена в средата на 80-те години, необходимите ремонти били мащабни. По-специално секциите трябвало да бъдат демонтирани и възстановени. През 1992 г. комплексът Ангкор, включващ Ангкор Ват, е обявен за обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО и веднага е добавен в списъка на световното наследство в опасност. 
През следващите години усилията за възстановяване се увеличили и Ангкор бил премахнат от списъка на опасностите през 2004 г. Днес Ангкор Ват е едно от най-важните поклоннически светилища в Югоизточна Азия и популярна туристическа атракция. 
Храмовият комплекс се появява на камбоджанското знаме.