Най-високият водопад в света: чудото Анхел

  • Сподели:
Най-високият водопад в света: чудото Анхел

Водопадът Анхел (известен като Kerepakupai-merú на местния език Pemón) е най-високият водопад в света, със свободно падане почти с километър.
Анхел сякаш предизвиква усещане за мистерия и приключение.
Това вероятно се дължи на факта, че отдалеченото му местоположение означава, че трябва да издържите дълги транзити, последвани от доста напрегнат и мътен поход до гледката близо до подножието на водопада.

Неуловимите водопади често са обвити в облаци и остават мистериозно присъствие.
Само майката природа разкрива този скъпоценен камък при нейни условия.
Не така стои въпросът за местните жители на Пемон, които от векове знаят за съществуването на водопада.
Те вярвали, че Керепакупай-меру идва от "Планината на Бога на злото" или "Планината на дявола".Разположен в Национален парк Канайма, вторият по големина национален парк във Венецуела, водопадът се спуска от цепнатина близо до върха на планината Ауян-тепу в това, което е известно като Дяволския каньон, на 3212 фута (979 м) по-долу. Водопадът е приток на река Карао, самата част от системата на река Ориноко на Венецуела. Считан за едно от най-ослепителните природни чудеса на света, водопадът Ангел е наистина незабравим спектакъл.

Националният парк Канайма е обявен за обект на световното наследство от ЮНЕСКО през 1994 г. и има площ от над 30 000 км2. 
Името "Анхел Фолс" е дадено от венецуелец в чест на Джими Ейнджъл, американски летец, който открива този водопад през 1937 г., когато прелита над него с малкия си самолет.

Водопад Анхел беше един от 28-те финалисти в избора на Седемте природни чудеса на света. 

Въпреки че този водопад е една от най-посещаваните туристически атракции в страната, той е труден за достъп, тъй като пътуването до него е доста сложно занимание. Тъй като районът е заобиколен от гъста гора, единственият начин да стигнете до там е като вземете малък самолет от столицата на страната или от Сиудад Боливар. Няма сухопътен маршрут до там.

Преди да излетят, туристите трябва да докажат, че са ваксинирани срещу жълта треска. Посетителите на парка обикновено летят от колониалния град Сиудад Боливар или столицата на Венецуела Каракас. Макар и доста скъпо, е възможно да наемете частен самолет.

Национален парк Канайма е приблизително с размерите на Белгия. Съответно, има много неща, които да видите там. Паркът е дом на повече от 550 вида птици, 500 вида орхидеи, оцелоти, пуми и много други.

Освен възможностите да се потопите в естествените джакузита и да се насладите на бреговете на широки лагуни, посетителите се насърчават да участват в походи, разходки с лодка и екскурзии до местните села, всички от които могат да бъдат резервирани както предварително, така и чрез хижи в парка при пристигане. Обиколките продължават от един следобед до няколко нощувки и всяка от тях се грижи за различни способности и интереси за развитието на туризма.

Интересен факт е, че от студиото Pixar използваха водопада като вдъхновение за анимационния си филм "Нагоре", където главният герой се опитва да отведе къщата си до върха на "Парадайз Фолс", в ясна алюзия за водопада Анхел.