Разходка из лавандуловата столица на Северна Америка

  • Сподели:
Разходка из лавандуловата столица на Северна Америка

На малко повече от 300 км на северозапад от Сиатъл, малкият фермерски град Скуим (Sequim) съвсем основателно е известен като лавандуловата столица на Северна Америка. 

Със своите 30 ферми за отглеждане на това красиво и дъхаво растение и посадени 160 хиляди стръка, Скуим се е превърнал в световна дестинация за любителите на лавандула. 

Уникалната крайбрежна география и почвените условия тук създават най-подходящия тероар като микроклимат, много подобен на френския Прованс и се оказва идеален за отглеждане на това слънцелюбиво и ароматно растение.

Няма друго такова място в света като Sequim Lavander Trail, където могат да се посетят толкова много ферми с над 70 разновидности на лавандулови насаждения, полюшващи се от вятъра лилави и ароматни вълни, красиви туфи от разноцветни стръкове и божествен, запомнящ се аромат.

Никога не съм предполагала и не съм се интересувала колко сорта лавандула съществуват в природата.

За мен тя винаги е била лилава и ароматна. 
Колко голяма беше изненадата ми, когато разбрах и видях огромната разлика между различните видове. Има даже и бяла на цвят, има сребристо лилава, светло лилава, дълбоко лилава.

Също така на някои сортове цветчетата са изправени и строени като малки войничета, на други са отдалечени едно от друго сякаш спазват задължителна дистанция, а на други почти са се прегърнали. 

При допир също са много различни. Някои са меки и кадифено нежни, други остри и леко бодливи, а някои са твърди, почти като изсушени.

“Изследвах” ги дълго време, минавах между редовете безброй пъти, навеждах се ниско над всеки сорт и се опитвах да доловя разлика в аромата. Исках по-дълго време да запазя спомена за това огромно, лилаво и дъхаво море, да го почувствам отново всеки път, в който го повикам в сетивата си. 

Интересна беше и демонстрацията за производство на така ценното масло, не си тръгнахме, без да отнесем със себе си чай от лавандула, ароматни торбички, цветове от английска лавандула за бисквити. 

А домашно направеният сладолед беше божествен, нежен и неустоимо вкусен. От който искаш още и още. Единственият му недостатък беше миниатюрната разфасовка. 

Но както добре знаем, всички хубави неща са в малки опаковки. 

Големи са човешките желания и възможности за постигането им, като на тези предприемчиви хора, превърнали малкото си градче в емблематичен фестивал на цветове и аромати.

Автор: Детелина Темелкова Истории от Гардероба