Великденският остров - парче земя уникален културен феномен

  • Сподели:
Великденският остров - парче земя уникален културен феномен

Колкото повече научаваме за отдалечения остров от археолози и изследователи, толкова по-интригуващ става той.
Съществува в средата на Тихия океан, в регион, където никой не отива, "мистериозен и изолиран остров", пише френският мореплавател и художник от 19-ти век Пиер Лоти.
Наречен Великденски остров от холандския изследовател Якоб Рогевен, който за първи път го открил на Великден през 1722 г.
Този малък остров от вулканична скала в обширните южни морета, днес е най-отдалеченото населено място на земята. Неговите близо 900 статуи, символ на островния ренесанс, някои високи почти 30 фута и тежащи до 80 тона, все още са загадка.

За ранните пътешественици спектакълът от огромни каменни фигури, едновременно богоподобни и човешки, беше почти непостижим. Населението на острова беше твърде малко, примитивно и изолирано, за да му се приписват подобни подвизи на изкуство, архитектура и труд. 

"Трудно бихме могли да си представим как тези островитяни, напълно незапознати с каквато и да е механична сила, могат да издигнат толкова невероятни фигури", пише британският моряк капитан Джеймс Кук през 1774 г.

По времето на Кук островитяните бяха съборили много от статуите си и пренебрегнаха онези, които стояха изправени.
Островът, наричан още Рапа Нуи, е на повече от 2000 мили от бреговете на Южна Америка и на 1100 мили от най-близкия полинезийски съсед, остров Питкерн. Твърде далеч на юг за тропически климат, без коралови рифове и перфектни плажове, извиван от постоянни ветрове и сезонни валежи, Великденският остров все още притежава девствена красота - смесица от геология и изкуство, от вулканични конуси и потоци лава, стръмни скали и скалисти заливи. Неговите мегалитни статуи са дори по-внушителни от пейзажа, но разполага с богата традиция на островните изкуства. Смята се, че паметниците, известни още като моаи, представляват предци и са свързани с ритуална дейност, образувайки фокусна точка за общностите.

Историята, както и изкуството, направиха този остров уникален. Но опитите да се разгадае тази история повдигнаха много интересни въпроси.
Кога са пристигнали тук първите хора? Откъде са дошли? Защо са направили толкова огромни статуи? Как са ги преместили и издигнали на платформи? Защо след векове те са съборили своите идоли? 

През последните няколко десетилетия археолозите събраха доказателства, че първите заселници дошли от друг полинезийски остров. Оценките за това кога хората за първи път са стигнали до острова са също толкова разнообразни, вариращи от първи до шести век сл. Хр.
Някои твърдят, че навигаторите от първото хилядолетие никога не биха могли да начертаят курс на толкова огромни разстояния без съвременна прецизна апаратура. Други твърдят, че ранните полинезийци са били сред най-квалифицираните моряци в света – господари на нощното небе и океанските течения. Един археоастроном предполага, че свръхнова в древното небе може да е посочила пътя. 

Археологът Джо Ан Ван Тилбург, който изучава моаите в продължение на много години, смята, че статуите може да са били създадени по образа на различни върховни вождове, защото те не са индивидуализирани портретни скулптури, а стандартизирани изображения на могъщи личности. Моаите може също да имат свещена роля в живота на Рапа Нуи, действащи като церемониални проводници за комуникация с боговете. Според Ван Тилбург, тяхното физическо положение между земята и небето ги поставя както на светска, така и на свещена земя. Светски в представянето им на вождове и способността им да поддържат физически небето, и свещени - поради близостта си до небесните богове. Ван Тилбург заключава:

"По този начин моаите посредничат между небето и земята, хората и боговете".

През 1995 г. ЮНЕСКО добавя Рапа Нуи към списъка на световното културно наследство.