Възпитанието на децата ни чертае тяхното бъдеще

  • Сподели:
Възпитанието на децата ни чертае тяхното бъдеще

''Всички ние се раждаме мили, чисти и непосредствени, затова трябва да бъдем възпитавани, за да станем пълноценни членове на обществото!'' – Джудит Мартин

Повечето родители пренебрегват един основен факт и той е, свързан с първите години обучение и възпитание на техните наследници, през който тяхното дете започва да се оформя като личност. Възпитанието е изключително важно, тъй като то е ключът за много бъдещи врати, пред които ще застанат нашите деца и ако то липсва, те няма да имат възможността да живеят нормално без липси и постоянен стрес, защото когато един човек е добре възпитан, той по-добре успява да ръководи живота си.

Никак не е лесно в днешно време за родителите да успеят да оформят един успешен човек, просто защото не могат да осъзнаят, колко е важно да приложат всичко научено на практика и да покажат верния път на децата си, вместо това оставят тази задача на заден план, като запълват програмата с неща, които не биха били полезни за в бъдеще на техните наследници. 

''Възпитавайки детето трябва да се мисли и за предстоящата му старост!'' – Жозеф Жубер

Когато се стремим да откраднем малко време за собствените си нужди, ние опираме до варианта – ''гледай се сам'', който се състои в това да оставим детето пред телевизора и през това време да довършим своите ежедневни задачи и отново моментите, в които трябва да предадем своите познания на детето, просто се изпаряват. 

Възпитанието на детето ни е начин, по който ние ще можем да му дадем един добър старт в социалния живот, в който неминуемо ще му е нужно да се справя във всякакви ситуации и хора. Доброто възпитание не само, че чертае успешното му бъдеще, но показва и на останалите вашето собствено възпитание и нагласа спрямо околния свят. 

Възпитанието е един продължителен и сложен процес, в който е нужно родителят да вложи много време, енергия и сили, за да може да моделира един наистина успешен човек, който не се страхува да преследва целите си и има достатъчно познания, за да се справи в трудни ситуации. 
Често пъти родителите предпочитат да възприемат и да се отнасят към своите деца, като с новородени бебета, но така определено не им правят добра услуга, напротив помагат им да живеят в една затворена кутия, в която всичко е съвършено и безопасно, но в действителност истинският живот е жесток и безмилостен, и така те превръщат детето в една жертва, която не може да се справи в трудни ситуации, защото не е достатъчно подготвено за тях.

''Да възпитаваш не значи само да храниш и отгледаш, но и да даваш насоки на сърцето и ума, а нима именно заради това от майката не се изисква и характер, и наука и развитие, достъпност до всички човешки интереси?'' -Висарион Белински

Възпитанието се състои и в това да можем да обрисуваме външния свят и да не спестяваме факта, че животът не поднася само приятни и щастливи моменти, той предлага както много възможности за развитие, така и перипетии, през които всеки трябва да премине. Когато нашето дете е добре подготвено за света, който го очаква извън домашната среда, то разполага с един невидим щит, който реално ще може да му помогне, когато настъпят трудни моменти и ще му даде правилните съвети, как по-бързо да се справи с проблемите. 

''Децата имат повече нужда от примери, отколкото от критика!'' – Жозеф Жубер

В днешно време светът става все по-суров и труден, а изпитанията, на които ни подлага не винаги са лесно преодолими, затова е важно да можем да покажем на детето си и да го подготвим, че не винаги всичко е розово и по-важното е, че човек трябва да разполага с търпение, за да постигне целите си, защото не винаги можем да получаваме, това което искаме на момента.

Със сигурност не е лека задача да научим детето на търпение, но тя е основната за доброто възпитание, а освен нея и подходът към останалите хора. Трябва ясно да му обясним, че в света около нас има много сърдечни и чисти хора, но има и хора, които не носят добрина в себе си и именно от тях то трябва да умее да се пази.

''Възпитанието има за задача да засее в сърцата полезни и за индивида и за обществото навици!'' – Клод Адриан Хелвеций

Възпитанието е свързано и с доброто отношение към всяко живо същество, затова трябва хубаво да му обясним и част от житейските правила, които биха му помогнали да израсне като съвестен и добър човек и те са свързани с честта, подкрепата и любовта към природата, животните и хората.

''Възпитанието е велико дело – от него зависи съдбата на човека!'' – Висарион Белински

Възпитанието е най-висшата ценност, която в действителност моделира едни бъдещи успешни хора!