10 пречки по пътя към щастието

  • Сподели:
10 пречки по пътя към щастието

1. Съревноваваме се непрекъснато с другите

Определено това е голяма пречка пред нашето психическо щастие. Живеем в свят, който непрекъснато ни показва чрез реклами и филми, че трябва да изглеждаме перфектно и се залага повече на физическите черти, отколкото на добродетелите, които притежаваме. В този свят е важно за перфектния ни външен вид да заложим солидно количество средства, за да поддържаме заблудата за красота. И повярвайте ми, всичко това също е доста напрягащо и отнемащо ни от времето, в което можем да си създадем прекрасни моменти с близките, вместо да стоим с часове във фризьорските салони или да обикаляме вманиачени по пластични хирурзи, за да подплатим мечтата си за една лъжлива красота, която също ще е временна и в бъдеще мигновено ще изчезне. В службата също се стараем да смачкаме всеки колега, който ни се изпречи на пътя, стараем се да се издигнем възможно на най–голямата позиция и използваме всякакви средства, за да го направим – но, дали сме щастливи с този начин на живот, това вече е друг въпрос. Стараем се непрекъснато да изпъкваме и да бъдем по-добри от другите, в което няма нищо лошо, но ще е по-добре да не гледаме непрекъснато в паничката на другия, а на първо място да поставим подобряването на нашия собствен живот, ако искаме да постигнем съвършено щастие.

2. Оставяме миналото да диктува нашето настояще

Това също е една от грешките, които правим и влияе отрицателно на нашите чувства и щастие. Просто приемете, че миналото си е минало, няма как да му повлияете, няма как да го промените, просто го приемате, живеете с него, но не го оставяте да ръководи сегашния ви начин на живот, ако искате, да се развивате и да бъдете щастливи.

3. Всеки изпитва страх от непредвидени събития и грешки – но, това също е голяма пречка пред нашето щастие

Запомнете, че безгрешни хора няма и за да придобием сила и опит трябва да продължаваме да опитваме и дори и да сбъркаме, не е толкова страшно, когато вътрешно знаем, че сме дали всичко от себе си, за да сбъднем мечтите си и да бъдем щастливи. Самият живот е изпълнен с низ от грешки, но точно те го правят по-разнообразен и интересен, казвайте си това всеки път, когато ви е страх да не сбъркате по пътя за постигане на целите си.

4. Самокритикуваме се

Това също е голяма грешка и ако искаме да сме щастливи, трябва да се научим сами да вярваме в собствените си сили и красота, които притежаваме и най–важното е да се обичаме, такива каквито сме – защото ние сме единствени и неповторими в този свят и не трябва да го забравяме.

5. Да не обвиняваме другите за нашите проблеми и да не се правим постоянно на жертви

Запомнете, че за нашите успехи, както и неуспехи, стоим само и единствено ние самите и сме виновни само ние. Да, по-лесно е да кажем, че някой ни е попречил да постигнем желанията си или обстоятелствата са били не на наша страна, но всичко това са само оправдания за това, че ни е страх да поемем отговорност и контрол над живота си. Всъщност е много просто, трябва да се научим при неуспехите и грешките да се обърнем към себе си, да приемем случващото се и да променим следващия път ходовете си, ако искаме да не ги повтаряме и да разберем, че само ние сме способни да контролираме бъдещето си. Определено е по–лесно да се свием в черупката си и да се направим на жертви, но повярвайте ми, че този начин на живот ще ни донесе само негативи и ще ни попречи да изградим своето щастие.

6. Научете се да казвате НЕ

Важно е да знаете как да контролирате живота си и кое е важно за вас и когато нещо би попречило на вашето лично спокойствие и щастие. Няма нищо лошо в това да не се съгласявате с всички хора около вас или със случващото ви се, просто се научете да казвате НЕ на нещата, които биха навредили на това да се чувствате добре.

7. Насочили сме погледа си повече към негативните неща, които ни се случват

Това също е голяма грешка, не е нужно постоянно да насочваме вниманието си към отрицателните събития и проблемите в живота ни, така просто няма как да се почувстваме добре и щастливи. Запомнете и никога не го забравяйте, че винаги след някое лошо събитие в живота ни, предстои нещо хубаво, както и че след всяка буря винаги изгрява слънце. Хубаво би било да се вгледаме в прекрасните неща, които притежаваме и които ни заобикалят и сами да се научим, как да се чувстваме удовлетворени и щастливи от живота, като не забелязваме или поне не обръщаме толкова голямо внимание на спънките и проблемите.

8. Ограничаваме се и се стискаме в черупките си

Не би ли било просто перфектно, ако можем без да се замисляме да направим това, което искаме, да заминем на почивка, да си купим нещо, което ще ни направи щастливи, вместо да отлагаме радостите за по-късен етап и само да наблюдаваме живота си отстрани.

9. Стремим се да натрупваме възможно най–много финанси и материални придобивки

Да, определено бихме били по–спокойни, когато сме добре финансово и не е нужно всеки път да си броим стотинките, когато плащаме сметки или отидем до магазина. Но дали е нужно да насочваме цялото си внимание, енергия и сили в натрупването на голямо богатство и куп материални глезотии – дали всъщност това би ни направило истински щастливи. Чудесно е да разполагаме с достатъчно средства, за да бъдем спокойни и ключът към нашето щастието е - да не запълваме цялото си време само и единствено в работа, когато можем вместо куп материални вещи просто да си направим една прекрасна екскурзии, с която да натрупаме спомени – това би ни накарало да се чувстваме свободни и щастливи.

10. Страхуваме се от промените, които навлизат в живота ни

Не е нужно всяка една промяна в живота ни да ни разстройва и разконцентрира. Промяната е нещо хубаво – приемете, че всичко ново, което предстои, ни помага да подредим живота си по начин, който ще е по–добър за нас самите. Старайте се да гледате по–оптимистично на промените и както казват хората: “ Всяко зло за добро”.