Четири сутрешни навика, одобрени от психолог, които ще ви дадат енергия през целия ден

  • Сподели:
Четири сутрешни навика, одобрени от психолог, които ще ви дадат енергия през целия ден

Начинът, по който започваме дните си, наистина ни подготвя или за успех, или за провал. Ако се чувствате като изтощени, претоварени и напрегнати до обяд, може би ще искате да вземете съвети от психолога на Сара Кокс за реорганизиране на сутринта, така че да се чувствате енергични през целия ден.

Животът е натоварен и сутрините могат да бъдат стресиращи, докато се подготвяме за предстоящия ден. Между работата, семейството, децата, домашните любимци и други ангажименти е трудно да се вмести всичко. Резултатът може да доведе до кумулативно натоварване както върху физическото, така и върху психическото ни здраве, както и в енергийните ни нива.

Оставени без контрол, в крайна сметка можем да се почувстваме напрегнати и колкото по-надолу по пътя на прегарянето вървим, толкова по-дълго и повече усилия може да отнеме, за да си възвърнем здравето и жизнеността.

Въпреки това, извършването на няколко относително малки промени в ежедневната ни рутина може да помогне да балансираме енергийните си нива, за да избегнем ненужния стрес и да ни помогне да го предотвратим в дългосрочен план.

1. Събудете се по-рано

Започването на деня в бързо темпо обикновено води до прилив на хормони на стреса като адреналин и кортизол. Този скок на хормоните на стреса носи със себе си скок в енергията, но след това тялото ви има тенденция да се срине няколко часа по-късно.

2. Оставете технологиите поне за час

Много от нас използват алармите на телефоните си, за да се събудят. Въпреки това, тъй като устройството е буквално на една ръка разстояние, може да бъде изкушаващо да скочите направо в имейли, съобщения, социални медии или да преглеждате новостите в интернет.

Този удар на стимулираща информация, особено докато не сме напълно будни, може да отвлече способността ни да се чувстваме спокойни, както и да компрометира когнитивното ни функциониране в области като внимание, приоритизиране и производителност. И тези ефекти могат да продължат през целия ден.

Така че, за да увеличите максимално когнитивното си функциониране и да започнете почивния ден правилно, изключете алармата си, но се стремете да държите ръцете (и мозъка си) далеч от дигиталния свят поне за час.

Използвайте функциите на телефона като заключване на достъп до някои приложения за определени периоди от време, ако ви е трудно да се преборите с желанието.

3. Отделете няколко минути, планирайки деня си

Отделянето на няколко минути в началото на всеки ден за изработване на вашите ангажименти и приоритети може да ви помогне да подходите към деня си по по-спокоен и по-продуктивен начин.

Използвайте списъци със задачи и календара си, но се опитайте да не прекалявате с графика, за да имате време да се справите и с всички неизбежни непланирани прекъсвания.

Планирайте сутринта си около това как работите най-добре, което може да означава да свършите първо задачите с висок приоритет.

4. Структурирайте деня си около естествените ритми на тялото си

Поддържането на издръжливост включва грижа за физическото здраве чрез хранене, упражнения и достатъчна почивка. Но като уникални индивиди, всеки от нас има естествени начини на действие в света. Така че вместо да се опитвате да паснете на определен модел, идентифицирайте и работете с естествените си ритми.

Някои хора обичат да правят упражненията си сутрин, докато други го предпочитат по време на обедната си почивка или след работа. Някои хора работят най-добре след питателна закуска, докато други намират издръжливостта си чрез периодично гладуване.

Някои хора са ранни птици, други са нощни сови. Разберете какво работи за вас, след което се опитайте последователно да се ангажирате с тези поведения, за да се превърнат във ваши ежедневни навици.