Д-р Габор Мате за мъдростта на травмата

  • Сподели:
Д-р Габор Мате за мъдростта на травмата

Д-р Габор Мате е световноизвестен лекар, психолог, автор на бестселъри и носител на Ордена на Канада. Човек, който е посветил живота си на разбирането на връзката между болест, травма и общество.

След 20 години семейна практика и опит в палиативните грижи, д-р Мате работи повече от десетилетие в центъра на Ванкувър в EastSide с пациенти, страдащи от наркомания и психични заболявания. Автор на четири книги, публикувани на над двадесет и пет езика, д-р Мате е експерт по пристрастяването, травмата, детското развитие и връзката между стреса и болестта. Книгата му за пристрастяването получава наградата Хюбърт Евънс за нехудожествена литература.

Травмата е невидимата сила, която оформя живота ни. Тя оформя начина, по който живеем, начина, по който обичаме и начина, по който осмисляме света.

Това е коренът на най-дълбоките ни рани.  Д-р Мате ни дава нова визия: общество, информирано за травми, в което родители, учители, лекари, политици и юридически служители не се занимават с коригиране на поведение, поставяне на диагнози, потискане на симптомите и преценка, а вместо това се стремят да разберат източниците от които в наранената човешка душа извират тревожни поведения и болести.

''Травмата не е това, което се случва с теб. Травмата е това, което се случва вътре във вас, в резултат на това, което сте преживяли."

Взаимосвързаните епидемии от тревожност, хронични заболявания и злоупотреба с вещества са нормални, според д-р Габор Мате. Но не по начина, по който си мислите.

Един от всеки петима американци е диагностициран с психично заболяване през последната година. Самоубийството е втората най-честа причина за смърт в САЩ за младежи на възраст 15-24 години и убива над 800 000 души годишно в световен мащаб, от които 48 300 в САЩ. Предозирането с наркотици убива 81 000 души в САЩ годишно. Автоимунната епидемия засяга 24 милиона души в САЩ. Какво се случва?

''Толкова голяма част от това, което наричаме аномалия в тази култура, всъщност са нормални отговори на ненормална култура. Аномалията и дисфункцията не се крият в патологията на индивидите, а в самата култура, която кара хората да страдат'', казва д-р Мате.

Вместо да предлага бързи решения на тези сложни проблеми, д-р Мате обединява научни изследвания, истории на случаи и собствените си прозрения и опит, за да представи широка гледна точка, която просветлява и дава възможност на хората да насърчават собственото си изцеление и това на хората около тях.

Има сериозни доказателства, които предполагат, че при почти всички хронични състояния – от рак, ALS или множествена склероза до автоимунни заболявания като ревматоиден артрит или болестта на Алцхаймер – скритият стрес е основен предразполагащ фактор.

Във важен смисъл болестта при индивида може да се разглежда като крайна точка на емоционален процес от няколко поколения. Ако се разберат правилно, тези състояния могат да осигурят важни отвори за състрадание и самосъзнание, които от своя страна са основни инструменти за възстановяване и изцеление.