Изкуството да живеем щастливо

  • Сподели:
Изкуството да живеем щастливо

Живеем във време на много обещания, намерения и обикновено чакаме покана за всичко в своя живот – покана да изкажем своето мнение, покана да бъдем себе си, покана да преследваме мечтите си.

Свикнали сме непрекъснато да ни се дават заръки за това, което можем да правим и това, което не ни е позволено – съобразяваме се с мнението на висшестоящите и се хващаме като удавници за сламка, когато нещата не вървят по начина, по който сме желали, просто защото сме спрели да вярваме в себе си и да преследваме своите мечти, без да се съобразяваме с никого, защото в нашият живот най-важният човек сме самите ние.

Но и за това ни е нужно прекалено много време, докато напълно го осъзнаем и повярваме, че животът ни е даден, за да го живеем - свободни и щастливи.

Нашият живот е низ от мисли, решения и действия, а на къде ще бъдат насочени всички те, зависи изцяло от нас самите.  

Изкуството да живеем щастливо е съставено от няколко прости правила, които са пряко свързани единствено с нашата личност и духовност. 

Първо правило – Не се съобразявайте с това, какво мислят другите, ако искате да кажете и направите нещо по-различно от всеобщо приетото, просто действайте директно, не бъдете куклите, на които им се дърпат постоянно конците, а ушите и очите съм им предварително зашити.

Второ правило – Побеждавайте страха, като се изправите директно срещу него. А какво е страхът – това е чувството на безпокойство, което тормози нашите мисли и влияе отрицателно на решенията ни, защото когато човек се страхува той е неспособен да взима адекватни решения, именно затова се постарайте да се сблъскате челно със своите страхове и им покажете, че вие сте по-силния, вие сте този, който контролира своя живот изцяло, а не страхът.

Трето правило – Никога не се страхувайте от своите чувства. Независимо дали изпитвате гняв, любов или щастие – никога не крийте своите чувства. Чувствата са ни дадени, за да се адаптираме по-лесно към неприятностите, както и към щастливите моменти, затова не трябва да ни е страх да ги изкарваме на показ, защото щастливият човек, никога не задържа нищо лошо в себе си – той просто го пуска по същия начин процедира и с любовта – раздава я с пълни шепи.

Няма нищо страшно в това да покажем какво чувстваме пред останалите и да бъдем себе си, така ще бъдем значително по-щастливи.

В света, в който ни се налага да живеем, за жалост всичко изглежда някак по-важно от нас, затова никога не трябва да спираме да се борим за това, което искаме, както и за собственото си щастие, защото друг едва ли би го направил за нас.

В днешно време на първи позиции по важност поставяме – престижа, общественото мнение и благосъстоянието, но дали това са нещата, които ни правят истински щастливи, едва ли ако се позамислим малко ще разберем, че за нас най-важните неща, които трябва плътно да следваме са – свободата, правото на избор и любовта - нищо по-различно от това, защото те създават щастието.

Запомнете, че не е важно какво другите хора ви казват и обещават, по-важното е какво правим ние самите, за да се чувстваме щастливи.

В света на обещанията е лесно да се изгубим в своите мечти, но действията са по-важни за това как правилно, ще успеем да ръководим своя живот – освободете се от всички задръжки, както и от това, какво ще кажат другите и живейте своя живот, но по своите правила.