Как да контролирате стреса, да откриете баланс и да подобрите взаимоотношенията си с другите хора

  • Сподели:
Как да контролирате стреса, да откриете баланс и да подобрите взаимоотношенията си с другите хора

Повечето хора оставят контрола над ума и действията им в ръцете на страха, гнева и безпокойството. Действайки импулсивно ние всъщност не успяваме да вникнем в детайлите, които биха ни помогнали да разрешим напрегнатата ситуация много по-бързо. Когато успеем да държим стреса под контрол, ние ще подобрим начина, по който общуваме с другите хора и също така ще можем да излезем от ''емоционалното влакче на ужасите'' и ще преодолеем крайностите в настроението, като балансираме напълно живота си. 

Ето и специалните инструменти, които ще ни помогнат да се изчистим от стреса и да живеем много по-спокойно и хармонично.

Първа стъпка
Първата стъпка е да променим саморазрушителните си нагласи за да можем да управляваме безпокойството и стреса и за да останем свързани с това, което чувстваме и мислим, защото емоциите имат значение и са в основата на всички психологически състояния, в които попадаме. 

Втората стъпка
Когато развием способността си да разпознаваме и разбираме собствените си емоции, ние ще можем да оценим как се чувстват другите хора, което ще повлияе положително върху нашите лични и професионални взаимоотношения.

Трета стъпка
За да балансирате стреса трябва да се научите да обработвате правилно, както положителните, така и отрицателните емоции във вашия живот, а за да се случи всичко това трябва да осъзнаете, че е много по-лесно и приятно да изпитвате хубави емоции, които предизвикват радост и щастие в душата ви. За да стане живота ви по-лек и цветен, трябва да игнорирате неприятните моменти без да се замисляте дълго време върху тях, защото така ще им придадете допълнителна сила и тежест, а вниманието ви ще бъде насочено единствено върху страха и гнева, че няма да се справите с проблема - вместо върху спокойната мисъл, която ще ви позволи да откриете най-правилното решение, с което да излезете от трудната ситуация.

Намерете инструменти, с които да облекчавате стреса
Ние можем лесно да се справим с ежедневните стресови фактори, а ключът за това е да останем фокусирани, балансирани и да усетим как държим контрола над случващото се около нас, само така ще можем да не се поддаваме на стреса и да не изпадаме в емоционални дупки. 

За повече хармония и баланс практикувайте медитация
Всяка техника за облекчаване на стреса ще ви бъде полезна, особено когато не успявате да контролирате правилно протичащите във вас емоции. Най-полезният вариант е, да започнем с медитацията и да успокоим духа, психиката и тялото си, чрез различните видове медитивни упражнения. Медитацията ще ни помогне по-лесно да се фокусираме и да оставаме спокойни, дори тогава, когато гневът и тревожността са надделели в нас. Тя е този инструмент, който ще поддържа ума ни буден, а действията ни спокойни - търсещи хармонията и най-продуктивните решения, с които да излезем от проблема.