Как да се отървем от вредните навици

  • Сподели:
Как да се отървем от вредните навици

''Волята е вашият най-важен актив. Ако го загубите, сте загубили всичко.'' – Деле Айо Банколе

Волята е силата, която ни е нужна, ако искаме да зачеркнем вредните навици от живота си. Почти всеки човек има влечение, което не е полезно за неговата психика и физика. И без значение дали сме пристрастени към видео игри, алкохол, храна или хазарт – има начини, чрез които да се отървем от нещата, които ни дърпат назад, неща които са вредни за нашето здраве, като цяло. Всичко, абсолютно всичко, което правим и към което сме привлечени в живота, е плод на нашето съзнание и мисли, а силата на нашата воля ни позволява да контролираме негативните постъпки и да ги превърнем в полезни действия.

Първа стъпка - На първо място, трябва да съсредоточим мислите си към нещо, което ни прави щастливи, но е и от полза за нас самите. След което стъпка, по стъпка с помощта на волята, да се опитаме да зачеркнем нещата, които не са полезни за нас - вредните навици, които ни пречат да бъдем достатъчно ползотворни и още по-важно, щастливи.

Втора стъпка - Втората стъпка е да ограничим достъпа си до тези вредни навици, защото дори и със силна воля, човек има склонността лесно да се подава на неща, които са близко достъпни за него.

 Трета стъпка – Третата стъпка е да запълним времето, което сме прекарвали в неща, които са вредни за нас с нещо ползотворно – хоби, спорт, разходки, фитнес, рисуване, без значение какво ще изберем, трябва да намерим заместител на вредния навик, който имаме, ако искаме да се отървем от него. Но този заместител, освен че трябва да ангажира вниманието ни, е нужно и да бъде от полза за нас, да ни обогатява физически и психически, да ни кара да се чувстваме удовлетворени и щастливи.

Четвърта стъпка – Четвъртата стъпка е да осъзнаем, че ние ръководим мислите си, а те от своя страна пряко влияят на живота ни. Позитивните мисли са изключително важни за нашето цялостно здраве и щастие. Самодисциплината също е много важно качество, което ще ни помогне да преодолеем своите слабости и вредни навици. И когато избираме пътя си в живота, трябва винаги да правим това, което е от полза за нас и не би ни навредило в бъдеще. Нашето съзнание ръководи нашия живот, а силната ни воля ни превръща в хора, които не се подават на временно щастие с цената на бъдещо страдание, защото всички вредни навици, които имаме са склонни пряко да повлияят на нашия живот в бъдеще, и колкото по-бързо се отървем от тях, толкова по-спокойни и удовлетворени ще сме от себе си.

''Открих в живота, че има начини да стигнете почти навсякъде, където искате да отидете, ако наистина искате да отидете.'' – Лангстън Хюз

Пета стъпка – Петата стъпка е да споделяме ако имаме навик, който влияе негативно на живота ни и не знаем точно как да се справим в тази ситуация, може да потърсим помощ и подкрепа от най-близките или от специалисти.

Шеста стъпка – Самоконтролът е най-важен и когато се научите да казвате НЕ на нещата, които ви носят пряка вреда, вие ще изградите в себе си, силен човек, който знае какво иска и се стреми към нещата, които ще направят живота му по-добър. Ние контролираме собствения си живот и ние сме хората, които трябва да се противопоставим на всичко, което ни носи вреда.

Седма стъпка – Вашето обкръжение е от пряко значение за това, което правите и което ви привлича силно. И ако сте попаднали в лошо обкръжение, ще ви бъде значително по-трудно да се отървете от нещата, които ви вредят. Когато наблюдавате, че хората около вас го правят и за тях е нещо нормално, вие започвате постепенно да забравяте за вредите, които този навик може да ви поднесе в бъдеще. Вашето обкръжение може да бъде ваша мотивация, но и ваша спънка, когато искате да се отървете от вредните си навици. И само от вас зависи в каква посока ще поемете.

Човек е способен да постигне всичките си мечти и цели благодарение на своята воля и самоконтрол!

''Изграждането на силна - сила на волята, е от решаващо значение за пълноценния и изключително успешен живот. Това засяга всички области от живота ви включително работата, училището, семейството, връзките и бизнеса.'' – Джесика Минти