Как да се справим с психическото изтощение

  • Сподели:
Как да се справим с психическото изтощение

Психическата умора създава най-различни неразположения в нашето тяло като главоболие, раздразнителност, сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, изпотяване, физическо безсилие и безсъние.

За жалост голям процент от хората в днешно време страдат от психическо натоварване, вследствие на стрес и напрегнато ежедневие. 
Динамичната среда, в която живеем ни предразполага към психическо изтощение – отвсякъде сме обградени от задачи, ангажименти, срещи с партньори, неразбирателство с колеги, проблемна работа и много стресираща среда. 

Когато започнем да усещаме силно главоболие, отпадналост и едно зацикляне над елементарни ежедневни дейности, които преди това сме извършвали без особен проблем, това означава, че сме уморени. Когато не успяваме да се концентрираме над задачите си, дори започне да се усеща доза раздразнителност в нас, значи е време за почивка.

Почивката може да се състои в няколко часа здравословен сън, както и в не натоварваща разходка сред природата. 
Състоянието на умора е преходно и е просто моментно състояние, което преминава, но за да се случи по-бързо този преход, просто трябва да си кажем стоп и да си починем.

От какво може да бъде породена психическата умора

Умственото натоварване, може да се дължи на недостиг на сън, употреба на възбуждащи нервната система вещества - като кафета, енергийни напитки и различни видове лекарства, които да ни подържат будни, както и приемане на голям обем от информация за малък период от време, който превишава нашият физиологичен и психологичен капацитет. 

Когато нервната система блокира и сме успели напълно да я блокираме и сринем, значи, че биологичното темпо, с което мозъкът пресява постъпилата информация е излязъл извън строя и се нуждаем от почивка.

Кои са характерните черти на умората

Смущения в нервната система
Безсъние
Раздразнителност и избухливост
Безпокойство
Физическо изтощение
Сърцебиене
Високо кръвно налягане

Ако иска човек да бъде здрав, силен и физически способен, да извършва своите работни задължения, както и да бъде достатъчно активен във всяка сфера от живота си, е нужно да редува физическия и психологическия труд с почивка, ако не иска мозъкът му да прегрее, а тялото му да спре да отговаря на неговите команди.

Важно е да се следва този цикъл и да можем, да редуваме своите работни задачи със заслужена почивка. Още един начин, чрез който можем да си спестим допълнителния стрес, е предварително да планираме работните си ангажименти и задачи, така ще успеем да сведем до минимум стреса. 

Програма, чрез която можем да постигнем равновесие и да избегнем напрежението и умората

На всеки един час, който умствена работа е добре да си дадем по 15 минутна почивка, както и да избягваме да работим по 4-5 часа без да сме успели да си дадем малка почивка в този интервал.

Хубаво е да си осигурим и физическа програма за разтоварване, тя може да бъде свързана с упражнения, спорт, различни тренировки и туризъм. Храната също е важна за нашето психическо състояние, затова трябва да внимаваме какво хапваме, както и да се постараем да спазваме здравословен режим, богат на достатъчно витамини. Може да се отпуснете и чрез помощта на успокояваща музика, ароматна вана и хубава книга. 

Научно доказано е, че мозъкът успява да си отпочине, само и единствено, когато се занимаваме с нещо, което ни носи истинско удоволствие и ни кара да се чувстваме щастливи. 

Още един начин, чрез който можем да се разтоварим, е да прекарваме повече часове сред природата да се наслаждаваме на всяко природно творение, това ще ни донесе повече спокойствие, хармония и духовен мир.