Какво представлява енергията Чи и как да я балансираме в нашия живот

  • Сподели:
Какво представлява енергията Чи и как да я балансираме в нашия живот

Понякога чувствате ли се стресирани, тревожни или уморени без видима причина? Това може да си дължи на небалансирано Чи.
Сигурно сте срещали термина, но тези от васй които не са, Чи е духовна енергия, която ни помага да станем физически по-силни, психически фокусирани, енергични и съживени. Освен физическите ефекти, култивирането на вашето чи ще ви помогне да подобрите здравето и благополучието си. 

Какво представлява Чи?

В традиционната китайска медицина се смята, че Чи е жизнената сила, която преминава през всеки индивид. Чи е енергиен ток, който преминава през вътрешната и външната част на тялото, а също и през физически обекти. Когато вашето Чи е силно, то протича през вас и ви изпълва с живот и здраве. Когато вашето чи е слабо, то остава неподвижно и в застой в тялото ви.

Когато се преведе на английски, chi буквално означава "въздух" или "енергия". Чи съществува и в други култури. Известно е като "прана" в Индия, "ки" в Япония, а в западното общество често се нарича жизнена сила.

Смята се, че Чи е върховната мярка за жизненост. Поради това мнозина използват Чи като начин за възстановяване на ума и тялото до естествено, здравословно състояние. Това е начин за постигане на дзен и намиране на баланс.
Практиката за подобряване на вашето Чи е свързана с философията на фън шуй. Проявява се като петте елемента Огън, Земя, Метал, Вода и Дърво. Целта на фън шуй е да гарантира, че тези елементи взаимодействат в хармония един с друг и поддържат потока на енергията.

Както при всяка енергия, Чи не може да бъде създадена или унищожена. Тя е в постоянно състояние на поток, протича, развива се и преминава в друга форма.

Защо Чи енергията е важна?

Смята се, че притежаването на силна енергия Чи може да има положителен ефект върху нашето психическо и физическо здраве и да попречи на стресовите фактори от ежедневния живот да ни повлияят.
Наличието на слаба Чи енергия ни прави по-податливи на негативност, което може да доведе до влошаване на здравето, щастието и цялостния ни живот.

Китайската култура вярва, че Чи е във въздуха, който дишаме, и храната, която влагаме в телата си. Тя се движи с нашата кръв и става част от нас, за да свърже ума, тялото и духа. Тъй като се пренася в мозъка ни, може да повлияе и на нашите мечти, емоции и мисли. Тя се простира извън нашето тяло и се превръща в нещо, което е както метафизично, така и висцерално.

Тъй като Чи е свързана с постигане на оптимално психическо и физическо състояние, всички фактори, които пречат на тялото ви да функционира правилно, могат да повлияят на вашата Чи.

Липса на достатъчно сън, липса на храна на тялото ви с необходимата храна, липса на чиста вода, чист въздух могат да доведат до отслабване на енергията Чи.

Ако не получавате достатъчно умствена стимулация, любов и социално взаимодействие, това също може да създаде дисбаланс на вашата Чи.
Възможно е също да имате твърде много Чи. Това може да се дължи на интензивно и прекомерно количество токсини от околната среда като замърсен въздух и вода.

Поставянето на твърде много напрежение върху тялото ви чрез физически упражнения, стрес и отрицателни емоции също може да доведе до твърде много Чи и да причини блокажи в тялото ни. Тези блокажи пречат на енергията на Чи да тече свободно около нас и означава, че Чи не е в състояние да подхрани всички области.

Как да балансирате своята енергия Чи?

С практиката можем да култивираме нашата енергия Чи и да ù помогнем да тече по-стабилно. Това се постига чрез редовно правене на упражнения, които стимулират ума и тялото. Тай чи
Първоначално разработено като форма на бойни изкуства, тай чи сега еволюира като серия от упражнения, комбинирани с техники за дълбоко дишане. Счита се, че тай чи подобрява баланса, стойката, кръвообращението и мускулния контрол, лесно разпознаваем по слабото си въздействие, плавни движения. Може също да помогне за укрепване на сърцето, ръцете, краката и гърба.

Йога
йога е друга серия от упражнения, контролирани с дишането, които могат да ви помогнат да балансирате своята Чи. Въпреки че и двете практики имат прилики, те всъщност са много различни.

Тай чи е поредица от плавни движения, които непрекъснато се развиват и се сливат едно в друго, подобно на начина, по който се движи самата Чи. Действието да правите тай чи изисква от вас да се движите постоянно, докато тялото ви се движи от една поза в друга. Йога, от друга страна, е свързана с тишината.

Йога позите се задържат за продължителни периоди от време, в зависимост от стила, който практикувате, докато намирате своя баланс, вътрешен мир и осъзнаване на тялото си.

Смята се, че докато държите всяка йога поза, Чи се натрупва във вас и създава блокиране. Когато се освободите от всяка поза, блокирането се изчиства и вашето Чи тече свободно. Тази повтаряща се последователност от упражнения помага да се предотврати трайно блокиране на вашата чи.

Дихателните упражнения
Тай чи и йога споделят осъзнаване на вашето движение и целенасочено дишане. Именно това усъвършенстване на дишането ви позволява да получите достъп до вашата Чи.

Докато вдишвате, вдишвате въздух, а също и енергията Чи. Чи циркулира около тялото ви, докато продължавате да вдишвате и издишвате. Актът на дишане помага за укрепване на вашата Чи, поради което дълбокото вдишване, когато сте под стрес или голям натиск, е чудесен начин да помогнете за възстановяването на енергията.

Медитация
Практикувайте внимателност и балансирайте ума си с тялото си чрез акта на посредничество. Редовната медитация е наистина ефективен навик в ежедневието си, тъй като ви позволява да се освободите от негативните мисли и да се отпуснете. Освобождаването на тези отрицателни енергии позволява на тялото ви да култивира своята Чи вместо това.

Медитацията е страхотно средство за облекчаване на стреса, което от своя страна може да помогне за предотвратяване на блокирането и натрупването на Чи в тялото ви.

Хранене
Подобно на въздуха, който дишаме, храната, която ядем, също може да бъде източник на Чи. Смята се, че богатата на хранителни вещества, балансирана диета с ниско съдържание на преработени храни е идеална за подобряване на вашата чи. Храни, за които се смята, че ви помагат да подсилите Чи са: кафяв ориз, моркови, пиле, яйца, риба, женшен, зелен фасул, овес, лотосови семена, картофи, тиква, соя, тофу, ряпа и ямс.

Освен че се наслаждавате на тези храни като част от балансирана диета, важно е те да са сезонни и органични без никакви химически добавки. И накрая, опитайте се да избягвате преяждането или недостатъчното хранене, тъй като те ще натоварят Чи и ще абсорбират енергията ви.Почивка
Практикуването на всичко по-горе ще ви помогне да балансирате своето Чи, но най-добрият начин да подобрите своето Чи е да си починете. Почивката е от съществено значение, за да позволите на тялото ви да се възстанови и излекува. Тя ви позволява да се отървете от стреса и да изхвърлите всякаква негативност от ума и тялото си. Цялото напрежение и блокажи, които са се образували през деня, се разсейват, тъй като тялото ви се фокусира единствено върху лечението.

Чи у дома
Балансирането на вашето Чи идва не само отвътре, то идва и от заобикалящата ви среда. Както в тялото ви, чи трябва да може да тече свободно около и през дома ви и да не изпитва никакви блокажи или изтичания. Координирането на вашия дом около основите на енергията на фън шуй може да бъде от полза за подпомагане на вашата енергия чи.

Не позволявайте блокиране на Чи, като се уверите, че главната ви врата не се отваря в стена и че шкафовете ви са без претрупване. 
Друг начин, по който можете да балансирате своята Чи чрез фън шуй, е като държите ключовите си мебели, които заемате най-често, в командна позиция. Това означава, че когато ги използвате, гърбът ви никога не е обърнат към вратата.

Също така избягвайте да поставяте мебелите си в затворено пространство, където Чи може да бъде блокирано. Силният и стабилен поток от Чи е от съществено значение за насърчаване на доброто здраве, дух и производителност.