Какво представлява Сухият януари?

  • Сподели:
Какво представлява Сухият януари?

Когато настъпи Нова година, много хора я виждат като идеално време за нулиране и освежаване. Особено след изобилието от ястия по време на празниците, много хора си поставят новогодишната резолюция да започнат да се хранят по-здравословно и да спортуват редовно, например. Празниците също са време, в което много от нас се наслаждават на справедливия си дял от алкохолни напитки. След празниците черният ни дроб се нуждае от малко почивка и то не само заради алкохола.

Сухият януари е създаден точно за тази цел — да насърчи хората да се въздържат от алкохол през целия месец, с цел да възстановят и двете - физическото и психическото ви здраве.

Ако никога преди не сте участвали в Сухия януари, това може да звучи направо обезсърчително или напълно ненужно, но може да се изненадате колко полезно би било и най-важното, че е напълно изпълнимо с малко дисциплина, гъвкавост и планиране. Така че, ако търсите различен начин да подобрите здравето си и да започнете годината, като се грижите за тялото си, Сухият януари ще ви помогне да отделите един месец без алкохол и да постигнете по-добро здраве.

Какво е Сух януари?

Стартирана през 2013 г. от британска организация, наречена  Alcohol Change UK, Dry January, която сега може да се похвали с милиони последователи по целия свят всяка година, има за цел да помогне на възрастните да подобрят здравето си и да възстанови връзката си с пиенето, като ги предизвика да се въздържат от алкохол през целия месец януари. Това, което някога започваше като проста инициатива, сега има стабилно приложение и множество поддържащи ресурси онлайн, които помагат на участниците да се придържат към целите си и да останат трезви за 31-дневното предизвикателство. Има и много компании за безалкохолни напитки с опции за нулева устойчивост, давайки на участниците в Сухия Януари алтернативи за социални, ритуални и ароматни заместители на любимите им алкохолни напитки.

Ползите от сухия януари

Въздържането от алкохол по време на Сух януари може да доведе до няколко ключови ползи, включително следното:

Може да ви помогне да спите по-добре
Алкохолът може да наруши нормалните модели на сън и да предотврати дълбокия сън. Можете също така да се събудите уморени или с махмурлук.

Може да ви помогне да отслабнете
Алкохолът съдържа седем калории на грам, което е почти два пъти повече от въглехидратите и протеините. Повечето алкохолни напитки също са пълни със захар и тъй като пиенето често е придружено от обилно ядене, премахването на алкохола може да направи чудеса за подрязване на талията .

Може да ви спести пари
Нека си го кажем: ходенето до бара или хубава бутилка вино може да бъде доста скъпо.

Може да подобри здравето ви
Изследванията показват, че намаляването на приема на алкохол може да намали нивата на кръвната захар, да понижи холестерола и да намали кръвното ви налягане.

Може да ви помогне да подобрите и стабилизирате настроението си
Въпреки че краткосрочните ефекти от една или две напитки могат да включват бурно, общително, оптимистично настроение, алкохолът всъщност е депресант и може да повлияе негативно на психичното ви здраве , особено когато тежкото пиене е хронично или ако се справяте с проблеми със зависимостта.

Може да ви предпази
Алкохолът влияе негативно върху координацията, рефлексите, преценката и уменията ви за вземане на решения и е свързан с увеличаване на злополуките. Можете да предотвратите тези рискове, като се въздържате по време на Сух януари.

Може да предотврати вземането на лоши решения
Случвало ли ви се е да се съгласявате с ентусиазъм на нещо след забавна вечер в бара, само за да съжалявате за това на следващия ден? Всички сме го правили, но Сухият януари предотвратява импулсивността, предизвикана от алкохола, и лошите решения.

Може да засили имунната ви система
Проучванията показват, че прекаляването с алкохол може да предизвика имунен отговор и допринася за намалена способност за борба с инфекции и заболявания. Сухият януари е добър момент за укрепване на имунната система, тъй като настинките и грипът са склонни да се разпространят през зимните месеци.

Може да увеличи енергията ви
Алкохолът може да повлияе негативно на енергийните нива, като компрометира съня и като цяло депресира нервната ви система.

Може да подобри връзката ви с алкохола
Сухият януари може да ви помогне да преразгледате връзката си с алкохола и да разберете дали разчитате на него като механизъм за справяне със стреса, като патерица в социални ситуации или по друг начин чувствате някаква зависимост от него. Като предизвикате себе си да завършите Сухия януари, можете да откриете други потенциално по-здравословни заместители на алкохола и може да откриете, че се връщате към пиенето през следващите месеци с по-балансиран подход, както и с благодарност към безалкохолните алтернативи, на които да се насладите вместо толкова много напитки, както бихте погълнали преди.