Кога любовта се превръща в обикновен навик

  • Сподели:
Кога любовта се превръща в обикновен навик

''В любовта е по-лесно да се преодолее чувството, отколкото да се загуби навикът.'' – Марсел Пруст

Голям процент от двойките успяват да съхранят страстта и тръпката в своята връзка до третата годината от своето съвместно съжителство, след което голямата и изпепеляваща любов става просто навик. До такава степен партньорите свикват със своите привички и навици, че връзката между тях, може да стане по-стабилна и здрава, но страстта се изпарява. 

Времето е способно да промени всеки човек неговите чувства, усещания, както желания и мечти. Малко са хората, които успяват да съхранят себе си през годините без да променят нищо както в своя характер, така и в мислите си. Любовта е силен изпепеляващ порив, който трае само няколко години, след което влюбената двойка се превръща в едно здраво партньорство и това става в най-добрия случай, защото много от връзките не успяват да съхранят, нито уважението един към друг, нито чувствата си през годините и просто се разпадат.

Да живееш дълго време в общо съжителство, определено не е лесна задача. В една любовна връзка човек,  трябва  да може да премълчава своите болки в името на семейното щастие и хармонията. Без дори да усетим любовта се изпарява от нашата връзка и бива заместена от навика – до толкова сме свикнали с човека до нас че вече не се налага да губим време и енергия да го опознаваме, нито пък да вкарваме емоции и чувства.

Навикът е превзел ежедневието ни, а за жалост и връзката ни. Човекът до нас се е превърнал в прочетена книга, а тръпката и любовта, просто са останали на заден план. За жалост огромен процент от връзките са споходени именно от такава съдба.

''В любовта може да достигнете до всичко, всичко ще бъде простено, но не и навикът…'' - Михаил Пришвин

Любовта е най-красивото чувство, но колкото повече време минава, толкова по-блед остава споменът за нея в повечето връзки. Освен че партньорите се променят, те започват да гонят различни цели, а правилата и еднообразието, които им предлага дългата връзка, започват да ги отегчават.

Колкото и да не успяват да си го признаят, в един даден етап, връзките просто се разпадат, защото партньорите не са успели да съхранят тази изпепеляваща и пламена любов, която ги е събрала в началото.

Ежедневните конфликти, вредните навици и напрежението, породено от различни видове фактори, карат партньорите постепенно да оставят на заден план своите чувства.

Всичко в този живот си върви според етапите, именно така се движат и любовните връзки. Първият етап е разтърсваща страст. Вторият е изпепеляваща любов. Третият е обич и спокойствие, а последният е просто навик.

''Ако искаш да видиш дъгата, трябва да търпиш дъжда.'' – Доли Партън