Кои са най-важните предпоставки за щастлив брак

  • Сподели:
Кои са най-важните предпоставки за щастлив брак

Много често хората прибягват до тази стъпка, обладани от чувства  -  любов, силна привързаност или пък просто защото искат да променят нещо в своя живот и им е писнало да бъдат сами.

Има причини, които са свързани и с някаква изгода от брачния съюз, както и взаимни договорки, още преди сключването на брак. Голям процент от браковете се сключват на базата на взаимни и силни чувства или защото наследникът на двойката вече е на път и всеобщото мнение е, че когато се създава дете, то трябва да има здраво и стабилно семейство, обвързано с тежките окови на брака.  

Причините са най-различни но пътят, който изминават двойките е много сходен, както и грешките, които допускат в брака. Ние трудно разграничаваме практичната и емоционалната страна на брака и затова често изпадаме в ситуации, които са способни да разрушат този съюз.

На първо място голям процент от хората се женят с мисълта – ''Какво биха казали другите хора, ако не предприема тази стъпка'' или пък ''Останалите ме смятат за стар ерген и казват, че това е може би последния шанс за мен'' – може би разбирате, откъде идва и първата грешка, която правят повечето двойки и тя идва от там, че те имат лошият навик да се вслушват прекалено много в непоискани съвети, които в повечето случаи имат за цел да объркат живота им, след което тези така ''щедри'' на неуместни идеи хора, да получат достатъчно пикантни ситуации, с които да запълват скучното си ежедневие.

Най-големите грешки в живота си правим ръководени от чуждото мнение, желания и съвети! Когато правим толкова значима и сериозна стъпка в своя живот, едва ли най-правилната ни мотивация, за да го направим, трябва да е на базата – ''Обществото смята, че моментът да сключим брак е дошъл!''

Всички тези мисли контролират и ръководят животът ни и от там, постепенно започват да се пораждат и семейните проблеми и конфликти, които в повечето случаи завършват с бурен развод. Втората грешка която правим е, че се оставяме по течението и не искаме да се напрягаме излишно, за да потръгне този брак, а междувременно стоим отстрани и наблюдаваме какво ще ни поднесе животът и докъде ще стигнем и хоп в един момент разбираме, че сме стигнали до мястото, от което няма връщане назад и това е краят на тези отношения.

А единствените виновници за провала сме самите ние, защото не сме успели да отделим достатъчно време и внимание, както на своята половинка, така и на брака си.

Третия проблем идва, когато двамата партньори започват да се приемат за даденост, дори смятат, че другия е длъжен да извършва дадени действия, за да се чувстват те самите по-добре. Доброто отношение, компромисите и разбирателството са начини, чрез които можем да направим брака си по-добър, но не трябва да забравяме уважението, приятелското рамо и подкрепата.

Когато започнем да възприемаме човека до себе си като даденост ние свикваме с факта, че той е до нас и това никога няма как да се промени и така започваме да отминаваме неговите проблеми, желания и чувства, просто защото за момента за нас има много по-важни неща, на които да наблегнем или поне така се заблуждаваме, докато не идва един слънчев ден, в който разбираме, че на този човек просто му е писнало да бъде незабележима мебел до нас и това е края, който дори и не сме успели да усетим как сме предизвикали и защо се е получило така.

Затова когато встъпваме в брак, трябва да имаме правилно изградена стратегия със своя партньор, която се основава на честност, грижа и приятелско рамо. Не трябва да забравяме за чувствата, които са ни събрали в този съюз, както и за важността на общуването в него – защото когато започнем да пренебрегваме човека до себе си и постепенно загубим желание за комуникация, в 95 % от случаите крайният резултат е развод.

Когато сме се обвързали сериозно и искаме да предприемем тази важна стъпка или ако вече сме я предприели, но междувременно усещаме някакви липси и чувството, че бракът ни не върви в правилната посока, е време да поемем руля и да го насочим в посоката, която е свързана с взаимното щастие, доверие и любов.

Когато човек е напълно наясно с чувствата си, не трябва никога да оставя на обстоятелствата да ръководят животът му, нито пък брака му и за да бъде всичко безоблачно, е нужно да поемаме инициативата от време на време и да не оставяме нещата просто на съдбата, времето или пък на някой друг страничен наблюдател, да взима решенията, от които зависи щастието ни.

Ако искаме да имаме щастлив брак, трябва винаги да поемаме отговорност за действията си, както и никога, не бива да оставяме развитието му да зависи от чужди хора и обстоятелства, защото само тези, които са сключили брак са истинските господари на своя любовен живот и само от тях двамата, зависи дали ще успеят да съхранят семейното щастие или ще се оставят по течението, ръководещо съдбата и щастието им.