Красотата на сексологичното тяло - основополагаща практика за еротична цялост

  • Сподели:
Красотата на сексологичното тяло - основополагаща практика за еротична цялост

Авила е обучена по методът соматика и интимност на сексологично тяло. През годините тя използва тези практики, за да разработи цялостен подход към това, от което според нея клиентите – и тя самата – се нуждаят най-много. Нарича го еротична цялост. "Поставям акцент върху еротичното повече от сексуалното в моята работа, защото това е по-голяма почит на това кои сме като цялостни, а не само сексуални същества", казва тя.

"Ние сме повече от това. И когато всички тези части от нас са осветени и включени и снабдени с ресурси, ние сме по-щастливи, отношенията ни са по-добри и правим света по-добро място."

Какво е сексологично тяло? И за кого е полезно?

- Сексологичната работа с тялото, която също се нарича соматично сексуално образование, е практика, която има еротичен и терапевтичен характер и е предназначена да подкрепи хората да имат наистина овластена връзка с телата си и тяхната еротика. Не става дума само за получаване на чувствено или сексуално докосване, въпреки че това със сигурност може да бъде голям фокус.

Става дума за приемането на много дълбоко въплътен подход към опознаването на сексуалната реакция на тялото ви, пътищата ви към удоволствието и това, което наистина ви удовлетворява. Други търсят нашето соматично сексуално образование, за да отстранят болката или дисфункцията в телата си, особено в таза и гениталиите, и да работят с всякакви блокажи, които им пречат да се насладят напълно на интимния си живот. 

Това също е фантастична възможност за овластяване на гласа ви, като първо разберете от какво се нуждаете и след това се научите как да съобщавате своите желания и граници уверено, и по свързващ начин. Всичко се прави с цел освобождаване на място за автентичния израз на еротиката ви.
Мнозина от нас носят срам, негативни условия и се чувстват потиснати, когато става дума за сексуалността ни. 

Сексологичната сесия за тяло е място, където можете да научите повече за това, което ви възбужда и какви са потенциалните пътища към удоволствието за вас. Също така е за хора, които се възстановяват. Понякога това са наранявания, свързани с раждането. Понякога е имало заболяване или операция или различни неща, които се случват в тялото. 

В моята практика работя с хора, които се интересуват да разберат повече за тяхното удоволствие и да получат достъп до това, което се чувства като неизползван кладенец на потенциала в техния еротичен живот.Колко сесии обикновено трае процесът?

- Зависи. Различните хора идват по различни причини и затова имат нужда от различни неща. За повечето от предложенията си предоставям възможността да проведем въвеждаща сесия с мен, за да можем да се опознаем, да усетим нещата и да видим дали това е правилната връзка. 

Тъй като това е много интимна работа и в крайна сметка не искам някой да се запише да работи с мен месеци наред, ако не му допадам или не се чувства в безопасност с мен, както и аз с тях. Ние създаваме автентична интимна връзка заедно, която е основата за всичко, което ще се случи в пространството на сесията. 

Оттам нататък обикновено работя с хора за минимум три месеца, с някои вариации, в зависимост от причината. Имам дългогодишни клиенти.
Не е задължително те да провеждат сексологични сесии по тялото всеки път, защото еротичната цялост обхваща много различни начини, по които можем да култивираме тази връзка и да подкрепим някого да има здрав и удовлетворяващ интимен живот.

Какво е еротична цялост? Можете ли да ни разкажете за еротична практика, която всеки може да направи в момента?

- Като треньор по еротична цялост, фокусът ми е върху подкрепата на жените и двойките при въплъщаване на пълния обхват на техния еротичен потенциал. Това, което често казвам, е, че сме еротични по природа, но сме цели по избор. Това, което имам предвид е, че живеем в култура и във време, което не ни подкрепя в пълното изразяване на себе си като сексуални, чувствени, креативни, жизнени същества – каквито сме. 

Това е самата ни природа, но трябва да я изберем, защото противоречи на голяма част от културната ни обусловеност и начина, по който живеем. Моята работа е да помагам на хората да се докоснат до силата и присъствието на еротиката в себе си, за да могат да живеят пълноценно и да се радват на живот, изпълнен с удоволствие.

Ето ви една основополагаща практика за еротична цялост, която използвам постоянно за себе си и също така насочвам към другите:

Поставете ръка на сърцето си, а другата поставете на ниско долу на корема или над гениталиите си. Затворете очи и поемете няколко дълбоки вдишвания. Запитайте се: "Какво забелязвам?"

Това е онази пауза, която можем да си дадем.
Свещеността да забавяме темпото и наистина да си обръщаме внимание.
Паузата, която може да направи огромна разлика във всеки аспект от живота ни.