Лечебната сила на тишината

  • Сподели:
Лечебната сила на тишината

Отправната точка на лечебната сила на тишината са нашите мисли. Мислите са изключително мощни, уви, тъй като ние говорим и действаме според тяхното качество. Те създават света около нас. Като цяло всеки от нас има около тридесет и шест хиляди мисли на ден. Някои дни има много повече - тъй като денят става все по-напрегнат, може да има тридесет и шест хиляди мисли на час. Колко бързо работи умът! Той е като машина. Но забравихме, че ние сме отговорни за тази машина. Можем да определим скоростта, с която се движи и посоката, в която поема.

Да, можем да решим в коя посока да вървят мислите и също можем да определим качеството и скоростта на тези мисли. Най-често ние не сме наясно с това и така машината е завладяна от външни влияния. Виждаме или чуваме нещо или някого и реагираме, забравяйки, че имаме независимост и избор. Без значение какво се случва навън, ние можем да избираме мислите си и колкото повече разбираме и практикуваме това разбиране, толкова по-лесно става да останем спокойни, да разберем какво трябва да правим и да действаме съответно.

Този процес на контрол на мислите започва с мълчание. Когато практикувате мълчание, можете да се трансформирате от "пиле без глава", което постоянно реагира неподходящо, в някой, който владее мислите и емоциите си. Това не отнема месеци, за да се постигне – може да се случи за един ден. Когато овладеете мислите си, можете да започнете да създавате красиви, мощни и чисти мисли и също да създадете пространство между тези мисли, което ви позволява да се докоснете до лечебната сила на собствената си вътрешна тишина.Ключът към това е да "изолирате" ума си с тишина за двадесет минути всяка сутрин и вечер. Всяка сутрин, преди да започнете деня си, спрете и замълчете – изпълнете ума си с тишина и мир, с любовно отношение. През деня тази тишина и спокойствие ще се трансформират в яснота и внимание. Докато пътувате през деня си, наблюдавайте как умът ви губи тази тишина и става пълен с бързане, реагирайки със завъртания и скокове във всеки един момент на всяко място и с всеки. Когато забележите, че умът ви се бунтува по този начин, позволете си да спрете и да попълните своята тишина и мир. Правете това толкова често, колкото желаете или имате нужда. Може да отнеме само секунда мълчание, за да възвърнете спокойствието си, или може да отнеме минута или две. 

Основателят на Световния духовен университет Брахма Кумарис, Праджапита Брахма, намери тази тема за вътрешния спор между себе си и ума за поглъщаща. Той водеше дневник, в който разказваше напредъка си и посланието вътре се чете като манифест за всички нас, които се стремим да живеем по-спокоен и по-малко стресиран живот. 

Мълчаливият ум е свързан повторното с вашия източник. Всеки разчита на горния слой на ума, който е активен, постоянно мисли и чувства. Но когато тези чувства се фиксират върху тревожност, притеснение, страх и несигурност, активният ум не може да се измъкне от собствената си спирала. Умствената дейност става безполезна за самолекуване и не е в състояние да се справи сама.

Това, което е необходимо, е нулиране. Нулирането не е само умствено. Вашите мисли се приемат от всяка клетка в тялото ви и от своя страна се засягат всички видове процеси – имунния отговор, хормоналните цикли, съня и цялостния баланс между ума и тялото или хомеостазата. Ако активният ум стане объркан и хаотичен, балансът се нарушава навсякъде. 

Докато шумът създава стрес, тишината облекчава стреса и напрежението в мозъка и тялото. Мълчанието попълва и подхранва нашите когнитивни ресурси. Шумът ни кара да губим концентрацията си, когнитивните си сили и причинява намалена мотивация и функциониране на мозъка (както е подкрепено от изследвания на ефектите от шума). Но проучванията показват, че прекарването на известно време в тишина може невероятно да възстанови загубеното чрез излагане на прекомерен шум. Древните духовни учители са знаели това през цялото време - тишината лекува. Тишината ни отвежда дълбоко вътре в нас си и балансира тялото и ума. Сега науката казва същото.
Лечебните ползи от природата и спокойствието са добре документирани, но можем да добавим към този стремеж за здраве и благополучие, подхранването на мозъка ни. 
Простото, но древно преживяване на тишината може да бъде лечебният балсам, от който се нуждаем, за да потушим нашия забързан, модерен начин на живот.

"Мълчанието е празно пространство. Пространството е домът на пробудения ум", е казал някога Буда.