Мощни навици за изграждане на вашето самочувствие по Луиз Хей

  • Сподели:
Мощни навици за изграждане на вашето самочувствие по Луиз Хей

Ако искате да изградите самочувствието си, не забравяйте да обичате себе си всеки ден.

Много хора не практикуват ежедневно изграждане на самочувствие, защото не осъзнават, че това е нещо, на което могат да се научат, без значение какви преживявания са имали в живота.

Ключът към започването на процеса е да разпознаете, че самочувствието, любовта към себе си, самооценката – са семена, които израстват, ако ги поливате.

Как да започнете да повишавате самочувствието си? Започвате с признаването, че заслужавате да бъдете обичани. 
Звучи като просто нещо за правене, нали?

Едно от нещата, с които се борим най-много в живота, е да бъдем верни на себе си. Когато сме били наранени в миналото, понякога крием части от нас, за да можем да се предпазим от повторно нараняване.
Една от причините, поради които говоря за това да обичате себе си, е, че когато практикуваме да обичаме себе си, ние развиваме определено доверие, което ни доближава до това да бъдем верни на себе си.
За някои от нас това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Ако откриете, че казвате или правите неща само за да успокоите другите, тогава отричате целта на душата си.

Отричате си щастието си.

Насърчавам ви да практикувате често любов към себе си, защото това е най-добрият начин да се доближите до това, което сте.

Започнете да се доверявате на себе си.

Много пъти откриваме, че не сме сигурни в себе си. Непрекъснато се досещаме за нашите решения или ги взимаме въз основа на другите около нас. Защо сме толкова склонни да вярваме на другите, но не и на себе си?

Вие сте уникална, красива душа.

Може да е трудно да не потиснете истинското си аз в свят, който толкова бърза да ви съди или сравнява с другите. Учим се от нашата култура или от родителите си и започваме постоянно да се съдим, защото това е, което ни учат.

Това не е начин да живеете щастлив и любящ живот. Вие постоянно ще преследвате нещо, което е невярно за вашето Божествено същество.

Ползите от това да бъдеш верен на себе си

Няма грешен или правилен начин за изграждане на самочувствие. Вашето вътрешно дете или вътрешен компас е там, за да ви напътства. Доверете се. Обичайте себе си и винаги бъдете верни на най-добрата версия на себе си.
Да бъдеш верен на себе си е постоянно решение, което взимаме ежедневно.
И не мислете, че само защото сте направили грешка, вие сте се провалили.
Животът е опит за учене. Понякога взимаме решения, верни на нас, а понякога не. Всичко е наред, защото се учим.
Ние не се определяме от грешките, които правим. Позволете си да се откажете от негативните си приказки и се обичайте.
Когато направите това, ще забележите много мощни промени във вас, като например:

Състрадание

Когато обичаме себе си във всяка ситуация, ние се научаваме да бъдем най-добрата версия на себе си. Ставаме по-състрадателни и спираме да съдим себе си въз основа на минали решения или действия. Учим се от грешките си и преминаваме към следващия момент. Когато сме състрадателни към себе си и към другите, е по-лесно да се адаптираме към промените в живота си и да се възстановим от трудностите по-бързо.

Смелост

Да бъдеш истинското си аз те прави смел и силен. Когато предизвикателствата или тревогите нарастват, може да усетите натиска им, но се сблъсквате с тях с благодат, защото научавате, че можете да разчитате на себе си – на истинското си аз – да дадете всичко от себе си, независимо дали се проваляте или успявате.

Комфорт

Когато изразяваме истинското си аз , ние се чувстваме комфортно в кожата си и тежестта се вдига от раменете ни. Самообвинението намалява и с времето сме по-малко притеснени за бъдещето. В настоящето ни е удобно и вече не носим миналото със себе си.
Обръщаме внимание на настоящето и то ни носи комфорт да бъдем тук – независимо къде се намираме.

Позитивност

Ще забележите, че когато практикувате доверие на вътрешния си глас, отношенията ви с другите ще се променят. Ще започнете да се обграждате с хора, които ви помагат или ви насърчават да бъдете себе си. Няма да прекарвате толкова много време сред хора, които изсмукват енергията ви, и ще гравитирате към други, които вдъхновяват най-доброто от вас.

Удовлетворяваме нуждите си

Ние от своя страна живеем щастлив, пълноценен живот. Удовлетворяваме нуждите си, защото се доверяваме на това, което правим всеки ден във всеки един момент. Знаем, че заслужаваме да бъдем щастливи, имаме надежда и вяра в стойността на преследването на мечтите си.

Да погледнеш в очите си и да изразиш истинските си чувства е чудесен начин да откриеш основните си страхове и накрая да се изправиш пред тях със състрадание.
Много хора смятат, че утвържденията са най-мощният ми инструмент и да, утвържденията са точно такива.

Когато хората започнат да се обичат повече всеки ден, е невероятно как животът им се подобрява. Чувстват се по-добре. Те получават работата, която искат. Те получават парите, от които се нуждаят. Отношенията им или се подобряват, или негативните се разпадат и започват нови.