Римска лайка - естествен пречиствател на кръвта

  • Сподели:
Римска лайка - естествен пречиствател на кръвта

Римската лайка е растение, чиито цветове се използват за приготвянето на лекарства и козметика.

Едно от най-широко използваните растения в западния свят. Римската лайка се използва за различни храносмилателни разстройства, включително лошо храносмилане, гадене, повръщане, загуба на апетит и чревни газове, поради психически стрес. Жените го използват при сутрешно гадене и болезнена менструация.

Използва се и за болка и подуване на лигавицата на носа и устата, болки в синусите (синузит) и ставни (ревматични) заболявания.
Римската лайка се прилага директно върху кожата срещу болка и подуване (възпаление) и като убиец на микроби в мехлеми, кремове и гелове, използвани за лечение на напукани зърна, възпалени венци и дразнене на кожата. Използва се и локално при рани, изгаряния, екзема, измръзване, обрив от пелени, рани от залежаване и хемороиди.

Римската лайка понякога се смесва с други билки и се приема през устата при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, камъни в жлъчката, мастен черен дроб, хронични киселини, загуба на апетит, храносмилателни разстройства, сърдечно заболяване, лошо храносмилане при кърмачета и някои видове запек.

Използва се като "пречиствател на кръвта" и женски тоник.

Някои хора използват билката за парна баня, вдишвайки я при възпаление на синусите, сенна хрема, възпалено гърло, възпаление на ушите и като болкоуспокояващо.
В храните и напитките етеричното масло и екстрактът се използват като ароматни компоненти.

Римската лайка изглежда безопасна за повечето хора, когато се приема през устата. В големи количества обаче може да предизвика повръщане. Може също да причини алергична реакция при хора, чувствителни към амброзия, невен, маргаритки или подобни билки.

Етеричното масло от римска лайка също е безопасно при вдишване или нанасяне върху кожата.
Изсушените цветове на билката съдържат терпеноиди и флавоноиди, които се поддават на лечебните свойства на растението.
Терпеноидите са органични химикали - естествено произведени от растения - за които се смята, че осигуряват специфичния щам, от който растението получава своя уникален мирис и вкус. Флавоноидите са много силни антиоксиданти с ползи за имунната система и противовъзпалителни свойства.