Самочувствието – ключът към успеха и щастието

  • Сподели:
Самочувствието – ключът към успеха и щастието

Много често хората разбират неправилно думата самочувствие, като смятат, че то е определение за надменен, недостъпен, погълнат от себе си - надут човек.

Истинското значение на тази дума е оценяване на стойността и положителните черти, които притежава всеки човек, както и на неговите способности. Няма идеални хора, но това не пречи човек да притежава добро мнение за самия себе си, както и да изтъква своите заложби пред останалите хора.

Когато един човек успява да открие тези свои заложби и междувременно работи за развитието и усъвършенстването им, той започва да изглежда по-силен, амбициозен и упорит в очите на другите. Самочувствието е пряко свързано и с нашата ценностна система и разбирания, спрямо живота.

Хората, които притежават самочувствие, успяват правилно да оценят своята стойност. 
Жените имат склонността да се вглъбяват в дребни детайли и да подхождат с мелодраматизъм, което пък от своя страна започва рязко да повлиява и на правилната им преценка и самочувствието им рязко спада.

Мъжете нямат същия проблем, тъй като успяват директно да изключат от мозъка си нещата, които са чули, но не съм им харесали – те не се вглъбяват в детайлите и никога не си натоварват психиката с неща, които биха им повлияли отрицателно, но мъжката природа е по-различна от женската – жените, освен че изживяват всичко емоционално и прибързано, но и го запазват в съзнанието си, което ги обременява допълнително. 

Когато един мъж направи грешка, той е склонен директно да изключи мозъка си и да запълни тази информация с нещо значително по-приятно. Мъжете са по-скоро склонни да пренасочат отговорността за действията си към друг човек, вместо да се самовглъбяват в проблема и да търсят вината в себе си.

Жените пък от своя страна, правят точно обратното – започват да се тръшкат, избухват, променят настроението си и карат проблемите да ръководят живота им, вместо да погледнат обективно на ситуацията и да продължат напред, сякаш нищо не е станало, те се вглъбяват и обвиняват себе си за случващото се, което влияе директно и на тяхната самооценка. 

Когато се научим да работим в полза на нашето самочувствие и то от своя страна, ще е склонно да ни се отблагодари подобаващо, иначе казано - вярата в нас самите и нашите възможности е способна да промени целия ни живот, защото когато имаме добро самочувствие, ние ще престанем да си поставяме ненужни бариери в опити да не сбъркаме, а просто ще действаме директно и без угризения.

Така ще се придвижваме само напред, въпреки проблемите, ние ще придобием силата да повярваме в себе си и да гоним до последно целите си.

Човек, който обича себе си е по-склонен да отвори сърцето си и за останалите хора.

Знаете ли, че на първо място по пътя към щастието ни стои любовта към себе си, защото тя ни дава силите да продължим, въпреки обстоятелствата и препятствията, вярата ни кара да не се отказваме. 

Когато имаме добро самочувствие - ние имаме всичко, което ни трябва, за да достигнем до мечтаните цели.

Три важни стъпки:
Бързо взимане на решения.
Отстояване на възгледите ни.
Вяра във възможностите ни.

Повечето хора смятат, че самочувствието е пряко свързано с външния вид, стила на обличане и интелигентността, но това са относителни понятия, които сами по себе си не значат нищо.

Самочувствието е съчетание от любов към себе си, вяра в собствените ни възможности, мотивация за постигане на успех  и сили да преминем през проблемите по-бързо и безболезнено.

Доброто самочувствие наистина е способно да ни възнагради с криле, с които да полетим над проблемите, тежките дни и неприятностите, защото човек който вярва в себе си безрезервно е по-мотивиран да постига добри резултати.

Хората, които нямат вяра в собствените си сили, обикновено са обречени цял живот да тъпчат на едно място, без да могат да организират своето ежедневие и да си поставят точни цели. Те просто се въртят в един омагьосан кръг, изпълнен с психологически бариери и ежедневни неприятности. 

Вярата в себе си ни дава възможността, по-лесно да постигаме поставените ни цели, да надграждаме себе си и да бъдем една по-добра своя версия, която получава най-доброто в този живот.

Но когато сме спрели да вярваме в себе си, а самочувствието ни е безследно изчезнало и не спираме да се обвиняваме за своите недостатъци и дори грешки, които допускаме, ние отрязваме директно възможността да постигнем това, което силно желаем и зачеркваме своя шанс да бъдем наистина щастливи.

Хората с добро самочувствие са в пъти по-щастливи от останалите, тъй като не са обременени от проблеми и неприятни спомени, те са отворени само и единствено за положителните емоции, които им предстоят в бъдеще, вярват в това, както и в собствените си сили и възможности.