Вредните навици, които пречат на професионалното ни развитие

  • Сподели:
Вредните навици, които пречат на професионалното ни развитие

Има няколко вредни навика, които определено ни дърпат назад и точно, когато сме се устремили плътно да следваме нашите цели, тези навици ни спъват по пътя към върха. Разберете какво не трябва никога да правите, ако искате да постигнете успехи в службата.

Клюкарстване
На този навик, определено не се гледа с добри очи от ръководството. Това даже може да бъде и повод за уволнение, ако не успявате да си мерите приказките и безконтролно, губите времето си в обсъждане на чужди съдби, това може да ви изиграе много лоша шега. Никой не харесва хората, които знаят всичко, дори и неща, които не ги засягат пряко. Тези хора всекидневно се ровят в живота на другите, с цел да измъкнат някоя по-пикантна клюка.

Отлагане
Може би ви се е случвало да си кажете и утре е ден и да отложите свой професионален ангажимент, но когато имате точно поставени задачи, за които ви е даден определен срок на изпълнение, просто никога не трябва да се скатавате от поетите отговорности. На този навик също не се гледа с добро око, така в очите на останалите може да изглеждате несериозни, безотговорни, дори и мързеливи.

През просото
Бързате да свършите всичко и сте решили, че никой няма да наблегне на дребните детайли и че те са без никакво значение за ръководството, но докато бързате може да пропуснете и важни стъпки, от които да зависи работното ви място. Този вреден навик да бързате, без да се вгледате дори какво точно правите, може да ви коства много, все пак сте чували поговорката – ''Бърза работа, срам за майстора!'' - така стоят нещата и на работното ви място и когато има точно определено работно време, което трябва да спазвате.

Бързината е без значение, но дори и да може да се отдаде на почивка след приключване на работните ви ангажименти, просто се постарайте да не го карате през просото, а свършете нещата, както трябва или както се изисква от вас. Никой не харесва хората, които пришпорват нещата и карат отгоре-отгоре, с единствената цел по-бързо да свършат с работата за да се отдадат на удоволствия.

Не забравяйте, че за всяко нещо си има и своето време, затова когато сте на работа, свършете това за което са ви наели. Ако искате все пак да постигнете нещо повече и да се изкачите по служебната стълбица, трябва да бъдете внимателни към детайлите и отговорно да подхождате към вяска поставена ви задача.

Любовни връзки
Когато сте на работа е добре да разграничавате личния от професионалния живот и да не смесвате работата с удоволствието, защото това също може да ви коства работното място.

Голям процент от връзките, които са започнали на работното място нямат бъдеще, затова се придържайте към простото правило да оставяте забавленията, след като приключи работния ден - ако все пак не искате да заформите една голяма каша, от която на по късен етап да се чудите как да се измъкнете. 

Критикуващият професор
Никой не обича прекалено знаещите и всичко можещите хора, затова избягвайте да се бъркате в работата на другите, както и да давате непоискани съвети, още по-малко пък на началството ви, защото това наистина може да ви коства работата.

Бъдете опитни и мотивирани, но не зубърите, които на всяка цена, трябва да изкажат мнението си.

Нахален скептик 
Още един тип личност, която всички се стремят да избягват и дори мразят. Този човек винаги казва на своите колеги, че това или онова, просто няма как да се получи, черноглед и изказващ мнението си, без дори да е компетентен по въпроса.

Той все глада да намаже нещо от своя работен пост, дали ще са – материали, повишение или нещо друго, държи да бъде в центъра на Вселената и да има изгода от всичко.

Никой не харесва хората, които смятат, че могат да изпъкнат с нахалство и да достигнат до желаните цели, като прегазят всички останали по пътя си. Този вреден навик е способен да остави стотици разярени колеги зад гърба ви, които наистина са успели да ви намразят безкрайно.

Заобикаляне на правилата
Правилата са измислени с някаква цел, а тя е да не се създава хаос и докато едни хора ги следват плътно и без никакъв проблем, други са решили, че могат да минат между капките, докато правят това, което искат.

В работната среда следва да се спазват определени норми и правила, ако все пак искаме да се задържим за дълго време на дадена позиция, трябва да се научим да следваме тези правила стриктно.

Има хора, които са придобили навика да правят обратното на това, което трябва – да не спазват работното време, да отсъстват без причина, да клюкарстват и интригантстват на работното си място, както и да не спазват поставените им срокове и да потулват поетите ангажименти.

Всичко това е достатъчна причина ръководството да разбере, че няма никаква нужда от вас и просто да ви покаже пътя.