Защо е полезно да четем книги

  • Сподели:
Защо е полезно да четем книги

В зората на новата година много хора изработват своите новогодишни резолюции. „Да четем повече" е популярна резолюция и с добра причина! Не е тайна, че четенето е полезно. Но как точно четенето подобрява живота ни? И защо трябва да го направите приоритет тази година? 

Четенето е добро за мозъка ви

"Четенето е за ума това, което упражнението е за тялото." 
Джоузеф Адисън е написал този цитат преди около 300 години, преди модерното научно и изследователско оборудване да може да подкрепи твърдението му. Днес обаче научните изследвания показват, че четенето наистина ви прави по-умни. Четенето на роман, например, увеличава притока на кръв и подобрява свързаността в мозъка.

Четенето ви въвежда в нови идеи и ви кани да решавате проблемите си

Вашето аналитично мислене се стимулира само от четене. Четенето ви помага да откривате различни модели, да решавате проблеми и да усвоявате нова информация, сякаш живеете в обувките на героите.

Четенето те прави по-добър писател

Когато четете, мозъкът ви усвоява добри техники за писане. В собственото си писане вие ​​несъзнателно ще копирате стиловете на писане на книги, които са задържали вниманието ви. Четенето също подобрява вашия речник и правопис. Новите думи се появяват в естествения им контекст и можете да извлечете значението от околните думи, като същевременно отпечатате визуално техния правопис за точно припомняне.

Четенето подобрява вашите разговорни умения

Тъй като четенето увеличава речника ви и знанията ви за това как правилно да използвате нови думи, четенето ви помага ясно да артикулирате какво искате да кажете. Знанията, които придобивате от четенето, също ви обогатяват за разговори с другите. Обичам да говоря с хора - особено с малки деца, които четат. Разговорът им обикновено е дълбок и ме кара да се усмихвам, когато малките използват фантастични думи, които са намерили в книга.

Четенето укрепва мирогледа и убежденията

Когато четете книга със съвпадащ мироглед, това засилва вашите убеждения. Ако четете книга с противоположни мирогледи, това разширява гледната ви точка и ви кара да изследвате вярванията си и да търсите истината.Четенето подобрява вашата самодисциплина и последователност

С модерния порой от медии и незабавна технологична информация, обхватът на вниманието ни става все по-кратък. Четенето ви принуждава да се съсредоточитеЗа да извлечете максимума от една история, трябва да се фокусирате върху сюжета и да завършите книгата. Правейки това, мозъкът ви формира дълбоки връзки и практикува концентрация.

Четенето увеличава знанията ви по история

Четенето може да ви научи на историческа политика, обичаи, култури, икономика и интелект. Често тези факти са поставени в контекст на история, което прави историята лесна за запомняне. Когато бях в средното училище, историята не беше любимият ми предмет. Датите и събитията не привлякоха вниманието ми, когато идваха от книга по история. Историческата измислица обаче беше друг въпрос. Обичах да чета за миналото под формата на история и без усилие научавах исторически факти и концепции, докато четях. Оценявам и разбирам хората и културите от миналото много повече, отколкото ако чета само исторически книги с факти.

Четенето увеличава културните познания (без да е необходим скъп полет със самолет)

Четенето на книги, чието действие се развива в култури, различни от нашата, дава познания за тези култури и емоционалния и духовен живот на хората, които живеят там. Надявам се някой ден да обиколя света, но дотогава изследвам чрез книгите. Получих по-задълбочено разбиране на културите чрез четене: историите за легла с хамаци, канибали, бурки и червената мръсотия на Уганда изпъкват силно в мозъка ми. Все още не съм била в тези култури, но ги разбирам по-добре благодарение на четенето.

Четенето предизвиква въображението ви

Докато четете, се поставяте на мястото на героите. Мозъкът ви надхвърля думите на страницата, представяйки си детайли като външния вид, емоциите и заобикалящата среда. Уилям Стайрън пише: „Една страхотна книга трябва да ви остави с много преживявания и леко изтощение в края. Вие живеете няколко живота, докато четете."

Четенето повишава уменията ви в областта на интересите

Четенето за вашата конкретна област или интереси може да подобри успеха ви във вашата област. Ще придобиете фактически знания и ще се поучите от експериментите и грешките на другите. 

Четенето ви вдъхновява

Четенето на добра книга е като да бъдеш около вдъхновяващ човек. Наблюдавате вдъхновяващи действия, изпитвате заразителна страст и желание за по-добър живот.

Четенето намалява стреса

Четенето за нещо, което ви харесва, или загубата на себе си в добър роман е отличен начин да се отпуснете. Може да облекчи напрежението в мускулите и сърцето ви, като същевременно остави мозъка ви да се лута към нови идеи и да живее в обувките на някой друг. Четенето е мини ваканция за мозъка ви.

Препоръка от редактора: Разгледайте интересните заглавия, които предлага сайтът ChapterOne, може да откриете нещо любопитно и да го добавите към книжната си колекция.