Защо трябва да притежаваме чувство за хумор

 • Сподели:
 Защо трябва да притежаваме чувство за хумор

''Веселият смях, съживява дете във всеки от нас'' – (Б. Косби)

Чувството за хумор определено е дарба, която човек притежава по-рождение или постепенно с времето я придобива. Хората, които имат развито чувство за хумор, разполагат с по-оптимистичен поглед върху нещата, които им се случват отколкото останалите. Освен, че са по-усмихнати, ведри и положително настроени - те притежават силен магнетизъм, с който без проблем печелят аудиторията. Няма как да не останеш привлечен от човек, който е успял само с думи да повдигне духът ти и да те разсмее.

''Смейте се до просълзяване! Важи и за оптимисти и за песимисти!'' – (Станислав Йежи Лец)
    

Ползите, които може, да ни донесе чувството за хумор:

 • По-лесно можем да създадем приятелства.
 • Можем да заразим и останалите с положителното си настроение.
 • Ставаме по-социални и без проблем създаваме нови контакти.
 • Печелим по-лесно симпатиите на останалите хора.
 • Денят ни е изпълнен с положителни емоции и много добро настроение.
 • Чувстваме се истински щастливи.
 • Забравяме за стреса и проблемите.
 • Хората около нас ни харесват и имитират.
 • Ние сме душата на компанията.
 • Може да подобрим здравето си.


''Ако, можете да накарате някого да се смее с вас, той ще е склонен, да се идентифицира с вас и да ви слуша. Това разтопява ледовете.'' – (Робърт Орбън)

Замислете се, че  бихте останали силно привлечени от човек, който има по-различен и оптимистичен поглед върху живота и който обича да се шегува, от друг който успява да вижда единствено недостатъците и проблемите във всичко.

''Човек не престава да се смее, защото е остарял. Човек остарява, защото престава да се смее.'' – (Найкъл Причард)

Хората със силно развито чувство за хумор са истински щастливи, защото чрез шегите си, те завладяват съзнанието на останалите и стават душата на компанията. Ако имате такъв човек до себе си, няма как да ви е скучно и просто бихте забравили за миг за всички проблеми, с които ежедневно се борите. 


''Смейте се това е отрова за страх.'' – (Джордж Р. Р. Мартин)

Има проучвания, които са показали, че смехът пряко влияе на мозъчната ни дейност и е способен да смъкне значително нивата на стресовия хормон, което директно да се отрази положително на психическото ни здраве и да изчистим натрупания стрес.


''Смехът е успокоително, без странични ефекти.'' – (А.Н. Гласу)

В тежките времена, в които живеем, чувството за хумор може да ни спаси от напрежението, стреса и безбройните болести, които натрупваме от притесненията и несигурността, която усещаме ежедневно. Той би ни помогнал да изградим по-силна психика и да не се огъваме пред проблемите, а с насмешка да се справяме с всички препятствия, в които ни впуска живота. Смехът е здраве и неговите ползи са огромни, както за нас така и за хората, които ни заобикалят и които заразяваме с положителния си дух и позитивизъм. Да притежаваш чувство за хумор в днешно време е задължително условие, ако искаш да запазиш психиката и нервите си здрави. 

''Човешката раса има едно наистина ефективно оръжие – и това е смехът.''– (М Твен)

 За това се постарайте да се заредите с положителни емоции и да погледнете на нещата положително, защото само и единствено чувството за хумор би ни спасило от хаоса и мачкащата ни действителност, в която живеем.


''Когато хуморът си отива - отива си и цивилизацията.'' – (Ерма Бомбек)