Как да се отървете от миналото и да си простите

  • Сподели:
Как да се отървете от миналото и да си простите

Миналото често е източник на нашите съмнения, притеснения и претенции към самите нас, което ни пречи в настоящето. Френски психолози казват, че за да живеете пълноценен живот, трябва първо да се откажете от миналото си и второ, да си простите.
Прошката е процес. За да си простите за миналото си, ще отнеме повече от един ден, а понякога и повече от месец. Въпреки това, няма значение колко време ви отнема да започнете от нулата - основното е, че наистина го искате.

Грешките също са опит
Причината повечето от нас да се чувстват виновни или да се срамуват от минали действия е проста: решенията, които сме взели в миналото, вече не са в съответствие с нашите морални убеждения в настоящето. Променихме се и сега оценяваме какво сме направили и казали в миналото от гледна точка на себе си днес. Фактът, че пораснахме и се променихме, вече е повод за гордост. Това означава, че грешките, допуснати някога, са станали ''ключът'' към нашето развитие - именно те и чувството на срам за тях са определили нашия морал днес. От собствения си горчив опит научихме, че е невъзможно да действаме така, както сме постъпили, а това означава, че в бъдеще няма да повтаряме същите грешки.

Миналото е в миналото
На пръв поглед това твърдение изглежда очевидно и следователно банално, но когато става въпрос за реалния живот, забравяме за това и живеем по същия сценарий отново и отново. Ние се опитваме да постигнем невъзможното, а именно да променим миналото, което не може да бъде подложено на ''реставрация'' по една проста причина – миналото вече не съществува. Единственият изход е да приемем миналото такова, каквото е. Приемането е единственият път към възстановяването.

Направете списък с неща, които искате да ''повторите''
Ние никога не придаваме значение на този ''списък''. Междувременно това е доста ефективен психологически ход. Представете си, че имате възможност да се върнете няколко часа назад във времето и да направите нещо различно от това, което сте направили първия път. Помислете какво бихте направили сега, какво бихте казали на някого, когото някога сте обидили, или може би изобщо бихте замълчали, поели по друг път, избрали друга професия и така нататък. Изненадващо, точно този вид ''дебрифинг'' ще ни помогне да се отървем от вътрешния стрес, натрупан с годините, да изпуснем парата и да се отпуснем. Позволете си да ''превъртите филма назад'' и да анализирате грешките си: щателният анализ е ключът към избягване на неприятни ситуации в бъдеще.

Продължавайте да действате в съответствие с вашите морални ценности
Най-доброто нещо, което можете да направите, за да се сбогувате с миналото си и да спрете да се чувствате виновни, е да започнете да заменяте негативните си мисли с положителни и хармонични, без да губите нито минута. Благодарение на това рано или късно ще разберете, че можете да управлявате почти всяка ситуация, както искате. Това ще ви помогне да се насладите на решенията, които вземате, а когато видите положителен резултат, ще се гордеете със себе си. 

Определете причините за вашия размисъл
За пореден път връщането към миналото, което ви тежи, със сигурност е трудна и неприятна задача. Въпреки това, вие все още трябва да преодолеете себе си, защото само като обърнете лицето си към страховете си, можете да ги преодолеете веднъж завинаги. Подчертайте тези моменти, които са най-неприятни и потискащи за вас, и ги погледнете отстрани. Представете си, че ситуация, която някога ви е причинила много болка, е просто абстрактна история, а не ваша лична. Оставете настрана емоциите, работете с ''модела'' на ситуацията, а не със ситуацията.

Приемете очевидното
Някои спомени, които ни карат да се чувстваме неудобно, не са толкова лесни за справяне от първия път. Това ще изисква отделна и доста продължителна работа. Психолозите наричат ​​това ''пролетно почистване на съзнанието''. Това означава, че е дошло времето да говорите открито със себе си за преживяванията си, да не се страхувате от миналото, а да се опитате да се справите с него. Да, сбъркахте, защото не сте машина, а жив човек. Имате право на грешки, носите морална отговорност за тях, но това не означава, че трябва да посветите остатъка от живота си на самобичуване.

Обърнете страницата
Както бе споменато по-горе, миналото е изчезнало; осъзнайте факта, че не е напълно възможно да се коригира ситуацията в настоящето. Настоящето е най-добрата причина да обърнете страницата и да започнете отначало. Животът продължава. Вашето минало, колкото и да е ужасно, ви помогна да станете това, което сте днес. Да се ​​научите да сте благодарни на живота за уроците, които ви е научил, е важна стъпка към това да си простите.

Дайте си време да дишате
Преди да овладеете умение, като например каране на велосипед, ще ви трябват няколко опита. Само дете-чудо може да овладее тази или онази дейност от първия път, но дори и тогава не винаги. Същото важи и за вашата мисловна система: отнема ви време, за да свикнете с нея, необходими са ви няколко опита, за да я оправите. Бъдете реалисти – не бързайте, дайте си време да научите нови неща. И още нещо: по новия си път ще направите и много грешки. Всички ги правим.

Обичайте се отново
Последната стъпка по пътя към нов живот е да се обичате отново. Опитайте се да станете най-добрият си приятел, уважавайте себе си, доверете се на интуицията си и най-важното, спрете да вярвате, че вие ​​сте източникът на всички проблеми. Има неща, които, уви, не зависят от нас. Потърсете книги по темата, обградете се с хора, с които се чувствате комфортно, и помнете: вие сте по-силни от миналите си грешки. Вярвайте в себе си, вие го заслужавате.

Автор: Саша Баринова