Модела на повторение във взаимоотношенията: Защо допускаме едни и същи грешки

  • Сподели:
Модела на повторение във взаимоотношенията: Защо допускаме едни и същи грешки

В сферата на взаимоотношенията не е необичайно хората да се окажат уловени в модел на повторение, където подобни проблеми, конфликти или поведение изплуват отново и отново. Този цикъл на повторение може да бъде едновременно разочароващ и объркващ, карайки хората да се чудят защо продължават да правят същите грешки въпреки най-добрите си намерения. Една от ключовите причини, поради които хората попадат в капана на повтарящите се модели във взаимоотношенията, се корени в концепцията за познаване.

Хората са създания на навика и това важи с особена сила за взаимоотношенията. Често се оказваме заклещени в модел на повтаряне на едни и същи грешки и поведения във всяка нова връзка, в която влезем, както и приятелство. Независимо дали постоянно избираме партньори/приятели, които са недостъпни, или повтаряме едни и същи спорове/грешки отново и отново, изглежда, че има известен комфорт в познатото, който ни кара да се връщаме към тези стари модели.

Една от основните причини, поради които хората повтарят едни и същи грешки във взаимоотношенията си, е свързана с нерешени проблеми от миналото. Миналите ни преживявания оформят това, което сме днес, и ако не сме се справили с тези нерешени проблеми, те ще продължат да влияят на отношенията ни в настоящето. Например, ако сме израснали в дом, в който сме се чувствали необичани или пренебрегвани, може подсъзнателно да търсим партньори, които повтарят тази динамика във връзките ни с възрастните. Привличаме се към познатото, дори то да е лошо и вредно за нас. Освен това повтарянето във взаимоотношенията може да бъде и форма на саботаж. Много хора имат скрити страхове или несигурност, които ги карат да действат по начин, който не е благоприятен за здравословна връзка. Тези страхове могат да се проявят под формата на ревност, недоверие или нужда от контрол, като всички те могат да саботират потенциално добрата връзка. Това саботиране може да се дължи на липса на самосъзнание или на ниска самооценка, което кара хората да се държат по начин, който възпрепятства способността им да се свързват с другите по здравословен модел.

Друг фактор, който допринася за модела на повторение във взаимоотношенията, е нашата зона на комфорт. Ние сме създания на навика и може да е трудно да се освободим от моделите, с които сме свикнали. Дори да осъзнаваме, че определено поведение или динамика са токсични, може да продължим да участваме в тях, защото се чувстваме на познато и сигурно място. Непознатото може да бъде страшно и често е по-лесно да се придържаме към това, което познаваме, дори ако то не ни служи добре. Излизането извън нашите зони на комфорт и освобождаването от познатите модели може да бъде обезсърчително и изисква смелост и самосъзнание. За много хора може да е по-лесно да се върнат към старите модели на поведение, вместо да се изправят пред основните проблеми, които поддържат тези цикли.

Освен това повторението във взаимоотношенията може да бъде подхранвано и от желанието за утвърждаване или одобрение. Може да търсим партньори, които приличат на предишни връзки, за да докажем нещо на себе си или на другите. Например, ако сме били във връзка, в която не сме били ценени или уважавани, може да повторим този модел, за да докажем, че сме достойни за любов и внимание. Тази нужда от утвърждаване може да надделее над по-добрата ни преценка и да ни задържи в нездравословна динамика на взаимоотношенията.

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.