Разводите и съпътстващите ги нестандартни традиции и обичаи в различните страни

  • Сподели:
Разводите и съпътстващите ги нестандартни традиции и обичаи в различните страни

Обикновено когато двама влюбени сключват брак, едва ли през ума им може да премине тази тежка мисъл за раздяла, но каквото и да си говорим, разводите в днешно време започват да набират все по-голяма скорост. По направено скоро проучване най-малко разводи се наблюдават в държави като - Индия, Виетнам, Шри Ланка и Перу. Докато в други държави като – Белгия, Португалия, Унгария и Чехия с всяка изминала година разводите драстично нарастват. Всъщност най-добре е да не се стига до тази неприятна крайност, но когато нещо в брака се е пропукало и няма начин съпрузите да се разберат, за тях е много по-добре да поемат в различни посоки и да потърсят щастието си някъде другаде. Различни хора и различни традиции спрямо сватбите, но и спрямо разводите. Нека разберем какви точно са тези странни традиции свързани с развода, които са се изпълнявали още преди хиляди години, но са се запазили като важни обичаи и в днешно време при част от народите. 

Италия
Странен факт е, че мъжете и до ден днешен имат право да поискат развод от своята съпруга, ако тя ги накара да измият чиниите, както и да извършат друг вид домакински задължения. Ако например жената застави мъжа си да почисти или пък да измие съдовете без съпругът ѝ да има желание да го направи,  той от своя страна има право да си потърси правата в съда и да отбележи този странен довод в молбата си за развод.

Колективни разводи в Невада
Може би не сте чували, но преди години известен съдия от Невада е събирал исковите молби за развод и когато те са наближили бройката от 400, той е събирал всички 800 човека в една зала и ги е карал да застанат в полукръг, след което им е задавал въпроса, дали искат браковете им да бъдат разтрогнати, те е трябвало да отговорят с ''Да'', след което съдията е смятал процедурата за успешно завършена. 

Ирак
При шиитите, обитаващи Ирак, съществуват два вида развод, единият е окончателен без право на промяна, а другият е развод, който може да бъде анулиран, ако в течение на 12 месеца съпрузите успеят да подобрят отношенията си разводът им автоматично бива анулиран. Но когато изтече този пробен срок разводът се превръща в реалност и се счита за окончателен, като мъжът е задължен да изплати дадена сума пари на жената. 

Англия
Разводът в Англия може не може да бъде по взаимно съгласие, той всъщност би могъл да бъде стартиран само от единия от съпрузите, но не и от двамата едновременно. 

Древен Китай
Тук можем да се върнем в годините назад, където китайският съпруг е имал абсолютното право да прогони съпругата си от дома им ако тя – лъже, клюкарства, изневерява или пък си е позволила да го ревнува. 

Турция
И до ден днешен част от строгите правила, обхващащи брака, още се спазват, като например ако жената свали своя хиджаб пред друг мъж и покаже лицето си, тя вече автоматично се смята за разведена.

Индия
Преди много години в Индия само мъжете са имали право да поискат развод, а ако жената дълго време е неспособна да продължи рода и да го благослови с наследник, съпругът от своя страна има право да я смени, но чак на осмата година от брака им, не по-рано от този срок. А ако съпругата ражда единствено момичета, след единадесетата година мъжът може да я прогони от семейния дом и да си вземе нова съпруга. За индийските мъже е изключително важно жената до тях да не им повишава тон, да не бъде твърде шумна, властна и арогантна. В противен случай те имат право да си потърсят нова съпруга.

Гледайте подкаста ни ''Красивата част от живота''.